Almanya'da arıcılar şokta

Güncelleme Tarihi:

Almanyada arıcılar şokta
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 18:25

Almanya'da bu yıl arıların yüzde 25'inin telef olmasıyla bal üretiminin düşmesi bekleniyor. Gelişmeler arıcılarda şok etkisi yarattı. Türk arıcı Ahmet Biloğlu "Arılar tarlalara atılan zehirli ilaçlardan ölüyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da Arıcılar Derneği bu yıl bal üretimininde düşüklük olacağı alarmını verdi. Özellikle Baden-Würtemberg'te arıların yüzde 25'inin kışın telef olduğunu belirten Hohenheim Üniversitesi Arıcılık Bölümü Şefi Peter Rosenkranz "Almanya genelinde 2 bin arıcıyla yaptığımız anketten Ekim 2007-Nisan 2008 arasında arıların yüzde 25'in yaşamadığını tesbit ettik. Normalde bu oran yüzde 12'yi geçmezdi. Bu yüzden gelecek yıl bal üretimi azalacak" dedi.

Nedeni zehirli ilaçlar

Hessen Eyaleti'nin başkenti Wiesbaden'de yıllardan beri arıcılık yapan Türk arıcı Ahmet Biloğlu, "Baden Würtemberg, Baden ve Bavyera'da tarlalardaki ürünlere atılan zehirli ilaçları koklayan arılar, ya anında ölür, ya da kovanda hayatını yitirir. Bu ilaçların çok atılması yüzünden arılar telef oluyor" dedi.

Ayrıca "Varroa-Milbe" adlı arı bitinin de ölümlere yol açtığını kaydeden Ahmet Biloğlu "Bitleri öldürmek için ekim ayında kovanlara karınca zehiri verilip 21 gün arıların kovanda kalması sağlanmalı. Bu işlem doğru yapılmadığı zamanlarda arılar ölebilir" diye konuştu. Yüzde 90'ı hobi olarak olmak üzere 80 bin arıcının bulunduğu Almanya'da 800 bin arı oğulu bulunduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!