Almanlar Türkçe öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Almanlar Türkçe öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 11:08

ALMANYA’da yeni yabancı dil öğrenme trendi Türkçe.

Haberin Devamı

Münih Üniversitesi’ndeki Türkçe kurslara katılım son iki yılda üç kat arttı.

Özel kurslarda da yarıya yarıya artış var. Hamburg ve Berlin Üniversitelerinde Türkçe öğrenen Alman öğrenci sayısında da iki kat artış kaydedildi.

Özel dil eğitimi veren okullarda Türkçe öğrenmek için başvuran Almanların sayısında yine yüzde 50’lik bir artış var. Berlin Humboldt Üniversitesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı Elke Roessler,

“2008 yılında sadece iki Türkçe kursumuz vardı, bugün Türkçe kurs sayısı altıya çıktı” bilgisini verdi.

Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nde de son iki yılda Türkçe dil öğreniminde tam üç kart artış yaşandığı açıklandı. Yer yokluğundan birçok öğrenciyi geri çevirmek zorunda kaldıklarını belirten Üniversite Sözcüsü Clemens Grosse, kurs sayısını daha da artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Berlin Hür Üniversitesi Dil Merkezi’nde görevli Dr. Ruth Tobias ise, Türkçe’ye yeni başlayan Alman öğrencilerin beraberinde çok sayıda Türkçe kelimeler ve kısa deyimler getirmesinin de çok yeni bir fenomen olduğunu söyledi.

“Aralarında Türkçe şakalaşan Alman öğrenciler bile var” diyen Tobias, “Türkçe konuşurken, Türk gibi hareket ediyorlar. Mimikler bile değişik. Türkler 60 yıldır burada ama son zamanlarda dil açısından ortaya çıkan bu etkilenme çok yeni” diye şaşkınlığını ifade etti.

Essen’deki Türkiye Araştırmalar Merkezi’nden Cem Şentürk “Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkide olağanüstü artış var. 80 bin Türk şirketi Almanya ile iş yapıyor. 5 bin Alman şirketi Türkiye’de yatırım yaptı. Bütün bunlar Türkçeye ilgiyi artıran önemli etkenler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!