Bir araştırmanın sonuçları kaç farklı şekilde yorumlanabilir?

Güncelleme Tarihi:

Bir araştırmanın sonuçları kaç farklı şekilde yorumlanabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2015 11:47

Son günlerde İngiltere’de manşetleri meşgul eden konulardan biri (aslında her zaman olduğu gibi) göçmenler.Başbakan David Cameron, Mayıs ayında yapılacak genel seçimler öncesinde AB üyesi ülkelerden İngiltere’ye göç eden kişilerin sayısını azaltmak için Brüksel ile bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. Cameron’un başlıca hedefi işçilerin serbest dolaşımını düzenleyen AB anlaşmalarında reform yapmak.

Haberin Devamı

Elbette hem Avrupa Komisyonu’nun federalist başkanı Juncker hem de Almanya şansölyesi Merkel, Muhafazakar Partili başbakanın bu talebine hiç ama hiç sıcak bakmıyor hatta “İngiltere’nin birlikten ayrılma kararı almasını temel anlaşmaların değiştirilmesine tercih edeceklerini” söylüyor.

* * *

Geçen hafta İngiliz Guardian gazetesi bütün bu tartışmaların ışığında oldukça önemli bir araştırma gerçekleştirdi.
AB üyesi ülkelerde işsizlik yardımı alan İngilizlerin sayısını sorgulayan Guardian, elde ettikleri sonuçları “Ortaya çıktı: Binlerce Britanyalı AB ülkelerinden işsizlik yardımı alıyor” başlığı ile verdi. Gazete haberinde “Zengin 7 AB ülkesinde 30 bin Birleşik Krallık vatandaşı işsizlik yardımı alarak yaşamını sürdürüyor. Bu ülkelerin tamamından İngiltere’ye gelip İşsizlik yardımı alanların sayısı ise bu rakamın çok daha altında” dedi.
Guardian görece daha fakir olan AB üyesi 10 doğu Avrupa ülkesinde ise sadece 62 Birleşik Krallık vatandaşının işsizlik yardımı aldığını ancak bu ülkelerden gelen göçmenlerin İngiltere ekonomisi üzerinde oluşturdukları baskının da Göç karşıtı basında iddia edilenden çok daha düşük olduğunu; İngiltere’de topu topu 1000 Romanyalı ve 500 Bulgar’ın işsizlik yardımı aldığını söyledi.
Gazete ayrıca sundukları tüm bu verilerin İngiliz siyasiler ve bazı basın organlarının yaratmaya çalıştığı “AB göçmenleri tarafından sömürülen İngiltere” imajının ne denli asılsız olduğunu da gösterdiğini belirtti.

* * *

Siyasi yelpazenin solunda bulunan liberal ve göç yanlısı gazetenin yayınladığı bu rakamlar zaten daha önce yayınlanan bir çok araştırmayı destekler nitelikteydi. O yüzden ilk etapta hiç ama hiç üzerinde durmadım.
Ama bir kaç gün sonra Guardian’ın yaptığı bu araştırmanın sonuçları, solcu gazetelerin ardından AB ve göç karşıtı sağ eğilimli bazı gazetelerde de yayınlanmaya başladı.
Ve bu gazetelerin attığı manşetler Guardian’ınkine hiç ama hiç benzemiyordu!
Daily Express Gazetesi, Guardian’ın yaptığı araştırmayı “İngiltere’de devlet yardımı alan AB ülkelerinden göçmenlerin sayısı, AB ülkelerinde bu yardımdan yararlanan İngilizlerin tam iki katı” başlığı ile yayınladı.

Daily Telegraph da haberi aynı başlıkla verdi.
Daily Mail ise haberi “David Cameron amacına ulaşırsa AB ülkelerinde devlet yardımı alan göçmenler eve yollanabilir” başlığı ile verdi ama haber metninde Guardian verilerini kullanarak İngiltere üzerindeki göç yükünün ne denli ağır olduğunu açıklamaya çalıştı.
Göç karşıtı gazetelerin verdikleri rakamlar aslında yanlış ya da hayali değildi. Ancak onlar 27 ülkeden gelen göçmenlerin toplam sayısını sadece bir ülkenin verdiği göçmen sayısı ile kıyaslamaya çalışıyor ve aslında hiç bir anlam ifade etmeyen bir çıkarım yapmış oluyorlardı.

* * *

Aslında bütün bunların çok da bir önemi yok. Çünkü hem İngiltere’deki AB vatandaşı göçmenlerin hem de AB ülkelerindeki İngilizlerin sadece yüzde 2.5’i devlet yardımı alıyor. Bu da rakamlar nasıl okunursa okunsun AB içi göçün hiç bir ülke için dayanılamaz bir yük oluşturmadığını ve sadece devlet yardımı almak için ülke değiştiren yardım turistlerinin sayısının oldukça düşük olduğunu açıkça gösteriyor.
Ama zaten burada benim dikkatimi çeken bunlar değil.
İlgi çekici olan şey oldukça basit bir araştırmanın sonuçlarının farklı siyasi görüşlerdeki medya kuruluşları tarafından nasıl da bambaşka şekillerde haberleştirilebileceği.
Ben yıllardır ne zaman basında ilgimi çeken siyasi bir araştırma görsem, orijinal araştırma raporunu bulmaya çalışırım. Göç ile ilgili bu araştırma ile ilgili yazılmış birbirinden tamamen farklı haberleri okuduktan sonra bu konuda daha da titiz olmaya karar verdim.
Size de aynısını tavsiye ederim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!