Yunanistan Eurosistem'den çıkabilir

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan Eurosistemden çıkabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2015 11:33

HSH Nordbank Euro Bölgesi Başekonomisti Rubia'dan Yunanistan hakkında kritik açıklama...

Haberin Devamı

HSH Nordbank Euro Bölgesi ve Gelişen Piyasalar Başekonomisti Cyrus de la Rubia, "Atina ve Euro Bölgesi'ne üye ülkeler arasındaki görüşmelerde bir sonuç çıkmazsa, bu Yunanistan için temerrüte düşme ve ülkenin Eurosistem'den çıkışı anlamına gelebilir" dedi.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) ilk tahmin verilerine göre, Euro Bölgesi, bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe oranla yüzde 0,4'le beklentiler paralelinde büyüdü. Büyüme yıllık bazda ise yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti. Yunanistan ekonomisi ise ilk çeyrekte önceki çeyreğe oranla yüzde 0,2 daralarak yeniden resesyona girdi.

Euro Bölgesi'ndeki büyüme verilerine ve Yunanistan'ın büyümeye etkisine ilişkin sorularını yanıtlayan Rubia, büyümeye ilişkin veriler konusunda olumlu olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Almanya'nın yüksek ithalatının büyümeye biraz yük olsa da tüketici talebinin büyük ihtimalle güçlü gerçekleştiğini aktaran Cyrus de la Rubia, Fransa'nın ise geçen çeyreklerdeki durgunluk sonrasında beklenmedik bir biçimde yüksek büyüme performansı gösterdiğine dikkati çekti.

Yapısal reformların uygulanması konusundaki isteksizliği nedeniyle Fransa'nın gelecek çeyrek dilimlerde aynı hızda büyümeye devam etmesinin beklemediğini dile getiren Rubia, "İtalya ise Fransa'ya göre daha yavaş bir hızda büyüdü. Ancak yine de İtalya Başbakanı Matteo Renzi tarafından uygulanan çok sayıda tedbirleri ele aldığımızda bu ülke konusunda Fransa'ya göre daha iyimserim. En çok iyimser olduğum ülke İspanya bu yıl yüzde 3'e yakın bir büyüme bile gerçekleştirebilir" diye konuştu.

Rubia, tüm ülkeler için ortak konunun Avrupa ekonomisini bir miktar hızlandırabilecek düşük petrol fiyatları ve zayıf euro olduğunu söyledi.

Atina ve Euro Bölgesi'ne üye ülkeler arasındaki görüşmelerde bir sonuç çıkmaması durumunda Yunanistan'ın borçlarını ödeyememe ve Eurosistem'den çıkma ihtimalinin bulunduğunu belirten Rubia, şöyle devam etti:

"Bir çok piyasa katılımcısı böyle bir olay konusunda az çok rahat olsa bile ben piyasalarda 3-6 aylık bir periyotta daha yüksek bir volatilite olacağını düşünüyorum. Bu dönemde euronun dolar karşısında daha zayıf olmasını, Almanya'da uzun vadeli faiz oranlarının daha düşük olmasını ve Portekiz, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de uzun vadeli faiz oranlarının daha yüksek olmasını görebiliriz. Buna ek olarak artan belirsizlik daha düşük gerçek yatırım faaliyetlerine yol açarak büyümeyi bir ölçüde etkileyebilir."

Haberin Devamı

Rubia, ayrıca bununla birlikte piyasa katılımcılarının bu senaryonun olumlu taraflarını fark etmesi sonucunda Euro Bölgesi'nin uzun vadede Yunanistan'sız daha istikrarlı olacağını düşünebileceklerine işaret etti.

'Nakitsiz kalabilir'

Commerzbank ekonomistlerinden Christoph Weil ise yayımladığı bilgi notunda Euro Bölgesi'nde birinci çeyrek büyümesinin güçlü ancak sürdürülemez olduğunu kaydetti.

Euro Bölgesi için büyüme tahminlerinde değişikliğe gitmediklerini aktaran Weil, "Biz bu yılın sonlarında ekonominin biraz daha yavaş hızda genişlemesini bekliyoruz. 2015 yılının tamamı için yüzde 1,2'lik büyüme tahminimizi koruyoruz ve dolayısıyla bu konuda bir çok ekonomistten daha fazla tutucuyuz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan, Euro Bölgesi maliye bakanları Brüksel'de yapılan görüşmede reformlar konusundaki hazırlıklarını yetersiz buldukları Yunanistan'a 7,2 milyar avroluk kalan kredi dilimini serbest bırakmazken, kreditörlerle müzakerelerin hızlandırılmasını istemişti.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının ortak açıklamasında, Yunanistan'ın ancak Troyka kurumlarıyla anlaşmaya varması halinde kalan kredi diliminin serbest bırakılmasının gündeme alınacağı ifade edildi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, kalan kredi dilimini alamamaları halinde birkaç hafta içinde nakitsiz kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!