Almanya ırkçıya karşı dik durdu

Güncelleme Tarihi:

Almanya ırkçıya karşı dik durdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2012 15:19

Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Günü dolayısıyla dün Avrupa’da yüzlerce eylem düzenlendi.Türklerin de geniş katılımlarla destek verdiği gösteri, yürüyüş ve etkinliklerde başı Almanya çekti.

IRKÇILIKLA Mücadele Günü dolayısıyla Almanya birbirinden renkli etkinliklere sahne oldu. Almanya’da en dikkat çeken etkinliklerden biri ‘12’Ye 5 Kala’ sloganıyla düzenlenen etkinlik oldu. Başta Berlin’de olmak üzere ülke genelinde düzenlenen eylemine büyük katılım oldu. Berlin’in çeşitli yerlerinde bir araya gelenler, ırkçılığa karşı siyah balonlar uçururken, şehrin farklı merkezlerindeki esnaf da dükkan kapattı. Türk mahallesi olarak bilinen Kreuzberg’deki eyleme ise 200’ün üzerinde her yaştan gösterici katıldı. Saat 12.00’ye 5 kala Adalbertstrasse ile Oranienstrasse üzerindeki seyir halindeki araçlar durdu. Kornalar çalındı, üzerinde ırkçılığı kınayan yazıların yer aldığı siyah balonlar uçuruldu, düdükler çalındı ve çeşitli sloganlar atıldı. Eyleme kimi mahalle sakinleri de camlara çıkarak destek verdi.

Partiler de destekledi

Kreuzberg’deki eyleme siyasi partilerden SPD, Sol Parti ve Yeşiller de destek verdi. Eyleme SPD Genel Başkan Yardımcısı ve Federal Meclis milletvekili Aydan Özoğuz, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Petra Pau, Yeşiller milletvekili Canan Bayram, Sol Parti milletvekili Hakan Taş, SPD milletvekilli Ülker Radziwill ve Sol Parti Federal Meclis eski milletvekili Hakkı Keskin ile çok sayıda dernek ve kuruluş katıldı.

Yüzümüzü göstermeliyiz

SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, ‘12’Ye 5 Kala’ eylemini çok anlamlı bulduğu için katıldığını söyledi. Özoğuz, “Irkçılığa karşı yüzümüzü göstermeliyiz. Fransa’daki olay da gösteriyor ki ırkçılık tehlikeli boyutlara ulaştı. Irkçılığı kim yapıyor ve destekliyorsa ona karşı dik durmalıyız” dedi.

Sorumsuzlar körüklüyor

Sol Parti milletvekili Hakan Taş, her türlü ayrımcılığa karşı durmak gerektiğini belirterek, “Sorumlu koltuklarda oturanlar popülist açıklamalarına dikkat etmeli. Irkçılığı ve ayrımcılığı kimi sorumsuz açıklamalar körüklüyor” diye konuştu. Yeşiller Berlin eyalet milletvekili Canan Bayram, eyleme verilen desteğin önemine dikkat çekerek, “Irkçılığın kınanması eylemene verilen destek ve gerçekleşen katılım çok sevindirici ve umut verici” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!