Alman mimar Bolu'ya yaşlılar köyü kuracak

Güncelleme Tarihi:

Alman mimar Boluya yaşlılar köyü kuracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 14:00

Kardeş iki kent Neuss ve Bolu ortak bir projeyeimza atarak Bolu’da Alman ve Türk yaşlılarınbir arada yaşacağı Yaşlılar Köyü kuracak.

Haberin Devamı

UZMANLIK alanı çevreci binalar olan Alman mimar Ingo Tintemann tarafından Yaşlılar Köyü’ne inşa edilecek 400 ev, enerji giderleri düşük çevreci özelliklere sahip olacak.

Özel yönetimi de olacak Yaşlılar Köyü’ne ayrıca rehabilitasyon merkezleri de kurulacak.

Yaşlılar Köyü’nün kurulacağı alanı tespit etmek için beraberinde bir heyetle kısa bir süre önce Türkiye’ye giden mimar Ingo Tintemann, burada kendilerine gösterilen üç farklı arazi arasından köyün kurulacağı alanı seçti.

Ingo Tintemann, “Burası aynı zamanda coğrafi açıdan çevreci binaların yapımı için oldukça iyi bir konumda. Yeterince güneş alıyor ve engebeli bir arazide olması nedeniyle rüzgardan korunuyor” dedi.

Ocak ayı sonunda tekrar Bolu’ya gideceğini söyleyen Tintemann, Yaşlılar Köyü içerisinde hobi alanlarının geniş tutularak bu köyün huzurevi görünümünden uzaklaştırılmasının hedeflendiğini de ifade etti.

İlk etapta 200 evin yapımına başlanmasının planlandığını belirten Tintemann, çevreci özelliklere sahip binaların yapılmasının Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın fikri olduğunu söyleyerek,

“Bolu’da neredeyse beş ay evlerin ısıtılması gerekiyor. Yapılacak çevreci evlerle enerji tasarrufu da sağlanacak. Bolu Belediyesi projenin gerçekleşeceği alanda arsa alımına devam ediyor. Köyde yaşlı insanlar yaşayacağı için engebeli arazinin alt ve üst kısımlarını bir asansörle birbirine bağlamayı da düşünüyoruz. Engebeli arazilerde yaya ulaşımını rahatlatmak için Portekiz’in başkenti Lizbon’da, İspanya’da ve Kuşadası’nda kayalıklar üzerine inşa edilmiş bir otelde bu tip asansör örnekleri var. Bu örnekleri yakından inceleyeceğiz” dedi.

Önümüzdeki yıllarda yapımına başlanacak Yaşlılar Köyü projesine Neuss ve Bolu kentleri dışında Alman Kızılhaçı ile Kızılay da destek verecek.

Bolu Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Tuncay yer tespiti için Bolu’ya giden mimar Tintemann’ın Su Arıtma Tesisleri’nin bulunduğu bölgeyi uygun gördüğünü söyleyerek, gerekli resmi işlemlere başlandığını ve kısa zaman içerisinde konu ile ilgili somut adımlar atılacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!