Alman Meclisi’nde Uygurlar için grup kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Alman Meclisi’nde Uygurlar için grup kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 12:01

Almanya’da koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP ile CDU mensubu 11 milletvekili, Çin’in baskısı altındaki Uygurların haklarının daha iyi korunabilmesi amacıyla bir ‘Meclis Grubu’ kurdu.

Haberin Devamı

GRUBUN kurulmasına öncülük eden SPD’li milletvekili Derya Türk-Nachbaur, “Uygurların çektiği acıların Alman kamuoyunun gündeminden düşmemesine katkı sağlamak istiyoruz. Sincan’daki olası insanlığa karşı suçların ivedi şekilde daha iyi belgelenmesi ve gerektiği durumlarda da uluslararası yargı tarafından kovuşturulması gerekiyor” dedi. DW Türkçe’nin haberine göre, Türk-Nachbaur, yeni kurulan ‘Meclis Grubu’ ile Meclis’teki imkânların daha iyi kullanılmasının ve Çin hükümeti üzerinde baskı oluşturulmasının hedeflendiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler’in (BM) raporunda da Uygurlara yönelik zorunlu doğum kontrolleri, işkence, zorla eğitim kampları, kötü muamele ve kültürel asimilasyon gibi uygulamaların belgelendiğini belirten Türk-Nachbaur, “On milyonlarca Uygur’un kaderiyle ilgili umursamazlık yapamayız. Federal milletvekilleri olarak Uygur insan hakları savunucuları ve Almanya’daki Uygur halkı temsilcileri ile doğrudan diyalog kurmaya çalışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

SİSTEMATİK BASKI
Uygurlar için oluşturulan Alman Meclis Grubu, Dünya Uygur Kongresi (WUC) ile de yakından çalışmayı hedefliyor. Meclis Grubu’nun kuruluşu için 20 kişilik bir heyetle Berlin’e gelen WUC Başkanı Dolkun Isa, gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Isa, iş birliğinin amacının ‘Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri ve soykırıma verilecek yanıt üzerinde çalışmak’ olduğunu ifade etti. Çin yönetimi, yıllardır ülkenin kuzeybatı kesimindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman azınlık Uygurlara sistematik baskı uygulamakla suçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!