50 yaşındaki erkeklerde testesteron riski

Güncelleme Tarihi:

50 yaşındaki erkeklerde testesteron riski
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 09:56

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron, 50 yaşın üzerindeki her 4 erkekten birinde normalin altına düşüyor. Yaklaşık yarısında sertleşme sorunu olan şeker hastalarında ise testosteron eksikliği normal erkeklere göre 2 - 3 kat fazla görülüyor.

Haberin Devamı

Geliştirilen ilaçlar, erkeklerde sertleşme sorununun tedavisine önemli katkı sağladı. Ancak uzmanlara göre ilişkinin başarısını sadece ilaçlara bağlayan kişiler cinsel istek olarak tanımlanan libidoyu göz ardı etti. Oysa, erkeklerin, libido olmaksızın ilaçları kullanmasının bir anlamının olmadığını bilmesi gerekiyordu. Erkeklerde libidoyu etkileyen en önemli faktör olan testosteronun üzerinde duran bilim adamları, Berlin`deki 22. Avrupa Üroloji Kongresi`nde de konuyu gündeme getirdiler.

Kimler risk altında?

Dünya Seksoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Eusebio Rubio Aurioles, düşük testosteron seviyelerinin sertleşme sorununa ve depresyona neden olabildiğini söyledi. Testosteron eksikliği saptanan erkeklerde mutlaka yerine koyma tedavisine başlanması gerektiğini kaydeden Aurioles, testosteron seviyesi düşük erkeğin genel görüntüsünü, "50 yaş ve üstü, kilolu, iş hayatında sorunlu ve depresif" olarak özetledi. Aurioles, seks hayatında problemleri olan, kendini çok iyi hissetmeyen erkeğin risk altında olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Pierre Marc Bouloux da, 50 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 25`inin testosteron seviyelerinin 20 - 40 yaş arasındaki normal seviyelerinin altına düştüğünü belirterek şunları söyledi:

"Testosteronun azalmasıyla öncelikle vücuttaki kas kütlesi azalıyor ve bununla birlikte iç organlarda ve bel çevresinde yağlanma gerçekleşiyor. Ayrıca cinsel birleşmede ve ereksiyon kalitesinde de kötüleşme oluyor. Ruh halinde ve bilişsel fonksiyonlarda azalma görülüyor ve buna bağlı olarak erkek kendini daha stresli hissediyor."

İğneyle hormon veriliyor

Almanya Martin Luther Üniversitesi Androloji Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Hermann Behre, daha önce kullanılan tablet veya jel formlarının dışında yeni geliştirilen `Nebido` isimli "ilk enjekte edilen testosteron preparatı" hakkında bilgi verdi. Üç ayda bir enjeksiyonla testosteronun normal seviyede korunmasının sağlandığını anlatan Behre, "Enjeksiyondan bir gün sonra testosteron seviyesi normale dönüyor. Hastaların hem cinsel sağlıkları hem de hayat kaliteleri düzeliyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!