O soruyu kilisede tartıştılar

Güncelleme Tarihi:

O soruyu kilisede tartıştılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 09:56

Berlin Şehitlik Camisi’ni eşcinseller ziyaret etmek istedi... Olay cemaat arasında yoğun tartışma yarattı. Cami ziyareti iptal etti ama ‘camiler eşcinsellere açık mı’ tartışması kilisede yapıldı.

Haberin Devamı

İSLAM düşmanlığı, yabancı düşmanlığı gibi fobilere karşı Berlin’de Leadership örgütü Meet2respect (Saygı Buluşması) adıyla etkinlikler düzenliyor.

O soruyu kilisede tartıştılar
İslamofobiye karşı Şehitlik Camisi yöneticileriyle okullarda toplantılar yapan bu kuruluş, bu sefer de İslam’ın eşcinselliğe bakışı üzerine eşcinsellerle Şehitlik Camisi’nde bir ziyaret toplantısı yapmak istedi. Şehitlik Camisi’nden randevu alındı. Ama olay basın aracılığıyla kamuoyuna yansıyınca, yoğun tartışma çıktı. Şehitlik Camisi gelen baskılar üzerine ziyareti iptal etti.

Şehitlik Camisi yetkilileri, kamuoyunda İslam’ın hoşgörüsüz olduğu ön yargılarının körüklenmesine de izin vermek istemedi. “İslam’ın eşcinselliğe bakışını tartışmaktan kaçmayız” dediler. Ama bazı sakıncalar ve konunun hassasiyeti nedeniyle “Böyle bir tartışmayı camide değil, başka yerde yapalım” önerisinde bulundular. Şehitlik Camisiyle iyi ilişkileri bulunan Kreuzberg semtindeki Jerusalemkirche adlı Protestan kilisesi bu tartışmaya ev sahipliği yapmayı kabul etti. “Camiler eşcinsellere açık mı tartışması” kilisede yapıldı.

HOŞGÖRÜ KENTİ

Eşcinsel derneklerden biri, camide yapılmadığı için toplantıya katılmadı ama panele ilgi yüksekti. Kilise salonu tıka basa doldu. Toplantı aynı zamanda siyasi bir boyut da kazandı. Berlin Çalışma Senatörü Dilek Kolat, toplantıyı açtı. Hükümetin NSU kurbanları ailelerinin danışmanı Barbara John panele katıldı. Senatör Kolat, cami ziyaretinin iptalini üzücü bulduğunu, ancak kilisede de olsa, toplantının yapılmasının diyalog açısından sevindirici olduğunu, bunun bir hoşgörü kenti olan Berlin’in ruhuna yakıştığını vurguladı.

GÜNAH KİŞİYE ÖZEL

Panelde konuşan Şehitlik Camisi Başkanı Ender Çetin, İslam’ın eşcinselliği günah saydığını, ancak eşcinselleri dışlamadığını söyledi. Helal ve haramlara karşı insanın nasıl bir tavır takınacağını İslam’ın kişinin özgür iradesine bıraktığını belirten Çetin, günahın özel olduğunu, başkalarına zarar vermediği sürece, üçüncü bir kişinin kontrol hakkı bulunmadığını belirtti. Bir Müslümanın eşcinsel diye camiden dışlanamayacağını vurguladı ve “Böyle bir dışlamaya karşı mücadele ederim. Hoşgörü aynı zamanda tahammül demek. Bu toplantı camide yapılsaydı, yine aynı sözleri söylerdim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!