Almanya'da genel seçimlere doğru

Güncelleme Tarihi:

Almanyada genel seçimlere doğru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 17:07

Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde, yaklaşık 4 ay önce kurulan ve avro karşıtı bir parti olarak gündeme oturan “Almanya için Alternatif”(AfD) partisinin, yüzde 5 seçim barajını aşması durumunda Başbakan Angela Merkel'i başbakanlık koltuğundan edip etmeyeceği merak ediliyor.

Haberin Devamı

Çeşitli araştırma şirketlerin yaptığı anketlerde, geçen haftaya kadar AfD'nin oy oranı yüzde 3 ila 4 gösterilirken, bugün Bild gazetesi için Insa şirketi tarafından yapılan ankette AfD yüzde 5 oranına ulaştı.

Ankette, seçim barajını geçip geçmeyeceği tartışılan hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'sinin (FDP) de geçen haftaya göre oy oranını yüzde 2 artırarak yüzde 6 oranını yakaladığı ifade edildi.

Başbakan Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU'nun oy oranı yüzde 38'de kalırken, oy oranını geçen haftaya göre yüzde 1 artıran ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) de yüzde 28'e ulaştı.

Son haftalarda oy oranında büyük düşüş yaşayan Yeşiller Partisi ise ankette ancak yüzde 8 oy oranına ulaşabiliyor. Sol Parti ise oy oranını yüzde 1 artırarak yüzde 9'da yer aldı.

Bu tahminlere göre, hükümette bulunan muhafazakar-liberal hükümet toplam yüzde 44, SPD-Yeşiller ve Sol Parti'den oluşan sol blok da yüzde 45 oy oranına sahip.

CDU, SPD ve Yeşiller Partisi, Sol Parti ile hükümet kurmayı reddediyor. SPD ve Yeşiller Partisi çoğunluk bulamazken, AfD'nin meclise girmesi durumunda CDU'nun FDP ile hükümet kurması imkansız gözüküyor. CDU'nun Yeşiller Partisi ile ortaklık kurması ise zor görünürken, son anket değerlendirildiğinde hükümetin, ülkenin iki büyük partisi CDU ile SPD arasında kurulması öngörülüyor.

Avro karşıtlığı ile ortaya çıkan AfD'nin, 4 ayda yaklaşık 17 bin üyeye ulaştığı bildiriliyor. Oy oranı merak edilen ve sönük geçen seçim kampanyasının son gününde heyecan getirdiği ifade edilen AfD, aşırı sağcı popülist bir parti olduğu yönündeki suçlamalara da karşı çıkıyor.

Uzmanlar, muhafazakar kimliği olan AfD'ye oy verebilecek kişilerin diğer partileri protesto eden seçmenlerden oluştuğunu, önemli seçmen kitlesinin FDP ve CDU'dan geldiğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!