Afiş krizi güvenlik işbirliğini bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Afiş krizi güvenlik işbirliğini bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 09:40

DİTİB, VİKZ, İGBD ve ZMD, Alman İçişleri Bakanlığı’nın Müslümanları töhmet altında bırakan ‘Aranıyor’ başlıklı afişleri basmakta inat etmesi üzerine Güvenlik İşbirliği Platformu’ndan çekildi. DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Dere, “Bizi yalancı yerine koyarak haberleri vardı demeleri bardağı taşırdı. Biz artık yokuz” dedi.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Dere, afiş krizi nedeniyle Almanya İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen Güvenlik ve İşbirliği Platformu’ndan tamamen ayrıldıklarını açıkladı.

DİTİB Genel Merkezi’nde Türk basın mensuplarıyla düzenlediği kahvaltıda afiş nedeniyle yaşanılan sıkıntının perde arkasını anlatan Prof. Dere, “Afişle ilgili bizden görüş almadılar. Şimdi onayları vardı diyerek bizleri bir de yalancı çıkarmaları bardağı taşıran son damla oldu.

Artık güvenlik işbirliği platformunda yokuz. Diğer üç kuruluşla birlikte aldığımız kararı dün akşam bakanlığa bildirdik” dedi. Toplantıda, İçişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmaları ve protokollerin tutanaklarını dosya halinde basın mensuplarına gösteren Dere, bazı toplantılara DİTİB Basın Sorumlusu Ayşe Aydın’ın da katıldığını ve sürece tanık olduğunu anlattı.

Prof. Dere, bakanlıktan afişleri bir de kendilerinin görmek istediklerini bakanlığın ise, ‘PDF olarak gönderemeyiz, gelip burada görün’ mazeretiyle ipe un m serdiğini söyledi. Afişlerle ilgili bilgileri olmadığını tekrar eden Dere, “Afişlerle ilgili bizden bir görüş istenmedi. Hamburg Eyalet temsilciğilimizden bir arkadaşımız, bakanlığın düzenlediği farklı gündemdeki toplantıya davet edildi. Bu toplantıda daha önce kesinlikle bilgi verilmeyen afişlerle ilgili açıklama yapılmış ve afişlerin hazırlandığı söylenmiş. Temsilcimiz de ne olup bittiğini bilmiyordu. Dolayısıyla onaylaması da söz konusu değildi” dedi.

Türklerin ve Müslümanların kendilerini Almanya’nın bir parçası olarak gördüklerini ifade eden Prof. Dere şöyle konuştu: “Biz artık buralıyız. Buralı olarak da buranın, burayla ilgili sonrunların da muhatabıyız. İçişleri Bakanlığı’nın güvenlikle ilgili oluşturduğu işbirliğine katıldık. Bu nedenle bazı eleştiriler de aldık. Ancak güvenlikten sadece Almanya’nın aşırılıkla ilgili sıkıntılarının önlenmesi anlaşılmamalı. Biz Müslümanların da güvenliğe ihtiyacımız var. Camilerimize, evlerimize saldırılıyor. Bu nedenle işbirliğine girdik. Ancak burada bir yıldır sorunlarımız var. Ciddiye alınmıyoruz.

Oldu bittiye getirip kendi aldıkları bazı kararları bize aktarıyorlar. Bizden bunları onaylamamızı istiyorlar. Sıkıntılarımızı yazdık ancak somut bir adım atılmayınca biz de işbirliğini dondurduğumuzu bildirdik. Ama artık tamamen çekildik.“ İçişleri Bakanlığı’yla çalışmalara devam etmek istediklerini de belirten Prof. Dere, “İslam Zirvesi’nden çekilme gibi bir durum söz konusu olamaz. Bunlar farklı kulvarlar. Bizler birlikte çalışmaya varız. Ancak bu çalışma bizim de katılımımızla olacaksa olur” dedi.

Radikalizme karşı kuruldu

İÇİŞLERİ Bakanı Hans Peter Friedrich’in girişimi sonucu ‘Güvenlik İşbirliği İnisyatifi’ oluşturuldu. Almanya’da yaşayan Müslümanlarla güvenlik makamlarını bir araya getiren inisiyatif, radikalleşmeye, şiddete ve radikal dinciliğe karşı birlikte mücadeleyi öngörüyor. Bakan Friedrich, oluşumla ilgili olarak daha önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Güvenlik İşbirliği İnisiyatifi ile devlet ve Müslümanlar, radikal kesimlere karşı aktif ve şeffaf girişimde bulunmayı hedefliyor. Önemli olan olayları görmektir, yoksa gözardı etmek değildir” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!