52 yıllık en kıdemli gurbetçi

Güncelleme Tarihi:

52 yıllık en kıdemli gurbetçi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2011 14:10

1959 yılında Zonguldak’tan yola çıkarak Almanya’ya gelen 52 yıllık gurbetçi Mazhar Ataman(76) hayat hikayesini elinden hiç düşürmediği Hürriyet’e anlattı. Nürnberg’de yaşayanAtaman, geçen hafta düzenlenen törenle “En kıdemli gurbetçi” ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

ELİNDEKİ bir sürü eski Alman gazetesini ve artık iyice solmuş siyah beyaz fotoğrafları göstererek göç hikayesini anlatmaya başlayan 76 yaşındaki Mazhar Ataman, 20’li yaşlarında Almanya’ya gelmeyi kafasına koyduğunu söylüyor. Ataman, Zonguldak Maden Teknik Okulu’ndan 2. sınıfta ayrılarak hem okumak hem de lisan öğrenmek amacıyla 1959 yılında Almanya’nın Coburg kentine gelir. Burada teknik resim dersleri alan Ataman, daha sonra bir marangoz atölyesinde çalışmaya başlar. Bu süreçte Almanca öğrendiği için 1963 yılından itibaren gelmeye başlayan Türk işçilere tercümanlık yapar. 1964 yılında Siemens’in kablo firmasına giren Ataman’ı personel şefi çok beğenir ve onu Siemens’in Mudanya’daki kablo firması için yetiştirmeye başlar. Ne var ki Mudanya yerine Almanya’da danışmanlık yapmaya başlayan Ataman, hikayesine şöyle devam ediyor:

TERCÜMANLIK BÜROSU AÇTI
“60 Türk işçisini Almanya’ya getirdim. Onlara tercümanlık yapıyordum. Firma bana bu yüzden bir keresinde 200 mark ödül vermişti. Oradan 1966’da ayrılarak bir konserve fabrikasında tercüman olarak işe başladım. İki yıl sonunda kendi tercüme büromu açarak dört yıl resmi tercümanlık yaptım. Sonra bakkaliye dükkanı açarak Türk yiyecekleri satmaya başladım. 1973’te dükkanı kapatarak Nürnberg’e taşındım. Burada bulunan ağabeyime ait restoranı devir aldım. 1992’de rahatsızlanınca işi bıraktım. Şimdi emekliliğimin keyfini sürdürüyorum.” Geçen günlerin geri gelmediğini belirten Ataman, eski arkadaşlarının ya Türkiye’ye döndüklerini ya da hayata veda ettiklerini söylüyor. Hürriyet sayesinde eski günleri yeniden andığını belirten Ataman, “Bizleri unutmadığı ve hatıralarımızı canlandırdığı için gazetem Hürriyet’e binlerce teşekkürler” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!