Almanya’da ‘AfD yasaklansın’ gösterileri

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da ‘AfD yasaklansın’ gösterileri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2024 12:53

Sağ popülist AfD’nin yasaklanması için Hamburg ve Berlin’de gösteriler düzenlendi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yaşayan göçmen kökenlilerin sınır dışı edilmesi veya bir Afrika ülkesine sürgün edilmesi için aşırı sağcıların yaptıkları toplantılara bazı sağ popülist AfD’li politikacıların da katıldıklarının ortaya çıkması üzerine tepkiler de arttı. Hamburg’da 3 bine yakın kişi cumartesi akşamı AfD merkez bürosunun önünde bir araya gelerek partinin yasaklanmasını istedi. Yapılan gizli toplantıları ‘demokrasiye ve milyonlarca insanın yaşamına saldırı’ olarak niteleyen göstericiler, böyle bir partinin demokratik hukuk devletinde yeri olmadığı görüşünü savundular. SPD Hamburg Gençlik Teşkilatı öncülüğünde düzenlenen gösteride, “Faşistlere Hamburg’da yer yok” sloganları atıldı. İklim aktivistleri ise başkent Berlin’de ‘Gelecek için her cuma’ gösterileri kapsamında AfD’nin yasaklanması için başbakanlık binası yakınlarında bir araya geldi. 350’ye yakın göstericinin katıldığı etkinlikte, “AfD’nin yasaklaması derhal gözden geçirilsin” çağrısı yapılırken AfD’li Björn Höcke’nin fotoğraflarının bulunduğu “Björn Höcke bir Nazi’dir”, “Bir daha asla” yazılı pankartlar taşındı.

Haberin Devamı

‘YASAK BAŞVURUSU YANLIŞ OLUR’
CDU’lu Schleswig-Holstein Başbakanı Daniel Günther, demokrasi için bir tehlike olarak gördüğü AfD’nin yasaklanmasından yana olduğunu açıklarken, Federal Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Hans-Jürgen Papier, şu aşamada böyle bir başvuru yapılmasının daha çok AfD’nin işine yarayacağına dikkati çekti ve “Yanlış olur” dedi. Alman Anayasası’nın 21’inci maddesine göre bir partinin ancak demokrasi ve hukuk devletine saldırıda bulunması halinde yasaklanmasının mümkün olduğunu hatırlatan Papier, şu aşamada böyle bir tehdit olduğunu saptamanın kolay olmayacağını söyledi. 2002-2010 yıllarında Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Papier, “Ancak elde yeterli delil bulunması halinde AfD’nin yasaklanması için başvuruda bulunulması yerinde ve doğru olur” dedi. Anayasayı Koruma Teşkilatları, Almanya’nın Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletlerinde AfD’yi ‘kesinleşmiş aşırı sağcı’ kategorisine dahil ederken, faaliyetlerini izlediğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

'BERLİN AfD’DEN NEFRET EDİYOR'
Başkent Berlin’de dün de AfD’nin yasaklanması için 10 binden fazla kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. “Demokrasiyi savunmak. Birlikte hareket etmek” sloganıyla Brandenburg Kapısı’na açılan Paris Meydanı’nda düzenlenen gösteriye, iklim aktivistleri de destek verdi. “Berlin AfD’den nefret ediyor” sloganı atan göstericiler, demokrasiyi devre dışı bırakmak isteyen böyle bir partinin Almanya’da yerinin olmadığını haykırdılar. Mahkemenin ‘faşist’ denilmesine izin verdiği politikacıların bile söz sahibi olduğu bu partinin yasaklanmasını isteyen göstericiler “Demokrasi düşmanlarına hoşgörü yok” sloganı attılar. Gösteri boyunca yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Almanya’da ‘AfD yasaklansın’ gösterileri

Almanya’da ‘AfD yasaklansın’ gösterileri

Almanya’da ‘AfD yasaklansın’ gösterileri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!