‘9 Euro yerine ne gelecek’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘9 Euro yerine ne gelecek’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2022 10:29

Almanya’da artan enerji fiyatlarında ve yüksek enflasyona karşı vatandaşları rahatlama amacıyla hayata geçirilen ve eylül ayında sona eren 9 Euro’luk bilet uygulamasının yerine ne geleceği tartışılıyor. Federal hükümet, üçüncü yardım paketinde 49 ile 69 Euro arasında değişen fiyatlar öngörmüştü. Ancak biletlerin finansmanının nasıl olacağı konusunda henüz eyaletlerle anlaşma sağlanamadı. Bazı eyaletler ise maliyeti üstlenmek istemiyor.

Haberin Devamı

FEDERAL hükümet toplu taşımada Almanya genelinde geçerli olan 9 Euro’luk biletin başarılı olduğunu belirterek, vatandaşların uygulamanın devamını beklediğini kaydetti. Bilet fikrini ortaya atan Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, 1 Haziran -31 Ağustos tarihleri arasında geçerli olan 9 Euro’luk bilet uygulamasını federal ve eyalet hükümetlerinin birlikte yapmasını ‘sansasyon’ olarak nitelendirmişti. Wissing’e göre amaç, Almanya genelinde otobüs ve tramvay kullanımını, ‘düşük eşikli’ hale getirmek. Federal hükümet, eyaletlerin de buna uygun bir mali katkıda bulunması halinde böyle bir proje için 1.5 milyar Euro ayıracağını açıkladı.

‘9 Euro yerine ne gelecek’ tartışması
‘ZEHİRLİ BİR DAVET’
Ancak eyaletler, federal hükümetten gelen önerinin adil ve her şeyden önce uygulanabilir olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahip. Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst, ARD’ye yaptığı açıklamada, “Zehirli bir davetten” söz etti. Yerel toplu taşımacılığın yıllardır yetersiz finanse edildiğine dikkati çeken Wüst, toplu taşımacılığın hizmetlerini azaltmak zorunda kalmamasını sağlamak için dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff da genel endişelerini dile getirdi. Eyalet nüfusunun yüzde 80’inin kırsal kesimde yaşadığını ve bu kesim için 9 Euro’luk biletin yerine geçecek bir biletin hiçbir faydası olmayacağını söyledi. Bavyera ve diğer eyaletlerden bazıları da böyle bir uygulamayı mali olarak karşılayamayacaklarını söyledi. Buna karşılık, Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern ve Rheinland-Pfalz öneriye açık olduklarını açıkladı. Öte yandan Berlin’deki SPD, Yeşiller ve Sol Parti koalisyon hükümeti sınırlı bir süre için ve sadece başkentte geçerli olmak üzere toplu taşıma biletini 29 Euro’ya indirdi. Berlin’deki uygulama 31 Aralık’a kadar geçerli olacak ve sadece abonman usulü satılacak.

BAKMADAN GEÇME!