500 yıllık Alman kadar değerlisiniz

Güncelleme Tarihi:

500 yıllık Alman kadar değerlisiniz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2008 18:32

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kendisinin Almanya'da yaşayan Türk kökenli insanların da başbakanı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Hamburg'da düzenlenen Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısında sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Merkel, Almanya'da yaşayan Türkler'in sorunlarını ciddiye aldığının altını çizdi. Merkel, 'Eğer Almanya'da yetişen Türk kökenli gençlerin sorunu ve endişeleri varsa, ben onların da başbakanıyım' dedi. Angela Merkel, 'Bu insanlar bizim için kendilerini 500 yıldan beri Alman kökenli olarak niteleyenler gibi değerlidir' diye konuştu.

Konuşmak lazım

Alman Başbakan Merkel, Türk Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında çok açık bir biçimde ülkede yaşayan Türk kökenli insanların uyum sağlamaları ve Almanca öğrenmeleri konusunda söylediklerinden dolayı memnuniyet duyduğunu da dile getirdi. Ancak uzun süreli olarak burada yaşayan insanların alışkanlarını ve geleneklerini ağırlıklı olarak kabullenmelerinin de doğal olduğunu söyledi. Merkel, Erdoğan'la uyum ve asimilasyondan ne anladığı ve bunlardan ne anlaşıldığı konusunda görüş alış-verişinde bulunulmasına gerek duyulduğunu da ifade etti.

Alman vatandaşlığına geçenlerin tüm hak ve görevlerle vatandaş olması gerektiğinin altını çizen Başbakan Merkel, bunun insanların kendi kültürlerinden feragat etmesi anlamına gelmediğini belirtirken, 'ancak Alman devletine de sadakat gösterilmelidir' dedi.

Türk-Alman lisesi

Başbakan Angela Merkel, Almanya'da Türk-Alman lisesi açılmasına ve Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretilmesine karşı olmadığını da söyledi. Ancak Almanya'da yaşayan Türk öğrenciler için Türkiye'den öğretmen getirtilmesi konusunda çekinceleri olduğunu da yineledi.

Yeşiller partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türkçe okullar açılması önerisine sıcak baktıklarını söyledi. Yurt dışında 120'ye yakın Alman okulu bulunduğunu ve bin 700 Alman öğretmenin görev yaptığını hatırlatan Roth, 'Almanya'da Fransızca ve İngilizce eğitim veren okullar vardır ve bunlar çok doğal karşılanmaktadır. Neden iki dilde Almanca-Türkçe eğitim veren okullar olmasın?' dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!