34 Türk işletmeye sertifika

Güncelleme Tarihi:

34 Türk işletmeye sertifika
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 15:19

“Yabancı işletmeler eğitiyor-ABba” adı altında düzenlenen Stuttgart Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) eğitim alan 34 işletmeci sertifikalarını aldı.

Haberin Devamı

Almanya'da “Yabancı işletmeler eğitiyor-ABba” projesi çerçevesinde Stuttgart Sanayi ve Ticaret Odası'nda (IHK) eğitim alan 34 Türk işletmeye sertifikaları törenle verildi. Törene Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Metin Erdoğan, Ticari Ataşe Dr. Ahmet Bayraktar, Eyalet Adalet Bakanı Prof. Dr. Ulrich Goll, ATİAD Başkanı Prof. Dr. Recep Keskin, Caritas Başkanı Raphael von Deym, IHK Stuttgart Genel Müdürü Andreas Richter, çok sayıda işletme sahibi ve yerel yöneticiler katıldı.

Gençler önemli
Eyalet yabancılar temsilcisi ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Ulrich Goll, toplumsal uyum için iş güvencesi, Almanca dil bilgisi ve yasal eşitliğin şart olduğunu söyledi. Baden Württemberg Eyaleti'nin Sarrazin fikirlerinden tamamen farklı bir yol izlediğini kaydeden Bakan Prof. Goll, “Eyalette 500 bin vasıflı ve 250 bin akademisyen olmayan uzmana ihtiyaç var. Yabancı gençlerin üçte birinin meslek eğitimi yok. Bu gençleri düşünmeli, onları vasıflı hale getirmek için çabalamalıyız. Yabancı kökenli gençler toplum ve ekonomi için çok önemliler” dedi.

Zorla uyum olmaz
Almanya’da 80 bin Türk işletmenin yılda 40 milyar Euro ciro, 12 milyar Euro yatırım yaptığını açıklayan Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Prof. Dr. Recep Keskin, yabancıları iş ve toplumsal yaşama kazandırmak için dil ve eğitim desteği vermein şart olduğunu ancak bunun zorlamayla sağlanamıyacağını söyledi. Yabancıların Almanca dilinin ve eğitimin önemini çok iyi bildiklerini kaydeden Prof. Keskin, politikacıların “Dil öğrenmek istemiyorlar” şeklindeki açıklamaların doğru olmadığını belirtti.

Eğitim sorunu
Almanya’nın uyum için harcadığı büyük paraların doğru kaynaklara gitmediğini vurgulayan Recep Keskin, “Meslek yerleri boş kalırken yüzbinlerce genç meslek yeri arıyor. Hauptschule’ye giden gençlerle Almanya’nın vasıflı işçi sorunu çözülmez. Çözüm çocuklar henuz 4 yaşına gelmeden yeterince Almanca öğrenmelerinin ve okula eşit şansa sahip olarak başlamalarının sağlanmasıdır” dedi. Yurt dışından eleman getirmenin Almanya’ya yeni sorunlar açacağını belirten Prof. Keskin Almanya elindeki potansiyeli iyi kullanmalıdır.” şeklinde konuştu. 34 işletmenin sertifikalarının verildiği törende düzenlenen açık oturuma katılan Seda Rass Turgut, Ergun Can, Metin Erdoğan ve Mehmet Toker meslek eğitimi konusunda yaşanan temel sorunlar ve çözümleri üzerine görüş bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!