Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını açıyor

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 00:56

Dünyanın alanındaki en büyüğü olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu seneki 'Konuk Ülkesi' Beyaz zambaklar ülkesi olan Finlandiya.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük kitap fuarı olan 'Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı', 8-12 Ekim tarihleri arasında 65. kez edebiyatın sihirli dünyasına kapılarını aralayacak. İlk üç gününü sektör temsilcilerine ayıran fuarın son iki günü tüm ziyaretçilere açık olacak. Bu senenin 'Konuk Ülkesi' ise Beyaz zambaklar ülkesi olan Finlandiya.

12 Ekim’e kadar sürecek fuara 102 ülkeden 7 bin 275 yayıncı, kurum ve kuruluş ile 631 edebiyat ajansı katılıyor. 1000’i blog yazarı olmak üzere 9 bin 300’ü aşkın

Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını açıyor
gazeteci akredite oldu. Londra ve Moskova ile birlikte dünyanın en büyük kitap fuarlarından olan Frankfurt Kitap Fuarı’nı 172 bin civarında yayıncı, sektör temsilcisi ile 280 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Finlandiya’da her yıl 4 bini yeni olmak üzere, toplamda 12 bin civarında kitap yayınlanıyor. Ayrıca Finlandiya'da yılda 20 milyon civarında kitap satıldığı belirtiliyor. Ülkenin resmi dili Fince ve İsveçce olduğu için kitaplar bu iki dilde basılıyor. Frankfurt Kitap Fuarı için 130 eser de Almanca’ya çevirildi.

BARIŞ ÖDÜLÜ JARON LANİER'E VERİLECEK
Alman Kitap Yayıncıları Birliği’nin 1950 yılından beri edebiyat, bilim ya da sanat dalında barış fikrinin gerçekleştirilmesine önemli katkıda bulunanlara verdiği
Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını açıyor
Barış Ödülü, bu yıl Amerikalı müzisyen, yazar ve bilgisayar uzmanı olan Jaron Lanier’e verilecek.

Ödül töreni Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nın son günü olan 12 Ekim’de Frankfurt’ta bulunan tarihi Paul Kilisesi’nde yapılacak.

Bu ödül 1997 yılında Yaşar Kemal’e, 2005 yılında da Orhan Pamuk’a verilmişti.

FUARIN TARİHÇESİ
Frankfurt Kitap Fuarı'nın tarihçesi tam olarak 15. Yüzyıl'a kadar dayanıyor. 15. Yüzyıl'da Frankfurt'a yakınlığı ile bilinen Mainz kentinde yaşayan Johann Gutenberg'in matbaayı bulması, Frankfurt gibi ticari geçiş yollarının üzerinde bulan bir şehre bu anlamda 17. Yüzyıl'a kadar merkezi bir özellik kattı. O dönemde yaşanan politik ve kültürel değişim Frankfurt'un bu rolü 18. Yüzyıl'ın başlarında Leipzig'e kaptırmasına neden oldu. 1949 yılında bu geleneği tekrar canlandıran Frankfurt, 18-23 Eylül 1949 tarihinde 205 yayınevinin katılımıyla ilk kitap fuarını düzenledi. Aradan geçen 65 yılda Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı dünyanın en büyük kitap fuarı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!