Almanya kendine yakışanı yapmalı

Güncelleme Tarihi:

Almanya kendine yakışanı yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2011 10:57

UETD Dortmund teşkilatının iftarına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,Türklere yönelik çifte vatandaşlıktaki çifte standardın Almanya’ya yakışmadığınıve Almanya’nın kendisine yakışanı yapması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Dortmund Teşkilatı (UETD)’nın Sade Düğün Salonu’nda düzenlediği iftar programı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı programa Yurtdışındaki Türklerden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Hasan Özdoğan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ile çevrede bulunan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Evrensel değerler

İftar programında konuşan Bekir Bozdağ, Türkiye olarak insanlığın evrensel değerlerinin temsilcisi olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Ülkeler radikal yaklaşımlar sergileyerek, birkaç kişinin düşüncelerinden eğer iyiliği, hoşgörüyü ve doğruyu savunanlar çekinerek doğruları söylemekten vazgeçerlerse Norveç’te gözünü kırpmadan onlarca genci kurşuna dizip, suç işlemediğini düşünen caniler dünyaya hakim olur. Bunun için siyasilere, sivil toplum örgütlerine ve her bir insana önemli görevler düşüyor.”

Türk’e de insan hakları

Dünyada herkesin insan haklarından, hukukun üstünlüğünden, özgürlüklerden konuştuğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı, “Bir yandan insan derken, insan hakları, eşitlik, özgürlük derken öte yandan insanları dışlayan, eşit görmeyen uygulamalar yapmak çelişkilerin ta kendisidir” dedi.

Ayrımcılıktan herkesin şikayet ettiğini belirten Bozdağ, “Yasalarda ayrımcılığı barındıran düzenlemeler yapıp bir başka yere de gelip insan hakları dediğinizde insanlar sizlere inanmaz. Almanya’da bir Avusturyalı, Fransız, İsviçreli, İngiliz çifte vatandaş olabilir. Ama bir Türk çifte vatandaş olamaz. Ben bunun hukuki gerekçesini anlamakta zorlanıyorum. Bu durum eşitlikçi yaklaşımın adil olmadığını gösteriyor. Bu uygulamanın en kısa sürede düzeltilmesi gerekmektedir. Dilerim ki düzeltilir. Çünkü bu uygulama insan haklarına aykırılık içeriyor. AB’nin değerlerine aykırı. Düzeltilmesi lazım çünkü hukukun üstünlüğüne aykırı ve Almanya’ya yakışmıyor. Almanya’da kendine yakışanı yapması lazım.”

Merkez Camii’ni ziyaret etti

Dortmund ziyareti öncesi Bozdağ Köln’ün Ehrenfeld semtinde DİTİB’in inşa ettiği yeni Merkez Camii’ni ziyaret ederek buradaki çalışmalar konusunda bilgi aldı. Caminin bir külliyeyi andırdığını belirten Bozdağ, caminin sadece Türklere değil, Almanya’daki tüm Müslümanlara hizmet vereceğini söyledi. DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Dere, Bozdağ’a cami inşaatı hakkında bilgi verdi. Ziyaretin ardından Bozdağ, cami çevresindeki Türk esnafı da ziyaret ederek sohbet etti. Bozdağ, 50 yıl önce Almanya’ya gelen Türklerin o zamanlar yıkık dökük olan Almanya’yı Almanlarla birlikte bir nakış gibi işleyerek, kalkınmaya büyük katkı sunduklarını söyledi.

Türkiye’ye hareket etti

Almanya’da sürdürdüğü temaslarını tamamlayan Bozdağ, dün Türkiye’ye hareket etti. THY’nin tarifeli seferiyle Düsseldorf’tan Türkiye’ye hareket eden Bozdağ’ı havalimanından Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği yetkilileri uğurladı.

Sorunlar birlikte çözülmeli

ALMANYA ile Türkiye arasında imzalanan İş Göçü Anlaşması’nın 50. yılı konusuna da değinen Bozdağ, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız modern Almanya’nın inşasını Almanlar ile beraber gerçekleştirdi. Eğer bugün güçlü bir Almanya varsa bunda Türklerin emeği, katkısı son derece büyüktür. Sizin emeğiniz hem Almanya’da çok, hem de Türkiye’de çok. Türkiye ve Almanya bu emeğin kadrini bilip gereğini yapmak zorundadır. Almanya’da vatandaşlarımızın şikayet ettiği ayrımcılığa dair sorunlar ve vatandaşlık hukuku, eğitim, kültür, istihdam bakımından yaşanan sorunlar Almanya’ya yakışmıyor. Bu sorunları birlikte ortadan kaldırabiliriz.” Almanya’nın İslam’ı resmi din olarak kabul etmemesini de eleştiren Bozdağ, radikalizmin önüne geçmek için bunun gerekliliğini vurguladı.

Çifte vatandaşlık AiHM’e taşındı

UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan da Avrupa’nın ekonomik ve siyasi gidişatının güven vermediğini ve insanların tedirgin olduğunu ifade ederek, “Bir takım ırkçı ve bölücü çevreler bu kötü gidişin faturasını Avrupa’da yaşayan Müslüman azınlığa çıkarmaya çalışıyor. Ayrımcılık ve dışlama neredeyse kural haline geliyor. Bu şartlar altında uyum sağlamamız gereken kişiler olarak görülmekteyiz. Biz Almanyalı Türkler olarak uyum sorunumuz yoktur. Sorun Alman toplumunun kendi içindedir. Bizler UETD olarak çifte vatandaşlık sorununu ayrımcılık olarak niteleyerek bu durumu AİHM’e taşımış durumdayız. Avrupa Türkleri yanlış gidişata ancak kurumsallaşarak dur diyebilir” dedi.

Gelecek ilk seçim için oy müjdesi

YURTDIŞINDA yaşayan vatandaşların seçimlerde oy kullanabilmeleri için yapılan yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edildiğinden de bahseden Bozdağ, şöyle konuştu: “Bu konuda yeni bir düzenleme daha yapıyoruz. Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı beraber bir çalışma yapıyor. Önümüzdeki yasama döneminde bu konudaki kanuni düzenlemeyi bütün kurumları anlaştırarak çözüyoruz. İlk seçimde siz Avrupalı Türkler oylarınızı dilediğiniz partiye verme imkanı bulacaksınız.”

Mavi kartta yeni kanun tasarısı

MAVİ Kart sahibi vatandaşların sıkıntılarının Türkiye boyutundaki kısmını çözmek için yeni bir kanun tasarısı hazırlandığını müjdeleyen Bozdağ, “Bu tasarıyla, Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın sahip oldukları hakları mavi kart yöntemi ile üçüncü derece akrabalarına kadar bütün boyutlarıyla kullanma imkanı getiriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!