NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının 16. yılı

Güncelleme Tarihi:

NATOnun Yugoslavyayı bombalamasının 16. yılı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 11:28

NATO bombardımanı sırasında zarar gören dönemin Genelkurmay Başkanlığı binası önünde tören düzenlendi.

Haberin Devamı

NATO bombardımanı sırasında büyük zarar gören dönemin Genelkurmay Başkanlığı binası önündeki törene Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, bakanlar, askerler, din adamları, diplomatlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk NATO bombasının atıldığı 19.58'de sirenlerin çalınması ile başlayan anma töreninde, 78 gün süren hava müdahalesinde hayatını kaybedenler için mum yakılıp, dua edildi.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç burada yaptığı konuşmada, insanların hayatlarında sıradan, kolayca unutulabilecek günlerin olabileceğine işaret ederek, "Ancak bugün, böyle bir gün değil. Bugün, Sırbistan'ın hiçbir zaman unutamayacağı 78 günün ilki" ifadesini kullandı.

NATO'nun müdahalesini "hiçbir zaman unutmayacaklarını, unutmak istemediklerini ve unutmamaları gerektiğini" vurgulayan Vuçiç, "78 günün hiçbirini, hiçbir kurbanı, hiçbir acıyı unutmayacağız" dedi.

Vuçiç, Sırbistan'ın uyguladığı politikaların da her zaman hatasız olmadığını belirterek, savaşların kazananı olmadığını ve ardında sadece mezarlar bıraktığını kaydetti.
Sırbistan'ın yerinin Avrupa olduğunu ifade eden Vuçiç, anlamsız bir nefret yüzünde ülkenin geleceğine zarar verilemeyeceğini sözlerine ekledi.

NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması

Kosova'daki savaşın son dönemlerinde, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması, ayrıca BM'nin Kosova'daki çatışmaların sona erdirilmesi için ülkeye gözlemci gönderme teklifini Yugoslavya tarafının kabul etmemesi üzerine, NATO, eski Yugoslavya topraklarındaki bazı hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

24 Mart 1999 tarihinde başlayan hava müdahalesi, 1 Haziran 1999'a kadar sürmüştü.

Müdahale sonucunda ülkedeki askeri hedeflerin yanı sıra okullar, sağlık kurumları, medya kuruluşları, kiliseler, manastırlar ve anıtlar da zarar gördü. Hava müdahalesi ülkeye 30 milyar dolarlık zarar verdi. Resmi rakamlar açıklanmamakla birlikte, müdahale sonucunda yaklaşık 2 bin 500 kişinin öldüğü, 12 binden fazla kişinin ise yaralandığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!