Akdeniz sineması Altın Koza'da

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz sineması Altın Kozada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 20:42

"15 Altın Koza Film Festivali", "Akdeniz Sineması" bölümünde, İsrail, Fransa, İtalya ve İspanya'dan 5 ödüllü filmi beyazperdeye taşıyacak.

Haberin Devamı

Türk ve dünya sinemasının önemli örneklerini sinemaseverlerle buluşturan Altın Koza Film Festivali, 'Akdeniz Sineması" bölümünde, İsrail, Fransa, İtalya ve İspanya’dan 5 ödüllü filmi beyazperdeye taşıyacak. 2-8 Haziran tarihleri arasında yapılacak '15. Altın Koza Film Festivaliö, Gösterim Bölümleri ile izleyenlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Türk ve dünya sinemasının seçkin örneklerinin gösterileceği festivalin 'Akdeniz Sineması" bölümünde de İsrail, Fransa, İtalya ve İspanya’dan 5 ödüllü film yer alıyor.

Bölümünün ilk filmi İsrailli yönetmen Eran Riklis’in savaşın ve sınırların anlamsızlığını konu aldığı 'Limon Ağacı" olacak. Başrolünde Hiam Abbass’ın oynadığı film, Filistinli dul bir kadının İsrail Savunma Bakanıyla çok sevdiği limon bahçesi için girdiği mücadeleyi anlatıyor.

İtalya’dan ise beklenmedik anlarda tepetaklak olan hayatların anlatıldığı 'Düşünme" adlı film Altın Koza izleyicisiyle buluşacak. Gianni Zanasi’nin yönetmenliğini yaptığı film, 'Pasinetti En İyi Film Ödülüöne ve 'Venedik Film Festivali FEDIC Ödülü'ne değer görülmüştü.

Bölümün bir diğer filmi 'İkinci Nefesö ile yönetmen Alain Corneau, 'Jean-Pierre Melville’in 1966’da aynı isimle filme çektiği romanı yeniden uyarlayarak, kara film türüne dönüş yapıyor.

Katıldığı festivallerden birçok ödülle dönen, Rodrigo Pla’nın İspanya-Meksika ortak yapımı 'Yasak Bölge"sinde ise ayrımcılığın varabileceği tehlikeli boyutlar işleniyor. Film, 'Toronto Film Festivali Uluslararası Eleştirmenler Ödülü" ve 'Luigi de Laurentis Ödülü'nün sahibi olmuştu.

Fransız sinemasının yıldız oyuncularından Sandrine Bonnaire’ın 25 yıl boyunca çektiği kişisel arşiv görüntülerinin beyazperdede izlenebileceği, uzman kurumların yetersizliğine ve yol açabilecekleri dramatik sonuçlara dikkat çeken 'Adı Sabine", 'Akdeniz Sineması" bölümünün 5. ve son filmi. Fransız yapımı belgesel film, 'Fibresci Ödülü", Cannes Film Festivali’nde 'Yönetmenlerin On Beş Günü" ödülü, Namur Film Festivali’nde ise 'Jüri Özel Ödülü" almıştı.

ALTIN KOZA’DA ROMY SCHNEIDER RÜZGARI

'15. Altın Koza Film Festivali" 'Romy Schneider 70 Yaşında" adlı özel bölümüyle, 43 yaşında hayata veda eden Avusturyalı oyuncunun filmografisindeki en iyi filmlerden dördünü, sinemaseverlerle yeniden buluşturacak.

Bu yıl 15. yılını dolduran, 'Altın Koza Film Festivali", sinema tarihinin unutulmaz yıldızlarından Romy Schneider’a özel bir bölüm ayırdı. 'Romy Schneider 70 Yaşında" adlı bu özel bölümde, güzelliği ve oyunculuğuyla olduğu kadar kısacık süren trajik hayatıyla da hafızalarda yer edinen yıldızın filmografisindeki en iyi filmlerden dördü, sinemaseverlerle yeniden buluşacak.

1982 yılında, 43 yaşında iken hayata veda eden Avusturyalı oyuncunun festival kapsamında, Cesar ve Rosalie (Cesar et Rosalie-1972) ve Hayat Bağları (Les Choses De La Vie-1970) olmak üzere Claude Sautet ile çektiği filmler gösterilecek. Bölümde yer alan filmlerden bir diğeri de, Bertrand Tavernier’in, Naklen Ölüm (Death Watch) adlı film olacak. Bu filmde Harvey Keitel’in canlandırdığı televizyon muhabirince sürekli takip edilen, bir TV eğlencesi haline sokulmak niyetiyle yaklaşılan 'Katherine" rolüyle Schneider unutulmaz bir performans sergiliyor.

Romy Schneider’in kendisine ayrılan özel bölümde yer alacak son film ise, başrollerini Michel Serrault, Lino Ventura, Guy Marchand gibi ünlü oyuncularla paylaştığı, Claude Miller’in Gözaltı (Garde A Vue)adlı filmi olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!