Alman ekonomisi çöküşte!

Güncelleme Tarihi:

Alman ekonomisi çöküşte
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2024 14:36

Almanya’nın önde gelen ekonomi kurumları tarafından hazırlanan raporda, bu yıl ekonomik gelişmenin beklentilerin çok daha altında olacağı yer aldı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN önde gelen sanayi ülkeleri arasında yer alan Almanya’da pandemi ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle yaşanan ekonomik durgunluğun tedirgin edici düzeye ulaştığı ortaya çıktı. Almanya’nın önde gelen ekonomi kuruluşları tarafından ‘Alman ekonomisi sarsıntıda-Borç freni de çözüm değil’ adı altında hazırlanan ve bugün açıklanan raporda, önceden yüzde 1.3 olarak öngörülen ekonomik büyümenin 2024 yılında yüzde 0.1 olacağına yer verildi. Gelecek yıl için öngörülen yüzde 1.5 büyümenin de yüzde 1.4 olacağından hareket edildiğine de dikkat çekildi.

Alman ekonomisi çöküşte
ÜRETİM PANDEMİ ÖNCESİNE ULAŞMADI
Raporda, Almanya’da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Gayri Safi Milli Hasıla’da (GSMH) bu yıl 30 milyar Euro daha az girdi beklendiği de yer aldı. Ekonomik alandaki durgunluğun konjonktürel ve yapısal nedenlerin yanı sıra politik alanda yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığı da belirtildi. Pandeminin başlamasından bu yana yaşanan ekonomik alandaki durgunluğun hâlâ aşılamadığı kaydedilirken, şu andaki üretim seviyesinin henüz pandemi öncesine ulaşamadığına da dikkat çekildi. Üretimdeki gerilemenin özellikle pandemi döneminde tüketim harcamalarının sınırlandırılmasından ve Almanya’daki enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok şirketin üretimi yurt dışına kaydırmasından kaynaklandığı da belirtildi.

Haberin Devamı

BORÇ FRENİNDE REFORMA GİDİLMELİ
Raporda ayrıca dünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Almanya’da da faiz oranında artışın başladığına yer verilirken, taze borç alımında dengeli bütçe yaratılması için uygulanan borç freninde reforma gidilmesi de önerildi. Ancak bu sayede sübvansiyon yoluyla yeni yatırımların ve üretimin artacağı, buna paralel olarak da ihracatın yeniden yükseleceği de vurgulandı. Öte yandan raporda ayrıca Almanya’da farklı alanlarda kalifiye eleman açığı yaşandığı hatırlatılırken, yurt dışından nitelikli eleman gelmesinin hızlandırılması için bürokratik engellerin kaldırılması da önerildi.

BAKMADAN GEÇME!