Alman bakandan net ifade

Güncelleme Tarihi:

Alman bakandan net ifade
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 10:22

Federal Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Hürriyet'e özel açıklamalarda bulunurken edinilecek tecrübeler ışığında 'opsiyon model'in değiştirilebileceği sinyali verdi. Uyumun sabır işi olduğunu söyleyen de Maiziere, Türklere “Burada kendinizi evinizde hissedin” mesajını verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA koalisyon hükümetinin büyük kanadı Hıristiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) tek vatandaşlıkta ısrar edeceği görüşü ağırlık kazandı.


Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Hürriyet'e verdiği demecinde, çifte vatandaşlığın istisna olarak kalması gerektiğini söyledi. Çifte vatandaş statüsündeki gençlerin 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmalarını içeren “opsiyon model'in ise edinilecek tecrübeler ışığında yeniden değerlendirileceğini belirten Bakan de Maiziere, bu konuda daha esnek bir tutum sergileme sinyali de verdi.


Alman Bakan Hürriyet'in çeşitli konuları içeren sorularını şöyle yanıtladı:
Mensubu olduğunuz CDU da, “kardeş parti” CSU da, hem çifte vatandaşlığa hem de doğuştan Alman vatandaşlığını da kazananların 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmalarını içeren 'opsiyon model' uygulamasının değiştirilmesine karşı. Bu ülkede milyonlarca çifte vatandaş statüsünde insan olduğu halde bu tutum niye?

- Almanca'da “istisnasız kural olmaz” diye bir söylem vardır. Çifte vatandaşlık konusunda istisnalar vardır. Ama genel prensip tek vatandaşlık olmalıdır. Hayatta bir kez temel sadakat için bir karar verilmelidir. Umarım insan hayatta bir kez bir kadından veya bir erkekten yana karar verir. Ama bazen her şey yolunda gitmeyebilir. Buna rağmen temel olarak tek bir vatandaşlık için karar verilmelidir. Bu da insanlardan çok şey talep edildiği anlamına gelmemeli. Başta miras hakkı olmak üzere bazı sorunlar doğabilir.

Haberin Devamı

'Opsiyon model'e gelince: Bu tartışmalıydı. Hala da tartışılmakta. Şu ana kadar 50 bine yakın kişi bu konumda. Bunlardan sadece 3 bin 300 kişi önümüzdeki dönemde karar vermek zorunda. Şu ana kadar karar vermiş olanların yüzde 95'i Alman vatandaşlığını tercih etti. Ama ben bu alanda edineceğimiz tecrübelerin sonucunun beklenilmesinden yanayım. Alacağımız sonuçlara göre hareket etmeliyiz. Genç insanlar 18-23 yaşları arasında bu konuyla ilgili kararlarını verecekler. Meslek eğitimi, eğitim, askerlik gibi konuların gündemde olacağı bir dönem. Hem de akıllı bir karar. Onlara bu imkanı tanıyalım. Edineceğimiz tecrübelere göre hareket edelim. O nedenle ben opsiyon modelin aceleyle değiştirilmesine karşıyım.


Soru: Siz temel sadakatten bahsettiniz çifte vatandaşlıkla ilgili


olarak. Sizin bakanlığınızdaki Temel İlkeler Bölümü'nün başkanı aynı zamanda Fransız vatandaşlığı da olan bir Alman vatandaşı. Onun sadakatinden şüphe etmiyor musunuz?

Haberin Devamı

De Maiziere: Bu çok güzel ve akıllı bir soru. Ben zaten bu yüzden “istisnasız kural olmaz” deyimini kullandım. İstisnalar olmalı. Genel prensip tek vatandaşlık olmalı. Farklı uluslardan evliliklerde buna imkan kılınmakta. AB ülkeleri vatandaşları için bu istisnai durum uygulanmakta. Ama çifte vatandaşlık genel kural olmamalı. İstisnalara imkan kılınmalı. Bazı durumlarda sorun çıkarılmamalı, yani esnek davranılmalı.

Seçim hakkı


Soru: CDU/CSU AB üyesi ülke vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesine de karşı. Neden?


De Maiziere: Biz, burada yasal olarak uzun süreli yaşayan, süresiz oturma izni olan ve burada sürekli olarak kalacağını bildiğimiz insanlar ile bunu istemeyenler arasında bir farkın olmasını istiyoruz. İnsanlar kendilerini burada evlerinde hissetmelidir. Tabii bir adım daha ileri gidip, Alman vatandaşı olanlarla bizimle yaşayan diğer insanlar arasında bir fark olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu insanlar da vergi ve sosyal sigorta primleri ödüyorlar. Yasalara saygılı da davranıyorlar. Hemen hemen bütün haklara sahipler. Fark, Almanya'daki yasalara göre, parlamento seçimlerine ancak Alman vatandaşı olanlar katılabilir. Bu askerlik için de geçerlidir. Biz uzun süre burada yaşayan insanların kendilerini burada evlerinde hissetmelerini ve Alman vatandaşı olmalarını istiyoruz. Seçim hakkı bunun için bir cazibe olabilir..

İyi bir karar

Haberin Devamı

Soru: Aygül Özkan'ın bakan olacağını duyunca neler hissettiniz?


De Maiziere: Çok memnun oldum. İyi bir karardı. Bayan Özkan'ın yalnız uyumdan sorumlu olmaması çok daha iyi oldu. Hem sosyal işlerden hem de uyumdan sorumlu olacak bayan Özkan. Uyum, Türk kökenli Hamburg'lu bir avukatın okul, hastane, mali politika veya ekonomi politikasından sorumlu olmasıyla gerçekleşir. Bu çok doğal olmalı. Bu nedenle Bayan Özkan'ın böyle bir görevi üstlenmesinden memnuniyet duyuyorum.


Ama çok şey beklememeliyiz Bayan Özkan'dan. Hiç kimse mucize yaratamaz. Türk toplumu da, Türk kökenli insanlar da Bayan Özkan'ı çok zorlamamalılar. Hepimiz Bayan Özkan'ı özgür bir biçimde çalışabilmesi için rahat bırakmalıyız.

Soru. Türk kökenli insanlara neler tavsiye edersiniz?

Haberin Devamı

De Maiziere: Kendinizi burada evinizde hissedin. Var olan imkanlardan her yönüyle en iyi şekilde yararlanın. Böyle bir ortamda yaşamı kendi imkanıyla kazanmanın gururunu yaşayın. Sabırlı olun. Uyumun gerçekleşmesi için edindiğimiz tecrübelere göre birden fazla nesle ihtiyaç var.


Soru: Türklerle kişisel ne gibi tecrübeleriniz oldu?


De Maiziere: Ben bir Hügno (Hugenotten) aileden geliyorum. 350 yıl kadar önce atalarımız Prusya'ya gelmişler. Tabii şu andaki göçle kıyaslanamaz. 1983'te Münster'den Berlin'e geldiğimde Moabit'e Rostocker caddesine taşındım. Zamanında Münster'de çok az sayıda Türk yaşıyordu. Moabit benim için yeni bir tecrübeydi. Türkler yerli Berlinlilerden daha dostça davranıyorlardı. Bu olumlu bir sürprizdi. Eşimin Türkiye'de, birlikte ziyaret ettiğimiz birçok dostu var. Bu yıl sonbaharda Türkiye'ye yapacağım resmi ziyarete daha şimdiden seviniyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!