Ailesiyle birlikte ölümden dönmüştü! Duruşma günü...

Güncelleme Tarihi:

Ailesiyle birlikte ölümden dönmüştü Duruşma günü...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 13:06

Sol Parti Berlin milletvekili Ferat Koçak’ın aracını kundaklama suçundan yargılanan Sebastian T. ile Tilo P.’nin hâkim karşısına çıkacağı gün yeni bir mektup ortaya çıktı. 6 Nisan’da Eyalet Kriminal Dairesi’ne (LKA) e-posta yoluyla gönderilen ‘NSU 2.0 imzalı mektupta kundaklama suçu üstlenilirken, göçmen kökenlilere tehdit ve hakaretlerin yer aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

BERLİN’de Sol Parti’nin en aktif üyelerinden olan ve geçen yıl eyalet parlamentosu milletvekili seçilen Ferat Koçak’ın park halindeki aracı, 2018’de sabaha karşı saat 02.50 sıralarında ailesiyle birlikte yaşadığı Neukölln ilçesindeki evinin önünde kundaklanmıştı. Alevler eve sıçramadan uyanan Ferat Koçak ve ailesi, ölümden kıl payı kurtulmuştu. Soruşturma kapsamında iki kez savcı değişti. Bir türlü sonuç alınamaması üzerine soruşturmayı başsavcılık üstlendi. Yapılan soruşturmada, biri aşırı sağcı parti NPD üyesi olan Sebastian T., diğeri ise AfD üyesi Tilo P., kundaklamanın şüphelileri olarak gözaltına alındı. Koçak ve ailesine yönelik saldırının üzerinden dört yılı aşkın bir süre geçtikten sonra duruşma başladı. Hâkim karşısına çıkan ikilinin, Türklerin ve Arapların yoğun yaşadığı Neukölln ilçesindeki 70’in üzerinde kundaklamanın failleri olduğu belirtiliyor. Berlin’de başlayan duruşmada kundakçı iki aşırı zanlıyla birlikte aşırı sağcı üç kişi daha hâkim karşına çıktı. Diğer zanlılarla ilgili olarak tehdit, kundaklama, kundaklamaya yardım ve yataklık etme, mülke zarar verme ve anayasaya aykırı örgütlerin sembollerini kullanma suçlamalarında bulunuluyor.

Ailesiyle birlikte ölümden dönmüştü Duruşma günü...
YENİ MEKTUP ÇIKTI
Bu sabah başlayan duruşma öncesinde adliye binası önünde bazı destekçilerine açıklamalarda bulunan Ferat Koçak, Nazilerin sokaklardan resmî kurumlara ve siyasete kadar her yerde var olduğunu söyledi. Ayrıca Deutschlandfunk radyosuna da konuşan Koçak, yargılanacak zanlıların kundaklamanın tek failleri olduğuna inanmadığını söyledi: “Almanya’da kurumlara kadar sızmış çok ciddi derinlerde bir ırkçılık sorunumuz var. NSU olayında, son olarak Hanau saldırısında ve birçok diğer saldırıda güvenlik birimlerindeki skandalları gördük. Bu olayın arkasında sadece bu 5 kişinin olduğuna inanmıyorum, arkasında çok daha geniş bir ağ bulunduğunu düşünüyorum.”
Davayla ilgili fazla bir beklentisi olmadığını ifade eden Koçak, müdahil davacı olarak duruşmaya katıldı. Berlin Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmada geniş güvenlik önlemleri alındı. Önlemlerin, sol örgütlerin, yargılanacak sanıklara yönelik olası bir saldırısı nedeniyle alındığı düşünülüyor. Ancak, duruşmadan önce ‘NSU 2.0’ imzalı yeni tehdit mektubu gönderildiği ortaya çıktı. 6 Nisan’da Eyalet Kriminal Dairesi’ne (LKA) e-posta yoluyla gönderildiği belirtilen mektupta, “NSU 2.0, gece gerçekleşen kundaklamayı üstlenmektedir” ifadelerinin yer aldı. Yapılan incelemede tehdit içerikli e-mail’in orijinal olduğu belirlendi ve savcılık dosyasına eklendi. Mektupta, yabancılara yönelik hakaretler ve birçok göçmen kökenliye yeni tehditler de yer aldı. Ancak ‘NSU 2.0’ imzalı mektubun aylar sonra aniden ortaya çıkması, birtakım şüpheleri de beraberinde getirdi.
Ailesiyle birlikte ölümden dönmüştü Duruşma günü...
TOPLAM 133 TEHDİT MEKTUBU
‘NSU 2.0’ imzalı ilk tehdit mektubu, 2018’de faksla NSU davalarının müdahil avukatı Seda Başay Yıldız’a gönderilmişti. Seda Başay Yıldız’ın sadece poliste olması gereken özel bilgilerinin de yer aldığı tehdit mektubunda, Yıldız’ın kızını da öldürme tehdidinde bulunulmuştu. İlk tehdit mektubunun ardından ırkçılık ve antisemitizme karşı kampanya yürüten politikacılar, gazeteciler ve sanatçılara, e-posta, faks veya SMS yoluyla NSU 2.0 imzalı 133 tehdit mektubu daha gönderildi. Polis, yapılan soruşturmanın ardından 3 Mayıs 2021’de Berlin’de bir eve baskın düzenleyerek 53 yaşındaki Alexander Horst M. adlı zanlıyı gözaltına aldı. Bu yılın şubat ayından bu yana, Frankfurt am Main Eyalet Mahkemesi’nde yargılanan zanlının en az 116 tehdit mektubunun yazarı olduğu iddia ediliyor. Ancak zanlı, duruşmanın ikinci gününde suçlamaları reddetmiş ve polisin içindeki aşırı sağcıların bunu yapıp kendi üstüne attığını belirtmişti. Yakalandığından bu yana tutuklu olarak yargılanan zanlının hapse girmesinden sonra da ‘NSU 2.0’ imzalı tehdit mektubunun gönderilmesi kafaları karıştırdı. NSU 2.0 imzasını kullanan başka aşırı sağcıların olup olmadığı araştırılmaya başlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!