Almanya’da generaller Bakan’a karşı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da generaller Bakan’a karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

Federal Savunma Bakanı Franz-Josef Jung’un iki generali emekliye sevk etme girişimine sert tepki gösterildi.

Haberin Devamı

Federal Savunma Bakanı Franz-Josef Jung’un, Kara kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Jürgen Ruwe ile General Hans-Heinrich Dieter’i emekliye sevk etme girişimi skandal olarak nitelendirildi.

Hamburg’daki Federal Ordu Üniversitesi’nde yüksek öğrenim gören subay oğlunun aşırı sağcı söylemleriyle ilgili belgeleri sürüncemede bırakıp örtbas etme girişiminde bulunma suçlamasına hedef olan General Ruwe, bu yöndeki iddiaları geri çevirdi.

Sözkonusu belgeleri kendisine ileten General Dieter’le birlikte emekliye sevk edilmesi istenilen General Ruwe, \"Bu bir skandaldır. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ordusunda böyle bir şeyin mümkün olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi\" dedi. General Ruwe, \"Bakan bu tutumuyla Alman ordusundaki temel uygulamayı ayaklar altına aldı\" açıklamasında da bulundu.

Federal Savunma Bakanı Franz-Josef Jung’un iki generalin emekliye sevk edilmesi talebinin Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından incelenmekte olduğu açıklandı. Cumhurbaşkanı Köhler’in bugün Bakan Jung’dan olayla ilgili bilgi alacağı da belirtildi.

İlgisi yok

General Jürgen Ruwe, subay rütbeli oğlunun aşırı sağ düşünceyle kesinlikle ilgisi olmadığını ve aşırı sağcılara kesinlikle sempati duymadığını söyledi. Rütbesini kötüye kullanma suçunu geri çeviren General Ruwe, \"Ben bir subay babası olarak onun komutanlarından birinden incelemem için sözde açıklamalarıyla ilgili bin not aldım.

Bu notu değerlendirmeyi de oğluma bırakmadım. Ayrıca aradan 8 ay geçtiği ve oğlumun bu yönde açıklama yaptığına dair somut bir şey bulunamadığı halde soruşturmaya son verilmemesi şaşırtıcıdır\" diye konuştu.

General Ruwe, bu durumun kamuoyuna açıklamasını eleştirirken, Berlin’de bazı çevreler iki generalin emekliye sevk edilmesinin arkasında başka bir şey yattığını ileri sürdüler. Aynı çevreler, General Ruwe ile General Dieter’in Alman Genel Kurmay Başkanı Wolfgang Schneiderhan’ın birliklerde yeniden yapılanma reformuna karşı çıktıkları emekliye sevk edilmelerinin istendiği iddiasını gündeme getirdiler.

Eşcinsel çevreler

Almanya’da 1983 yılında dönemin Federal Savunma Bakanı Manfred Wörner, General Günther Kiessling’i eşcinsel çevrelerle ilişkisi olduğu iddiaları üzerine görevden aldı.

Bir İsviçreli’nin bu yöndeki iddiaları üzerine \"Alman ordusunun güvenliği açısından riskli\" gerekçesiyle görevden alınan General Kiessling’in bu çevrelerle ilişkisinin olmadığı sonradan ortaya çıktı.

General Kiessling’e mahkeme oyluyla \"İtibarı geri verilirken, Bakan Wörner istifanın eşiğine geldi. Ancak dönemin Başbakanı Helmut Kohl’ün sahip çıkmasıyla koltuğunu korudu.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!