‘Almanya daha fazla sorumluluk almalı'

Güncelleme Tarihi:

‘Almanya daha fazla sorumluluk almalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 13:37

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, koalisyon hükümetinin, Almanya’nın çıkarlarını göz önünde bulunduran bir dış politika izlenmesini önerdi. Almanya’nın AB için liderlik sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirten Merz, Çin’le ilişkilerin de yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefet CDU/CSU Lideri Friedrich Merz, SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin uluslararası düzeyde daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan Merz, Alman Haber Ajansı’na (dpa) verdiği demecinde, “Biz, Almanya’daki iç tartışmalarla kendimizi bizim dışarıdan ve Avrupa Birliği’nde (AB) göründüğümüzden daha küçük bir duruma düşürüyoruz” diyerek Şansölye Scholz’a daha fazla sorumluluk üstlenmesi çağrısında bulundu. Merz, “Almanya daha fazla öncü sorumluluk üstlenmeye hazır olmalı. Yalnız ülke içinde liderlik değil, Avrupa için de liderlik sorumluluğu üstlenmeli. Almanya’nın böyle bir sorumluluk üstlenmesi AB’nin de işine yarar. AB’nin en yoğun nüfuslu ve ekonomisi en güçlü ülkesi olarak Almanya’dan daha fazla beklentiler var” dedi. Yurt dışına yaptığı ziyaretlerde bu beklentilere tanık olduğunu vurgulayan Merz, ayrıca Almanya’nın yeni bir Ulusal Güvenlik Konseyi’ne ihtiyacı olduğunu da söyledi. Merz, “Ortak değerler öncelikli ancak çıkarlarımıza dayalı bir dış politikaya ihtiyacımız var. Ulusal güvenliğimizi yeniden belirlemeliyiz. Ulusal güvenliğimiz için de yeni bir Ulusal Güvenlik Konseyi’ne ihtiyacımız var. Bu konsey de başbakanlığa bağlı olmalıdır” dedi.

‘Almanya daha fazla sorumluluk almalı
‘ÇİN’E BAĞIMLILIK AZALTILMALI’
Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock öncülüğünde hükümetin Çin’le olan ilişkileri yeniden belirlemesini öneren Merz, “Çin otoriter bir ülke ama aynı zamanda bizim önemli bir ticaret partnerimiz. Çin’den tamamen kopamayız, Çin de Batı’dan kopamaz. Ancak buna rağmen Çin’e karşı kendi çıkarlarımızı da savunmalıyız. Çin’e olan bağımlılığımızı adım adım azaltmalıyız. Çin’in bir Avrupa stratejisi var ancak Avrupa’nın bir Çin stratejisi yok. Almanya’nın AB ile birlikte hareket ederek yeni bir Çin politikası belirlemesi gerekiyor” diye konuştu. Merz, Dışişleri Bakanı Baerbock’un çok yerinde şeyler söylediğini ancak bunun hükümetin politikasına yansımadığını da belirtti. Baerbock’un, Başbakan Scholz’a Çin’e yaptığı resmi ziyarette neler söylemesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulunmasının hükümetin dış politikasında bir görüş ayrılığı yaşandığının ifadesi olduğunu vurgulayan Merz, aynı durumun ortaklar karşı çıktığı halde Şansölye Scholz’un Çin devlet şirketi Cosco’nun Hamburg Limanı terminaline ortak olmasına izin vermesinde de yaşandığına dikkati çekti.

BAKMADAN GEÇME!