Futbolcu gelsin siyasetçi istemem

Güncelleme Tarihi:

Futbolcu gelsin siyasetçi istemem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 09:00

TÜRKİYE'DE 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde, siyasi partilerin Avrupalı aday listesi çok zayıf çıktı.

Haberin Devamı

Türk Milli Takımı'nda Avrupalı Türk deyince, hiç düşünmeden sayarız. Hakan Çalhanoğlu, Gökhan Töre, Mevlüt Erdinç, Ömer Toprak, Nuri şahin, Hamit ve Halil Altıntop. Hakan Balta, İlhan Mansız...

Şimdi soruyu tersine çevirip Avrupa'dan Türkiye'de siyasi kariyer yapmış kim var deyince, kekeleriz...

Uzun uzun düşünmemiz gerekir. Benim aklıma tek gelen isim Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç. Almanya'dan gitme.

Meclis dışında ise Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç var. O da Almanya'dan gitme. Başka...?

Bir de Almanya'ya bakalım.

Almanya'da 3 milyona yakın Türkiye kökenli yaşıyor. Nüfusun yüzde 4'üne tekabül ediyor. Resmi bir rakam yok ama, Almanya'da Türk kökenli seçmen sayısı 800 bin civarında. Siz deyin bir milyon. 2013'te Alman parlamentosu seçimlerinde 60 Türkiye kökenli aday oldu. 11'i parlamentoya girdi. Eyalet Meclislerinde ne kadar Türk kökenli milletvekili var, saymak zor.

En son Hamburg'ta şubat ayında eyalet seçimleri yapıldı. Hamburg'un seçmen sayısı 1 milyon 300 bin. Eyalet Meclisi'ne 8 Türk kökenli milletvekili girdi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki seçimler için yurtdışındaki Türk seçmen sayısı 2.8 milyon civarında. 50 milyon seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül ediyor. Türk seçmen 1.3 milyonla en çok Almanya'da.

Şimdi siyasi partilerin Avrupalı adaylarına bakalım:

Ben 13 aday saydım. Bunlardan kaçı meclise girebilir? Meçhul.

Niye bu kadar az aday? Avrupa'daki Türklerin Türkiye'deki siyasete ilgisizliğinden mi kaynaklanıyor bu? Hayır, seçimlerde aday olabilmek için çok insan sıraya girdi. Günlerce Türkiye'de, parti genel merkezlerinde kulis yaptılar. Bazıları aday olacağından çok umutluydu. Ama listeye giremedi. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Berlin'den Sinan Kaplan gibi.

Yurtdışındaki Türk seçmenler ilk kez geçen yıl Cumhurbaşkalığı seçimlerinde oy kullandı. Seçime katılım yüzde 8.32 oldu. Tam bir düş kırıklığı. Siyasi partiler haziran genel seçimlerine yurtdışından çok daha büyük katılım istiyor. İyi ama, kim götürecek yurtdışındaki seçmeni sandığa?

Avrupa kökenli adayların seçim bölgeleri Türkiye'de. Öncelik kendi seçim bölgeleri. Adayı olmayan Avrupalı seçmen için sandığa gitmenin pek çekiciliği yok.

Oysa Avrupa'yı, parti içi demokrasiyi yaşayan Avrupalı adaylar Türkiye'de siyasete çok daha farklı bir renk katabilirdi. Siyasi partiler bu şansı, milli takım kadar değerlendirmeyi bilemedi.

BAKMADAN GEÇME!