Almanya, Balbay ve Haberal için ısrarlı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Balbay ve Haberal için ısrarlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2012 15:06

CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın uzun tutukluluk durumlarıyla ilgili bir soruya yanıt veren Almanya'nın NRW Eyaleti Federal ve Avrupa İlişkileri Bakanı Dr. Angelica Schwall Düren, "Türkiye'yi tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmaları konusunda her fırsatta uyarıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de "Terör örgütü üyesi" oldukları gerekçesiyle 2009'dan beri tutuklu bulunan CHP Milletvekilleri Gazeteci Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın durumları Alman hükümeti tarafından yakından izleniyor.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Federal ve Avrupa İlişkileri Bakanı Dr. Angelica Schwall Düren, tutuklu milletvekilleri ile ilgili bir soruya verdiği yazılı yanıtta, Almanya'nın konudan duyduğu rahatsızlığın Türk hükümetine her fırsatta iletildiğini vurguladı.

Altenkamp'ın mektubuna yanıt
Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) NRW Eyaleti Genel Başkan Yardımcısı Britta Altenkamp'ın Balbay ve Haberal'ın durumlarıyla ilgili Alman hükümetinin tavrını sorguladığı mektuba yanıt veren Schwall Düren, iki milletvekilinin yıllardır yargılanmadan tutuklu bulunmasını "Korkunç bir tutum" olarak nitelendirdi.

Bakan Schwall Düren'in yanıtı şöyle:
"Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın 2009 yılının ortasından bu yana gözaltında bulundurulmaları, milletvekili seçildiklerinden sonra serbest bırakılmaları yönünde yapılan müracaatların yargıçlar tarafından reddedilmesi başlı başına korkunç bir durumdur."

Dışişleri Bakanlığı inceliyor
Konu ile ilgili Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bilgi aldığını ifade eden Schwall Düren şu açıklamalara yer verdi:

"Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından bize verilen bilgide Federal Almanya Cumhuriyeti'nin Türk tarafıyla gerçekleşen temaslarda her fırsatta Avrupa Adalet Divanı'nın da eleştirileri doğrultusunda uzun gözaltı süresi konusundaki rahatsızlık vurgulanmıştır. Bu bağlamda Federal hükümet, Türk hukuk sisteminin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi yönünde taleplerini her zaman belirtmiştir."

AB de endişeli
Schwall Düren verdiği yazılı yanıtta, durumun AB ilerleme raporunda da konu edildiğini hatırlatarak, "AB Komisyonu 12 Ekim 2011'de yayınladığı Türkiye ile ilgili ilerleme raporunda uzun süreli tutukluluk durumlarından duyulan endişeyi dile getirdi. Raporda terörle mücadele yasalarının çerçevesinin de geniş tutulması eleştirildi.

Federal hükümet, AB Komisyonun bu konudaki analizlerine katılıyor. Nitekim 8 Aralık 2011'de düzenlen son AB Komisyonu- Türkiye müzakerelerinde konuların işlenmesini de memnuniyetle karşıladı. Bu yıl da gerek Dışişleri Bakanlığı gerek ben, Türk hükümetiyle yapılacak görüşmelerde bu yanlışlıkların giderilmesi konusunu gündeme getireceğiz" şeklinde görüş belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!