3/80' den dönmeyiz

Güncelleme Tarihi:

3/80 den dönmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2012 17:21

Ankara hem Avrupa Komisyonu’nun 3/80 sayılı Ortaklık Konseyi kararında değişiklik önerisi hazırlığı, hem de AB’nin Türkiye’yedayattığı Geri Kabul Anlaşması ile ilgili olarak kesin tavır ortaya koydu. Ankara, Türklerin haklarından taviz verilmeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK Yurtdışında Yaşayan Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Ankara buluşması’na Hollanda’dan katılan heyette yer alan Avrupa Türk Avukatlar Birliği Başkan Yardımcısı Nazmi Türkkol, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu Başkanı Aydın Akkaya, Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı Mustafa Ayrancı, Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu Başkanı Zeki Baran, Hollanda Türk Yaşlılar Federasyonu Başkanı Sabri Kenan Bağcı ve avukat Ejder Köse ile birlikte 1,5 saatlik bir görüşme yaptıklarını anlatan Türkkol, toplantıya Müsteşar Erhan Batur’un yanı sıra tüm daire başkanlarının da katıldıkları söyledi.

Sıkıntılar anlatıldı
“Taleplerimizi ve sıkıntılarımızı detaylı bir şekilde aktardık” diyen Nazmi Türkkol, vize muafiyeti ile ilgili olarak müzakerelerin başlatılması karşılığı Türkiye’ye imzalatılmaya çalışılan Geri Kabul Anlaşması ile Avrupa Komisyonu’nun Ortaklık Hukuku’nun değiştirilme çabası içinde olduğu 3/80 sayılı kararını birbirleriyle karıştırılmaması gerektiğine dikkati çektiklerini belirtti.

Türkkol, “Kazanılmış haklarımızı basit bir anlaşmayla kaybetmek istemediğimizi bildirdik. Avrupa’daki vatandaşlarımızı m daha iyi koruyabilmek için Ortaklık Hukuku konusunda uluslararası bir konferans düzenlenmesini istedik. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini bizlere aktaran yetkililer, 3/80 sayılı kararda herhangi bir değişikliği kesinlikle kabul etmeyeceklerini söylediler” dedi.

Görüşmede mal varlığı araştırmasının da gündeme getirildiğini anlatan Türkkol, “Bakanlık yetkilileri yurtdışındaki vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin alınmasının engellenmeye çalışıldığını aktardılar. Bu son dere önemli bir adım” ifadesini kullandı. Türkkol, çocuk paralarında kesinti yapılması planıyla ilgili olarak da Ankara’nın Hollanda’ya “Ortaklık Hukuku’na aykırıdır” uyarısında bulunduğunu kaydetti.

Pazarlık konusu olmaz
Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Başkanı Mustafa Ayrancı, Geri Kabul Anlaşmasıyla ilgili olarak AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüştüğünü söyledi. Ayrancı, “Konuyu detayları ile anlattım. Böylesi bir anlaşmayı kabul edemeyeceğimizi ve bizim üzerimizden pazarlık yapılmaması gerektiğini bir kez daha ifade ettim. Bu anlaşma ile ilgili olarak yapılacak görüşmelerde bizim da taraf olarak yer almak istediğimizi kendisine ilettik. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa’daki vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir maddenin kesinlikle kabul edilmeyeceğini söyledi” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!