Almanya, PKK’ya silah yardımını konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya, PKK’ya silah yardımını konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2014 09:53

Kuzey Irak’ta Peşmergeye silah yardımına hazırlanan Almanya, PKK’ya silah yardımını gündeme getirdi. Önde gelen hükümet yetkilileri, PKK’ya şartlı silah yardımı yapılabileceği görüşünde

Haberin Devamı

ALMANYA, Kuzey Irak’ta terör örgütü IŞİD’e karşı mücadelede Peşmergelerle birlikte PKK’ya da silah yardımını tartışmaya açtı. Önde gelen hükümet yetkilileri 1993 yılından beri Almanya’nın, 2001 yılından itibaren AB’nin terör örgütü listesindeki PKK’ya silah yardımını tamamen dışlamıyor. Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Grup Başkan Yardımcısı Andreas Schockenhoff, “Burda her şeyden önce katliamlardan korumak ve insan yaşamı söz konusu” dedi. Frankfurter Allgemeine Sonntag gazetesine konuşan Schockenhoff, bunun yanında Irak’ın istikrarı ve toprak bütünlüğünün geldiğini belirtti.

PKK MUHATAP OLMAK İSTİYORSA

CDU Grup Başkan Yardımcısı Schockenhoff, Irak’ın istikrarı ve toprak bütünlüğünü koruma şartıyla PKK’nın silah yardımı için muhatap alınabileceğini kaydetti. “Eğer PKK silah yardımına muhatap olmak istiyorsa, o zaman bu şartlara bağlamak lazım” dedi. Schockenhoff aynı zamanda silahların hangi amaçla kullanılacağının hiçbir zaman garantisi olmadığını da vurguladı.

Schockenhoff, Almanya’nın Türkiye’yi istihbaratı aracılığıyla dinlemesini Almanya’da Türkiye’den terör örgütleri bulunduğu gerekçesiyle haklı göstermişti.

SİLAH İSTEDİ

PKK yöneticisi Cemil Bayık, Frankfurter Allgemeine gazetesine bir demeç vererek, IŞİD’e karşı etkili mücadele isteniyorsa, Batı’nın PKK’ya silah vermesini talep etmişti. Pazar günü Erbil’i ziyaret eden CDU Grup Başkanı Volker Kauder, bu konuda kesin bir şey söylemek istemedi. Kauder, PKK’nın silah arzusunun “Çok ağır sorunları” gündeme getireceğini söyledi.

Meclis Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı SPD’li Hans Peter Bartels, PKK’ya silah yardımına karşı çıktı. “Silah yardımı sadece devletten devlete olur” dedi. Silahların hangi gruplara verileceğine Irak merkezi hükümetinin karar vermesi gerektiğini kaydeden Bartels, “PKK’nın bunun içinde olacağını düşünemiyorum” diye konuştu.

YÜKÜMLÜ DEĞİLİZ

Gazeteye konuşan hükümet çevreleri Yezidilerin, IŞİD teröristlerinin elinden PKK’nın mücadelesi sonucu kurtarıldığını, ancak bunun PKK’ya silah yardımı için bir yükümlülük anlamına gelmediğini söyledi. Hükümet çevreleri PKK’ya silah yardımının önünde sadece Türkiye’yle ilişkilerin bozulma tehlikesinin bulunmadığını, aynı zamanda PKK’nın Almanya’daki kötü imajının da engel olduğunu belirtti.

ACİL SİLAH YARDIMI

Erbil’e hareketinden önce konuşan CDU Grup Başkanı Volker Kauder, IŞİD teröristlerini durdurmada Almanya’ya görev düştüğünü ve silah yardımının aciliyeti konusunda hükümetin hemfikir olduğunu söyledi.

Almanya’da bakanlar kurulu Kuzey Irak’a hangi silahların gönderileceğini, çarşamba günkü toplantısında karara bağlayacak. Gönderilecek silahlar arasında milan tip tanksavar raketleri, G3, G36 tipi silahlar, patlayıcı dedektör, telsiz ve çelik yelek başta geliyor. Tanksavarlar için peşmergelerin Almanya’da eğitilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!