AB Atatürk'ün haysiyetli projesi

Güncelleme Tarihi:

AB Atatürkün haysiyetli projesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 17:54

Sanatçı Zülfü Livaneli, "AB'nin, Atatürk'ün de onay vereceğine inandığı bir proje olduğunu, ancak bunun için Türkiye'nin her şeyi de kabul etmesi gerekmediğini" söyledi.

Haberin Devamı

6. Berlin Türk Filmleri Haftası vesilesiyle geldiği Almanya’nın başkenti Berlin’deki Türkevinde düzenlenen bir toplantıya katılan Livaneli, moderatör olarak görev yapan Yeşiller Partili Berlin eyalet meclisi üyesi Bilkay Öney’in, daha sonra da toplantıya katılan vatandaşların sorularını yanıtladı.

Toplantıya Türkiye’nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman ve eşi Sevinç Alpman ile Alman Sol Parti Federal Meclis üyesi Hakkı Keskin de katıldı.

Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyip desteklemediğinin sorulması üzerine Livaneli, Türkiye’nin 250 yıldır Avrupa’nın bir parçası olmak için çaba harcadığını, ancak AB’nin her istediğini de kabul etmemesi gerektiğini belirterek, "AB, Atatürk’ün projesinin de bir parçası, ancak tümüyle teslim olmamızı gerektirmiyor" dedi.

Parti kapatmayla ilgili bir soru üzerine de Livaneli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, zamanında Refah Partisi’nin kapatılabileceğine karar verdiğini hatırlatarak, "Demek ki partiler kapatılabiliyormuş" diye konuştu.

Buna rağmen parti kapatmanın demokrasiyi zedeleyen bir unsur olduğunu, ancak yargının da denetleyici bir organ olarak yıpratılmaması gerektiğini ifade eden Livaneli, "Asıl sorun, anayasamızın 80 yıl sonra değiştirilmek istenmesi" ifadesini kullandı.

CHP’den ayrılmasına da açıklık getiren Livaneli, CHP’nin birçok alanı boş bıraktığını ve hiç anlayamadığı bir milliyetçilik çizgisi içine girdiğini kaydetti ve bu partinin içine kapanarak yabancılara düşman haline geldiğini, AK Parti’nin son seçimlerde bu kadar çok oy toplamasının da bundan kaynaklandığını savundu.

Livaneli, "genel olarak her şeyi denemeyi seven bir insan olduğunu, bir tek politikada başarılı olamadığını, bu nedenle bu dosyayı kapattığını" ifade etti.

Sinemaya uyarlanan ve Berlin Türk Filmleri Haftasının açılış filmi olarak gösterilen "Mutluluk" adlı filmin uyarlandığı aynı adlı romanıyla ilgili soruları da yanıtlayan Livaneli, filmlerde genel olarak romanların büyük bir kısmının yansıtılamadığını, ancak bu filmde, romanında anlatmak istediği ruhun verilmiş olduğunu gördüğünü ve bundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Romanıyla bağlantılı olarak töre cinayetleriyle ilgili görüşlerini de anlatan Livaneli, "bunun en büyük bir insanlık suçu ve insan doğasına aykırı bir şey olduğunu" belirterek, bu tür cinayetlerin Avrupa’nın göbeğinde de işlenmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Livaneli, bunun sadece Türkiye’nin ya da İslam ülkelerinin sorunu olmadığını, Avrupa’da kadınlara yönelik şiddet rakamlarının da çok yüksek olduğunu kaydetti.

Avrupa’da Türklerle ilgili ön yargıların hala kalkmamış olmasına da öfkelendiğini ifade eden Livaneli, Türkiye’nin bilgisayar çağında yaşadığını, modernliğin yaşamın her alanında var olduğunu, buna rağmen Avrupa’daki ön yargıların hala var olduğunu söyledi.

Romanının en fazla ilgi gördüğü ülkelerin başında ABD’nin geldiğini belirten Livaneli, romanının bu ülkede ödül aldığını, ayrıca Fransa ve İtalya’da da "ayın kitabı" seçildiğini ve 22 dilde yayınlandığını ifade etti.

Türkiye’nin bu yıl "konuk ülke" olacağı Frankfurt Kitap Fuarının da Türk edebiyatının tanıtımı açısından çok önemli olduğuna işaret eden Livaneli, bu fuarın iyi değerlendirilmesini ümit ettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!