AİHM, Türk aileyi haklı buldu! Belçika tazminat ödeyecek...

Güncelleme Tarihi:

AİHM, Türk aileyi haklı buldu Belçika tazminat ödeyecek...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2022 10:45

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), cinayete kurban giden oğullarının cenazesi 2.5 yıl morgda tutulan Türk aileyi haklı buldu. Belçika, Türk aileye yaklaşık 14 bin Euro tazminat ödeyecek.

Haberin Devamı

BELÇİKA’da 8 Eylül 2010’da Vahit ve Naciye Aygün çiftinin oğulları Uğur Aygün ile Süleyman Aygün cinayete kurban gitmiş, aile ‘savcılık incelemesi sürüyor’ gerekçesiyle 2.5 yıl boyunca oğullarının cenazelerini Türkiye’ye götürülerek defnedilmesi için izin alamamıştı. Aile, oğullarının cenazelerini kendilerine teslim etmeyen ve taleplerini dikkate almayarak morgda bekleten Belçika makamlarını 2012’de AİHM’e dava etmişti. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özel hayata ve aile hayatına saygı hakkındaki maddelerin ihlal edildiği gerekçesiyle Aygün ailesini haklı, Belçika’yı haksız buldu. Kararda, ailenin cenazelerin kendilerine teslim edilmesi için yaptıkları ilk talebini ‘soruşturma kapsamında reddetmek’ bakımından savcının haklı görüldüğü ancak devamında ailenin yaptığı hiçbir başvurunun Belçika yargısı tarafından dikkate alınmamasının ailenin temel haklarının ihlaline yol açtığı görüşünün benimsendiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘HAKLARI İHLAL EDİLMİŞTİR’
Ailenin mağduriyeti ve Belçika yargı makamlarının duyarsızlığının altı çizilen kararda, “Bu davada başvuranlar, soruşturma hâkiminin cenazelerin transferlerine izin vermeyi reddetmesinden şikâyetçi olmuşlardır. Tüm girişimleri yaklaşık iki buçuk yıl başarısız olmuştur. Bu süre zarfında müdahalenin gerekliliğinin yerel mahkemelerce yeniden incelenmesinin engellenmesi Sözleşme’nin 8. ve 9. Maddeleri kapsamındaki hakların ihlal edilmesi olarak değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Mahkeme, Belçika’yı, Aygün ailesine manevi tazminat olarak 10 bin Euro ile zarar, masraf ve giderler için de 3 bin 460 Euro ödemeye mahkûm etti.
Uğur Aygün ile Süleyman Aygün’ün cenazeleri, 9 Nisan 2013’te Türkiye’ye götürülerek memleketleri Afyon’da toprağa verilmişti. Aygün kardeşleri silahla vuran Mesut Uçar, Şubat 2014’te 29 yıl hapse mahkûm edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!