Adac sürücüleri uyardı

Güncelleme Tarihi:

Adac sürücüleri uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2009 11:28

Havaların soğuması ile birlikte araçlara "Kış lastiği" takılmasını öneren Alman Otomobil Kulübü ADAC uzmanları "Ucuz lastikten kaçının. Güvenliğinizi tehlikeye atmayan. Güvenilir lastiklerin fiyatı 46 Euro'dan başlıyor" dediler.

Haberin Devamı

ALMAN Otomobil Kulübü (ADAC) uzmanları "Trafikte güvenli bir seyir için kış lastiği takın. Ancak ucuz olsun diye güvenliği elden bırakmayın. Havaların soğuması ile birlikte kazalar da artacaktır" dediler. ADAC'nin yaptığı araştırmaya göre piyasadaki her lastik markası güvenilir değil. Yağmur, kar ve soğuk hava şartlarında denenen "185/60 R14 T" ile "205/55 R16 H" sınıfındaki 34 kış lastiğinden 12'si "Mutlaka tavsiye edilir" notu aldı. Yetkililer "Bazı sürücüler ucuz olsun diye bulabildikleri en ucuz lastiği satın alıyorlar. Kullanılmış olan bu lastiklerin ömrü çok kısa. Kaza riski de çok fazla. Bu nedenle güvenlik açısından daha kaliteli lastikler kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin "güvenilir" sınıfına giren lastiklerin fiyatı 46 Euro (185'lik) ile 70 Euro'dan (205'lik) başlıyor" bilgisini verdiler.

Haberin Devamı


TARİHİ KONTROL EDİN
Üç yılı geçmiş lastiklerin artık "Yeni" sayılamayacağını belirten uzmanlar "Her sürücü lastik yaşını kendi de kontrol edebilir. Lastiklerin üzerinde dört rakamdan oluşan üretim numarası yazar. Buradan lastiğin üretim yılını görmek de mümkündür. İlk iki rakam üretim haftasını, son iki rakam ise üretim yılını gösterir" dediler.



Lastik satın alırken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar "Yaptığımız testler sonucu, her lastiğin üç yıllık bir kullanım süresinin ardından negatif özellikler göstermeye başladığını gördük. Bu nedenle satın alacağınız kullanılmış lastikleri iyi inceleyin. Otomobil lastikleri en fazla 10 yıl kullanılmalı" bilgisini verdiler.

Zararlı çıkabilirsiniz
Örneğin 5-7 yıl önce üretilen bir lastik satın alan sürücünün, yedek lastik bulmakta zorlanacağını bildiren yetkililer "Ucuz lastik aldım diye sevinenler, yedek lastik için çok daha fazla para verip maddi zarara uğrayabilirler. Çünkü güvenlik nedeniyle bir akstaki lastiklerin aynı tip olması tavsiye ediliyor" dediler.

ADAC'nın "185/60 R 14" sınıfındaki lastikler için önerdiği markalar:
Vredestein Snowtrac 3
Fulda Kristall Montero 3
Continental ContiWinterContact TS800
Bridgestone Blizzak LM30
Goodyear UltraGrip 7+
Dunlop SP Winter Response

METEOROLOJİ UYARIYOR

ALMANYA genelinde bugün hava kapalı ve yağmurlu olacak. Özellikle ülkenin güney ve doğu kesimlerinde yağmur gün boyu etkisini gösterecek. Kuzeyde kıyı kesimlerinde ise hava sıcaklığında sert düşüşler yaşanacak. Rüzgarın da etkisiyle şu ana kadar yaşananan sonbahar havası yerini 5 dereceye kadar düşen kış soğuklarına bırakacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!