AB samimi değil

Güncelleme Tarihi:

AB samimi değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 17:11

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu heyeti Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin bazı Avrupa ülkeleri tarafından politik nedenlerle engellendiğini, fasılların teknik konularda bile bloke edildiğini söyledi. Heyet üyeleri AB’nin samimi davranmamasından yakındı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Stuttgart kentine gelen 5’i TBMM milletvekili, 7 kişilik Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu heyeti, Türkiye ile AB arasında yaşanan sorunlara yönelik açıklamalarda bulundu.

Komisyon Başkanı Afif Demirkıran, Türklerin Almanya’nın ekonomik gelişmesine büyük katkıları olduğunu belirtip vatandaşlara seslendi. Demirkıran, “Türkiye siyaseti yapmayın. Karnınız nerede doyuyorsa, ne yapacaksanız orada yapın. Almanya’nın ekonomik, sosyal, politik alanlarında birinci derecede aktif rol alın” dedi.

AB Karma Parlamento Komisyonu Heyeti Başkanı Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Afif Demirkıran, 6’ncı yılını dolduracak olan Türkiye-AB müzakerelerinde görüşülmesi gereken 35 fasıldan sadece 13’ünün açılabildiğini, görüşülmesi gereken fasılların Yunanistan, Fransa, Kıbrıs Rum kesimi gibi ülkeler tarafından bloke edildiğini söyledi.

Demirkıran, “Politik olarak bloke ediliyoruz. Kıbrıs ve işbirlikçileri Türkiye’yi sürekli engellemeye çalışıyor. Tüm fasıllar açılsa, Türkiye birkaç yılda hazır olur” dedi.

CHP İstanbul milletvekili Umut Oran ise Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinde gelinen noktanın endişe verici olduğunu söyledi. Oran, “Müzakerelerin başlamasından sonra 6 yılda geldiğimiz nokta, bizi endişelendiriyor. Teknik konularda bile siyasi müdahale var. Normalde 2014 yılında tam üye olmalıydık. Fasılların bloke edilmesi, ilerlemeyi engelliyor” diye konuştu.

MALLAR SERBEST SAHİBİ DEĞİL
Avrupa ülkelerinden samimi davranmalarını beklediklerini belirten MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç de şöyle konuştu: “Karşımızdakilerden iyi niyet göremiyoruz. Mallar serbest. Sahibi değil. Türk insanı Avrupa’da adil şekilde dolaşabilmeli. AB ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşmaları konusunda da sıkıntı var. AB ürünleri Türkiye’ye serbest giriyor. Türk malları bu haktan yararlanamıyor. Bu da Türkiye’nin rekabet gücünü azaltıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!