Alman işadamlarına işbirliği çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Alman işadamlarına işbirliği çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2010 11:09

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-İHK) 7. Genel Kurulu'nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Sizde para var bizde cesaret. Gelin işbirliği yapalım" dedi. Yeniden TD-İHK başkanlığına seçilen Leoprechting ise AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğuna işeret ederek vize sorunun çözülmesini istedi.


ALMANYA'
nın Köln kentinde yapılan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TD-İHK) 7. Olağan Genel Kurulu'nda Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting tekrar genel başkanlığa seçildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alman işadamlarına, ”Sizde para var, bizde cesaret. İşbirliği yapalım” çağrısında bulundu. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-İHK) 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Türkiye’nin dünyanın 16., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

HER ALANDA FIRSAT
Türkiye'nin İtalya ve Çin’in arasındaki sanayi devi olan bir ülke konumunda bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bugün Türkiye’nin dünyadaki en hızlı büyüyen iki ülkeden biri olduğunu bildirdi. Türkiye’de müthiş fırsatlar bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ”Ağaçtan elmayı alabilmek için Türkiye’de merdivene ihtiyacınız yok. Elinizi uzatsanız elmayı toplayabilirsiniz. Müthiş fırsat var, her alanda fırsat var. Onun için Alman dostlarımı Türkiye’de yatırım yapmaya, iş yapmaya davet ediyoruz. Bunun farkına varan ülkeler hızla Türkiye’ye geliyor. Sadece Türkiye değil. Türkiye’nin hinterlandı Hırvatistan’dan başlar... Kuzeyde Rusya dahil olmak üzere Ortadoğu, Afrika dahil. Güney Afrika’ya kadar Türkiye’nin hinterlandı. Gelin buralarda beraber iş yapalım. Müthiş fırsat var. Irak’ta biz birinci yatırımcıyız. Sizde para var, bizde cesaret var. Siz parayı ortaya koyun, biz cesareti, işgücümüzü koyalım, hep beraber kazanalım.”

”Ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz insanlara kötülük yapamayız. Bizim kapımız sonuna kadar açık” diyen Hisarcıklıoğlu, Almanya’da 3 milyon Türk yaşadığını, üçüncü nesle gelindiğinde, burada yaşayan Türklerden 80 bin girişimci çıktığını, sıfır sermaye ile gelen bu insanların günümüzde yanlarında 400 bin Türk ve Alman’ı istihdam ettiklerini, Alman ekonomisine katkı sağladıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu, güçleri birleştirmek, geçmişte kalan dar kalıplardan, zihniyetlerden çıkmak gerektiğini dile getirdi. Almanya ve Türkiye’nin ekonomisinin 4 trilyon dolarlık bir ekonomi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ”Bizde petrol, doğalgaz yok ama müthiş müteşebbis ruh var” dedi.
Türk kültüründe ”birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır” sözü olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, Almanya’daki Türk işadamlarına kurumsal olarak, tek çatı altında bir araya gelebilecekleri en güzel organizasyonun TD-İHK olduğunu söyledi.

YILLIK 30 MİLYAR EURO CİRO
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet de Almanya’daki Türk girişimcilerin faaliyet alanlarının müteahhitlikten tekstile, turizmden gıda sektörüne kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsadığını, bugün itibariyle yaklaşık 70 bin Türk işletmesinin 330 bin kişiye istihdam sağladığını, yıllık 30 milyar Euro ciroya ulaştığını söyledi. Vize sorununa da değinen Acet, ”İşadamlarımızın yaşadığı vize sorunları iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin bizlere sunduğu imkanlarla bir çelişki teşkil etmektedir. Balkanlar dahil Avrupa’da vize duvarları hızla yıkılırken Almanya’nın Türkiye’ye vize muafiyeti tanımaması, doğrusu, Türkiye’de yadırganmaktadır. Kaldı ki, vize uygulamasının bir insani mesele olduğu bazen gözden kaçmaktadır” dedi.

FAALİYETLER GELİŞECEK
TD-İHK Genel kurulunda yönetim kurulunda yer alan Faize Berger, TD-İHK'nın misyonu hakkında bilgi vererek, “TD-IHK Almanya ile Türkiye arasında ekonomik konularda yapılması gereken çalışmaları takip etmekte ve önemli konularda hem destek olmak, hem yolu açmak amacıyla kurulmuş bir kuruluş. Yeni seçilen yönetim kurulu da daha önce başlatılan faaliyet ve ilişkileri daha ileri götürecektir” dedi. Etkinliğe ev sahipliği yapan DIHK Başkan Vekili ve IHK Köln Başkanı Paul Bauwens-Adenauer da, bölgesel olan Köln ve İstanbul arasındaki işbirliğinin, ülkeler bazında olan çatı kuruluşlar DIHK ve TOBB arasındaki samimi birliktelik kadar olumlu neticeler getirmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

TD-IHK YÖNETİM KURULU:
TD-IHK Başkanı:
Dr. Rainhardt Freiherr von Leoprechting (Metro Group, Düsseldorf)
TD-IHK Başkan Vekili: Hayati Önel (Önel Verlag), Rolf A. Königs (AUNDE Group, Mönchengladbach)
Yönetim Kurulu Üyeleri: Faize Berger (Faize Berger Management Services), Gerald Böse (Koelnmesse GmbH), Adem Çakır (Çakırlar Unternehmensgruppe), Dr. Emin Cezairli (Mavi Europe AG), Engin Koyuncu (TOBB), Bahattin Kaya (Kaya Touristik GmbH), Victor Vogt (DIHK / IHK Köln)
Yedek Yönetim Kurulu: Aydoğan Koç (Koç Consulting), Dr. Ahmet Lokurlu (Solitem GmbH), Aleksandar Medjedovic (Messe Frankfurt İstanbul), Dr. Ulrich Palm (Luther Rechtsanwaltsgesellschaft mbH), Dr. Roman Milczarek (TMD Friction GmbH) Tamer Ergün Yıkıcı (Radyo Metropol FM)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!