Almanya ve İspanya’nın istediği Midcat Boru Hattı’nı Fransa istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya ve İspanya’nın istediği Midcat Boru Hattı’nı Fransa istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2022 12:26

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrası enerji dar boğazına giren Avrupa, Rus gazı yerine alternatif tedarik ağı oluşturma girişimlerini sürdürüyor. Bu bağlamda, Almanya ve İspanya, enerji krizini kontrol altına almak için Pirene dağları üzerinden geçecek bir doğalgaz boru hattının inşasını istiyor. Konuyla ilgili talep Alman-İspanyol ortak hükümet Bakanlar Kurulu toplantısında da dile getirildi ve bu konuda ortak eylem planı kabul edildi. 

Haberin Devamı

BUNA göre iki ülke, İspanya ve Fransa arasında Midcat adı verilen boru hattının 2025 yılına kadar hayata geçirilmesini savunuyor. Bu boru hattından daha sonra yenilenebilir enerjilerle üretilen hidrojen enerjinin de bu yolla taşınması planlanıyor. Ancak Fransa inşaata karşı çıkıyor. Scholz ve Sanchez tarafından savunulan Midcat boru hattı Barselona’dan Pireneler üzerinden Fransa’nın güneyindeki Barbaira’daki Fransız şebekesine bağlanması öngörülüyor. İspanya tarafındaki boru hattı sınırın, 106 kilometre güneyindeki Hostalric’e kadar tamamlanmıştı. Fransa tarafında kalan yaklaşık 120 kilometrelik bölüm ise inşa edilmedi. Proje, ekonomik olarak uygulanabilir bulunmadığı için 2017 yılında iptal edilmişti.

Almanya ve İspanya’nın istediği Midcat Boru Hattı’nı Fransa istemiyor

Haberin Devamı

‘AVRUPA’NIN ÇIKARLARI ÖNCELİKLİ OLMALI’

İstişarelerden önce de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Pirene boru hattının hayata geçirilmesini savundu. Scholz, İspanyol El Pais gazetesine verdiği bir mülakatta “Avrupa Birliği enerji tedariki konusunda birbiriyle daha da yakın bir ağ kurmalıdır. Özellikle İber Yarımadası’nı Avrupa boru hattı ağına bağlamak hepimiz için çok önemli bir adım olacaktır. işte bu yüzden Midcat’ın inşası için kampanya yürütüyorum” dedi. Sanchez ise Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte boru hattının Avrupa’nın arz güvenliğiyle ilgili olduğunu vurguladı. Sanchez, “Bu iki taraflı bir mesele değil, tüm AB’yi ilgilendiriyor. Ukrayna’daki savaş göz önünde bulundurulduğunda, bireylerin çıkarları değil, Avrupa’nın çıkarları öncelikli olmalıdır” diye konuştu. 

Almanya ve İspanya’nın istediği Midcat Boru Hattı’nı Fransa istemiyor

TOPLANTIYA KABİNENİN YARISIYLA GİTTİ

Scholz, Madrid’de yapılan hükümetler arası ortak kabine toplantısına kabinesinin yarısıyla birlikte gitti. Almanya’dan 8 bakanın katıldığı toplantıya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Maliye Bakanı Christian Lindner ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da katıldı. Toplantı öncesinde Başbakan Scholz, La Coruna limanında Sanchez tarafından askeri törenle karşılandı. Toplantıda kabul edilen eylem planı, eğitim ve araştırmadan ekonomiye, savunma ve güvenliğe kadar neredeyse tüm politika alanlarını kapsıyor.

BAKMADAN GEÇME!