Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız!

Güncelleme Tarihi:

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2024 17:30

Almanya’nın Hanau kentinde dört yıl önce yaşanan ırkçı katliamda yaşamını yitiren gençleri ve sağ terörün tüm kurbanlarını anmak için gerçekleştiren merkezi yürüyüş ve mitinge on bine yakın kişi katıldı. Sadece Hanau katliamında değil, ondan önce Münih ile Halle gibi kentlerde yaşanan ve göçmen kökenli insanların hedef alındığı saldırılarda öldürülen insanların ailelerinin de en ön sırada yer aldığı eylemlere NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) kurbanlarının yakınları da destek verdi.

Haberin Devamı

HANAU’da 19 Şubat 2020 günü akşam geç saatlerde, ırkçı bir terörist tarafından kentin iki semtinde yaşanan katliamda dördü Türkiye kökenli dokuz genç öldürülmüş, beş kişi ağır biçimde yaralanmıştı. Katliamın gerçekleştiği 19 Şubat tarihinin hafta başına gelmesi nedeniyle iki gün öncesine (dün) alınan anma eylemlerine Almanya’nın birçok yerinden insanlar katıldı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin gerçekleştirdiği anma eylemleri yarın da devam edecek. Katliamla ilgili federal hükümet, Hessen eyalet hükümeti ve Hanau Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen resmi anma etkinliği ise Merkez Mezarlığı’nda defnedilmiş olan üç katliam kurbanı gencin mezarları başında ‘Sessiz Tören’ olarak gerçekleştirilecek.

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri, üzerinde katliamın yaşandığı tarih ve ‘Hatırlamak değişmektir’ yazılı pankartla yürüdüler.

Haberin Devamı

60’IN ÜZERİNDE ETKİNLİK BEKLENİYOR
Ailelerin talebi üzerine siyasi içerikli konuşmaların yapılmayacağı belirtilen bu törende sadece bir imam tarafından dua okunacak. Federal hükümetten İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Hessen eyalet hükümetinden Başbakan Yardımcısı Kaweh Mansoori ve Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Klaus Kaminsky’in katılacağı törende Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de yer alacak. Hanau’daki törenin ardından katliamda yaşamını yitiren Sedat Gürbüz’ün Dietzenbach’taki mezarının başında da bir anma yapılacak. Hanau’da faaliyet gösteren ve öldürülen gençlerin ailelerinin temsil edildiği ‘19 Şubat İnsiyatifi’nden yapılan açıklamaya göre, yarın bu amaçla Almanya’da 60’ın üzerinde eylem ve etkinlik düzenlenmesi bekleniyor.

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

AİLELERDEN ELEŞTİRİ
Cumartesi günü gerçekleştirilen eylemlerin en ön sıralarında katliamda yaşamını yitiren gençler Gökhan Gültekin, Sedat Gürbüz, Fatih Saraçoğlu, Ferhat Ünvar, Hamza Kurtovic, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Pun ve Said Nasser El Hashemi’nin acılı anne babaları, kardeşleri ve diğer yakınları da katıldılar. Hessen Eyalet Başbakan Yardımcısı Kaweh Mansoori, Hessen milletvekili Turgut Yüksel ile komşu kent Frankfurt Meclisi Başkanı Hilime Arslaner ile Meclis üyelerinden Hüseyin Sıtkı ve Eyüp Yılmaz’ın yanı sıra Sol Parti Eş Genel Başkanı Janine Wissler, SPD Genel Başkan Yardımcıları’ndan, Schleswig Hollstein milletvekili Serpil Midyatlı gibi politikacılar da yürüyüş ve mitingde yer aldılar. Kendisi ve ailesi de ırkçıların tehditleriyle karşı karşıya olan, NSU, Hanau ve Münih’teki ırkçı saldırıların kurbanlarının ailelerinin avukatı Seda Başay Yıldız da eylemlere katılarak, acılı ailelere destek oldu.
Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Irkçı katilin, içinde beş, önünde bir genci öldürdüğü bar ve büfenin yer aldığı Kurt Schumacher Meydanı’nda başlayan yürüyüş, kent içinde katliamın başladığı meydanda gerçekleştirilen bir anmanın ardından, kentin merkezi meydanında gerçekleştirilen mitingde öldürülen gençlerin aileleriyle, Almanya’nın başka yerlerindeki benzeri olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınları konuştu.
Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Sedat Gürbüz’ün annesi Emiş Gürbüz, ölenleri anmak ve toplumu uyarmak için yapılması planlanan anıtın mitingin gerçekleştirildiği ‘Marktplatz’da yani ‘Hanau’nun kalbi’nde olması gerektiğini tekrarlayarak, bu taleplerini kabul etmeyen Hanau şehir yönetimini eleştirdi. Gökhan Gültekin’in abisi Çetin Gültekin, aşırı sağın Almanya’da giderek güçlendiğini hatırlattığı konuşmasında, katliamın olduğu 2020 yılında oy oranı yüzde 11 olan AfD’nin şimdi yüzde 20’nin üzerinde oy aldığına, son eyalet seçiminde Hanau’da daha güçlü olduğuna işaret ederek, “Nerede yanlış yapıyoruz diye kendimize sormamız lazım” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİM’
Ferhat Ünvar’ın annesi Serpil Ünvar ırkçılık, adaletsizlik ve nefrete karşı mücadelede birlik olunması çağrısında bulundu. Göçmenlerin kendi aralarındaki bölünme ve ayrımcılığın ortak hedefe karşı mücadaleyi engellediğine işaret eden Ünvar, “Mücadeleyi sürdüreceğim. Benim çocuğum artık geri gelmeyecek. Bu mücadele sizler için, sizin çocuklarınız için” dedi.

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

‘RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Münih’te 2016 yılında gerçekleştirilen benzer ırkçı katliamda yaşamını yitiren 15 yaşındaki Selçuk Kılıç ve 14 yaşındaki Can Leyla’nın anneleri Yasemin Kılıç ve Sibel Leyla, birlikte yaptıkları konuşmada, NSU ve Münih saldırılarının aydınlatılmamış olmasının Hanau’daki katliamı kolaylaştırdığını vurguladılar, “Susmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, rahatsız etmeye devam edeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz” dediler.
Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

‘BU OLAYLARIN AYDINLATILMAMASI IRKÇILIKTIR’
NSU tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık ile Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek de mitinge gönderdikleri mesajda, aşırı sağın ciddiye alınmadığına, olayların aydınlatılması için büyük zorlukların söz konusu olduğuna işaret ettiler “Bizden koparılanları unutturmamak için birlikteyiz” dediler. Mitinge destek veren Hanau katliamından kısa bir süre önce Halle kentinde yaşanan ırkçı saldırıda, bir Türk döner büfesinde vurularak öldürülen Alman genci Kevin Schwarze’nin babası Karsten Lissau da yaptığı konuşmada, “Bu olayların tam olarak aydınlatılmaması ırkçılıktır” dedi.

Haberin Devamı

HATA VE İHMALLERİN SORUMLULARI ORTAYA ÇIKARILMADI
Hamza Kurtoviç’in kardeşleri Ayla ve Karim Kurtoviç, katliamda kardeşini kaybeden, kendisi de ağır yaralı olarak kurtulan Said Etris Hashemi ve diğer gençlerin aileleri de yaptıkları konuşmalarda, olaylarla ilgili hata ve ihmallerin sorumlularının halen ortaya çıkarılmamış olmasını, kimsenin bunlarla ilgili siyasi sorumluluğu üstlenip, hesap vermediğini vurguladılar.

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Acılı ailelerin ortak mesajı: Susmayacağız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!