AB’den sınırlara nota: Türklere zorluk çıkarmayın

Güncelleme Tarihi:

AB’den sınırlara nota: Türklere zorluk çıkarmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 10:33

BULGARİSTAN’da tatilin tam ortasında yaşanan pasaport krizine AB’den nihayet doğru yanıt geldi.

Haberin Devamı

AB, “Avrupa ülkelerinde oturma izni bulunan, 10 yıldan eski pasaport sahibi Türk vatandaşlarına bu ülkelere gelmeleri için transit geçiş izni verilir” diyor. AB İçişleri Komiserliği basın sözcüsü Tove Ernst, ayrıca Hürriyet’in bu sorunu dile getirmesi üzerine tüm AB sınırlarına yazılı talimat gönderdiklerini söyledi. Sözcü, talimatta, “AB ülkelerinde oturma izni olan 10 yıldan eski pasaport sahibi Türk vatandaşlarına sorun çıkarmayın” diye yazdıklarını vurguladı.
***
Takip ediyorsunuz... Günlerdir Hürriyet, peşini bırakmıyor. Bulgaristan 10 yıl veya daha eski olan Türk pasaportlarına transit geçişlerde zorluk çıkarıyor. Bulgaristan, Sofya Büyükelçiliğimizin girişimleri üzerine sadece Türkiye’ye gidişlerde şimdilik istisna transit geçiş izni veriyor. Ama geri dönüşte “10 yıldan eski pasaportla sakın gelmeyin, yeni pasaport çıkarın yoksa sizi Bulgaristan’a bırakmayız” diyor.

Haberin Devamı

***
AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Hürriyet’in sorusu üzerine konuyu hukuk uzmanlarına inceletti ve sonucu Hürriyet’e yazılı gönderdi... AB sınırlarına da gönderilen açıklama şöyle: Schengen Sınır Kodu Tüzüğü 610/20123 sayılı düzenleme, vize uygulamasına tabi olmayan ve olan kişilerin pasaportlarıyla ilgili koşulları belirliyor.
Buna göre;
1) Pasaportlarda en az üç ay geçerlilik süresi,
2) pasaportların 10 yıl veya daha eski olmaması gerekiyor.
Ancak, Tüzüğün 5. maddesi uyarınca, bu koşulları yerine getirmeyen, AB üyesi bir ülkede oturma izni ya da uzun dönemli vizeye sahip üçüncü ülke vatandaşlarına, eğer giriş yasağı yoksa, oturum izni bulunan ülkeye girebilmesi için transit geçiş izni verlir.

***
Bu açıklama ve sınırlara gönderilen AB talimatı, pasaport krizini artık çözmüştür. Bulgaristan veya bir başka AB ülkesi, Avrupa ülkelerinde oturma izni olan 10 yıldan eski pasaport sahibi Türk vatandaşlarına zorluk çıkaramaz. Hürriyet olarak AB’ye, AB İçişleri Komiserliği’ne konuya duyarlı yaklaşması ve soruna anında çözüm getirmesi nedeniyle teşekkür ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!