Almanya’da ekonomi kötüye gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ekonomi kötüye gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2022 11:08

Münih merkezli Ifo Enstitüsü bu yıl ve gelecek yıl için ekonomik tahminlerini büyük ölçüde düşürdü. Enstitü gelecek yıl ekonominin yüzde 0.3 oranında daralmasını, bu yıl ise sadece yüzde 1.6 oranında büyümesini bekliyor.

Haberin Devamı

Ifo’nun Konjonktürel Degerlendirme Bölümü Direktörü Timo Wollmershaeuser, “Bu kış resesyonuna giriyoruz” dedi. Tagesschau’da yer alan habere göre, yaz aylarında Rusya’dan gaz tedarikinin kesilmesi ve bunun tetiklediği ciddi fiyat artışlarının korona sonrası ekonomik toparlanmaya zarar verdiği kaydedildi. Yüksek enflasyon oranlarının, özel hane halklarının reel gelirlerinin ve tasarruflarının erimesine neden olduğu ve satın alma güçlerini azalttığı ifade edildi. Wollmershaeuser, “Sadece 2024 yılında yüzde 1.8 büyüme ve yüzde 2.5 enflasyon ile bir normalleşme bekliyoruz” dedi. İfo, bu yıl enflasyon oranının yüzde 8.1 olmasını bekliyor. Tahminlere göre gelecek yıl bu oran yüzde 9.3’e yükselecek. Enflasyon 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 ile zirve yapacaktır.

Haberin Devamı

‘BORÇ ALMAK HÂLÂ UCUZ’
Enstitü, ayrıca yüksek enflasyon nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını daha da artırmasını bekliyor. Wollmershaeuser’e göre bu oranın mevcut yüzde 1.25’ten yüzde 4.0’e çıkarılması muhtemel. Ancak yüzde sekiz ya da dokuz olarak beklenen enflasyon oranı göz önünde bulundurulduğunda, ekonomiyi destekleyecek olan negatif reel faiz oranının devam edeceği bekleniyor. Wollmershaeuser, eskiden olduğu kadar ucuz olmasa da borç almanın hâlâ ucuz olduğuna işaret etti. Avrupa Merkez Bankası geçen hafta, 2002 yılında Euro nakit paranın kullanılmaya başlanmasından bu yana en büyük faiz artırımına karar vermişti. Christine Lagarde’in başkanlığındaki Avrupa Merkez Bankası, temel faiz oranını 0.75 puanlık olağanüstü bir artışla yüzde 1.25’e yükseltti. Aynı zamanda, faiz oranlarının daha da artırılabileceği beklentisi de dile getirildi.

EURO BÖLGESİNDE ENFLASYON REKOR DÜZEYDE
Wollmershaeuser, Merkez Bankası’ndan daha fazla faiz oranı adımının geleceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ukrayna savaşının bir sonucu olarak enerji fiyatlarındaki artışın da etkisiyle, Euro bölgesindeki enflasyon oranı kısa bir süre önce yüzde 9.1 gibi rekor bir düzeye tırmanmıştı. Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’yi hedeflediği biliniyor. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin giderek kontrolden çıkabileceğinden endişe duyuluyor. Uzmanlar, fiyat artışının bir kez insanların kafasına girmesi durumunda Merkez Bankası’nın enflasyonist yükselişi kontrol altına almasının çok daha zor hale geleceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

İFLAS BAŞVURULARI ARTTI
Öte yandan, yüksek enflasyon ve gaz krizi nedeniyle Almanya’da düzenli olarak iflas başvurusunda bulunanların sayısı ağustos ayında arttı. Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) ön verilerine göre, iflas sayısı kemmuz ayına kıyasla yüzde 6.6 oranında artış gösterdi. Temmuz ayında ise bir önceki aya kıyasla yüzde 4.2 oranında gerilemişti. İflas işlemlerinin yüzde 30’u, esas olarak şirketlerin iflaslarını içeren normal iflaslar olduğu belirtildi. Destatis’e göre, iflas davaları ancak iflas mahkemesinin ilk kararından sonra istatistiklere dahil ediliyor. Birçok durumda, iflas başvurusunun gerçek tarihinin yaklaşık üç ay öncesine denk geldigi ifade edildi. Yılın ilk yarısında, nihai sonuçlara göre, Alman bölge mahkemelerine 7 bin 113 şirket iflas için başvuruda bulunuldu. Bu rakam 2021’in ilk yarısına kıyasla yüzde 4.0 daha az gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!