ABD’de Vatanseverler Günü’nde dehşet

Güncelleme Tarihi:

ABD’de Vatanseverler Günü’nde dehşet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 11:13

ABD’nin “Patriots’ Day” (Vatanseverlerin Günü) olarak kutlanan 15 Nisan’da koşulan Uluslararası Boston Maratonu sırasında iki ayrı yerde üç bomba patlatıldı, en az 2 kişi öldü.

Haberin Devamı

ABD, 11 Eylül 2011’den sonra en yeniden terör korkusu yaşıyor. Dün Boston’da patlayan üç bombanın ardından ülkenin büyük kentlerinde terör alarmı verildi. ABD’yi 12 yıl sonra terör dehşetini hissettiren olaylar dünyanın en prestijli koşularından
biri olan Uluslararası Boston Maratonu sırasında yaşandı.

Yaklaşık 20 bin maratoncunun katıldığı yarışın başlamasından dört saat sonra Boylston Caddesi’ndeki finiş çizgisi yakınlarında iki patlama meydana geldi, en az iki kişi öldü 28 kişi yaralandı. New York Post ve bazı yerel basında kurbanların sayısının 12, yaralıların sayısının ise 60 olduğu iddia edildi. Boston Polis Şefi Ed Davis patlamalara birbirine 50-100 metre aralıkla yerleştirilmiş bombaların yol açtığını açıkladı.

Patlamaların ardından beyaz bir duman 15 metre yükseğe çıkarken, büyük paniğe yol açtı. Maratonu izleyen Boston’da gazetecilik eğitimi gören Fatma Tanış adındaki Türk öğreci, şiddetli iki patlamanın ardından çok sayıda kişinin kendini yere attığı, bazılarının kol ve bacaklarından ağır yaralar aldığı görüldüğünü anlattı. Maraton için görevlendiren sağlık görevlileri kısa sürede yaralılara, maraton için kurulan sağlık çadırlarına götürüp müdahale ederken, en az altı ağır yaralı çevredeki hastanelere kaldırıldı. Boston Metropolitan Hastanesi yetkilileri bacakları ve kolları kopmuş 10 yaralının kendilerine ulaştığını duyurdu.

Haberin Devamı
Bir patlama da kütüphanede

Patlamanın terör saldırısı olması ihtimali bölgeye çok sayıda özel eğitimli terörle mücadele timinin sevk edilmesine yol açtı. Özel timler patlamanın olduğu caddeyi boşalttı ve kara ve hava trafiğine kapattı. Yapılan aramalarda patlamamış iki bomba daha bulunarak etkisiz hale getirildi. Ancak iki saat sonra bir bombanın da Boston JFK Kütüphanesi’nde patladığı haberi geldi. Polis patlamayı doğruladı ancak ölü yada yaralı sayısı hakkında bilgi vermedi. Boston Polis Müdürü Davis, iki olayın bağlantılı olup olmadığının araştırıldığını söyledi.

Zanlı hastanede

Gelişmeler üzerine güvenlik önlemleri artırılırken, New York Post New York Post gazetesi, FBI ajanlarının bir zanlıyı tespit ettiğini, patlamada yaralanan zanlının hastaneye kaldırıldığını iddia etti. Gazete zanlının Suudi Arabistan vatandaşı olduğunu da ileri sürdü.
Evden çıkmayın çağrısı

Birbiri peşi sıra gelen patlamalar Boston’da güvenlik önlemlerinin en üst seviye çıkarılmasına yol açtı. Boston Polis Müdürü Ed Davis, patlamaların ardından Bostonlulara “evlerinden zorunlu olmadıkça çıkmamaları” yönünde çağrıda bulundu. Davis, “durum kontrol altına alınana kadar halktan evlerinde kalmalarını, otellerde kalanların dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyorum” dedi. Boston polisi patlamalar hakkında bilgisi olanların paylaşması için iki çağrı hattı açtı.

Haberin Devamı
Başkent kordon altında

Patlamaların terör saldırısı olma ihtimali ABD ve Londra’da kırmızı alarm verilmesine yol açtı. Washington’da Beyaz Saray ve Kongre binası çevresinde güvenlik önlemleri iki katına çıkarıldı. New York’ta otellerde güvenlik önlemleri artırıldı. Los Angeles’ta kamuya açık alanlarda önlemler artırıldı. Pazar günü koşulacak Londra maratonu için de güvenlik planlarının yeniden gözden geçirileceği açıklandı. Başkan Barack Obama’dan açıklama gelmezken “gelişmeler hakkında
bilgilendirildiği” bildirildi.

Türk Maratoncular yaralanmadı

Uluslar arası Boston Maratonu’na bu yıl Türkiye’den katılan iki maratoncu, patlamadan bir saat kadar önce yarışı tamamladığı için olaydan yara almadan kurtuldu. Boston Üniversitesi mezunu Sadık Tokgöz (44) ise yarışı 3 saat 8 dakikada 522’inci sırada tamamladı. Teksas State Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Rasim Musal (36) ise yarışı 9 bin 352’nci sırada kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!