Almanları geçtik

Güncelleme Tarihi:

Almanları geçtik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

2011 yılı pek iyi başlamadı.Japonya’da deprem, tsunami venükleer felaket, Libya ve FildişiSahilleri’nde iç savaş... Gelen haberler hepiç karartıcı. Okuyucu haklı olarak ‘iç açıcı,iyi haber yok mu’ diye soruyor.İyi haberler de var. Bunlardan güncelolan birisini anlatmak istiyorum.

Haberin Devamı

Biyometrik paspaortlarla ilgili başlangıçta önemli sorun yaşanıyordu. Önce Türkiye’den bir telefon numarasını arayıp randevu almak gerekiyordu. Randevu tarihi ise iki ay kadar sonraya veriliyordu. Yeni pasaportların gelmesi de iki ve üç haftayı alıyordu.

Bu sorunu, Şubat ayında Münih’te yapılan Güvenlik Konferansı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile anamuhalefet partisi CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündemine getirdik. İkisi de sorunla ilgileneceği sözü verdi. Açıkçası, ben burdan bir sonuç çıkacağını beklemiyordum. Ama yanıldım.

Yaklaşık iki ay sonra biyometrik pasaportlarla ilgili zaman sorunu, Başkonsoloslukların kontenjanları artırılarak, çözüldü. Biyometrik pasaport almak isteyen bir vatandaş internette epasaport sayfasına girerek, ertesi gün için randevu alabiliyor.

Münih Başkonsolosluğu’nda işlemleri gördüm. Alabildiğine hızlı işliyor. Randevu alan vatandaşlar Başkonsolosluk kapısında normal işlemler kuyruğuna girmiyor. Randevu saatinden biraz önce gelerek, başka bir kapıdan kendisine verilen numarayla içeri alınıyor. Başkonsoloslukta aynı zamanda biyometrik fotoğraf hizmeti de veriliyor. Biyometrik pasaport için başvuran bir vatandaş en fazla bir saat içinde işini hallediyor.

Dahası var. En önemli olanı, başvurudan bir hafta veya en fazla 10 gün sonra biyometrik pasaportlar veriliyor. Almanya’da yeni pasaportların gelmesi en az üç hafta sürüyor. Bu, 5 haftayı da bulabilir deniyor.

Vatandaşa hizmet konusunda çok yetersiz kaldıklarından sık sık şikayetçi olduğumuz Başkonsolosluklardaki hizmet anlayışı beklenmedik kadar olumlu yönde değişiyor. Öyle ki, eskiden Alman resmi dairelerinin hizmet verdiği insanlara, müşteri gözüyle baktığını ve “Müşteri baştacıdır” prensibini taşıdığını gıpta ederek anlatırdık. Şimdi biyometrik pasaport hizmetinde Almanya’yı geçmiş bulunuyoruz. Hem de daha az personele rağmen. Sadece bir eksiği var.

Almanya 10 yıl süreli biyometrik pasaportlar için 59 Euro alıyor. Bizde ise 10 yıl süreli biyometrik pasaportların ücreti 144 Euro. Dileriz bu sorun da yakında çözülür. Pasaport ücretleri bizde de makul bir seviyeye iner.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!