2023’te emekliye çifte müjde geliyor

Güncelleme Tarihi:

2023’te emekliye çifte müjde geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2022 10:54

Almanya’da 2023 yılında çocuklu ailelerin yanı sıra emeklilerin de yüzü gülecek. Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek yeni yasa ve düzenlemelerle birçoğumuzun cebine daha fazla para girecek. Vatandaşlık parasından emeklilere yapılacak zamma, çocuk parası ve konut yardımı zammından 49 Euro’luk otobüs ve tren bileti uygulamasına kadar günlük hayatımızı etkileyecek ve tüketicileri sevindirecek düzenlemeleri sizler için araştırdık.

Haberin Devamı

2023’te emekliye çifte müjde geliyor
ALMANYA’da yaşayan 20 milyonu aşkın emekli, yeni yılda yapılacak zam miktarını dört gözle bekliyor. Emekli aylıklarına yapılacak zam miktarının ilk işaretleri geldi. Federal hükümetin önümüzdeki yıl için hazırladığı emeklilik sigortası rapor taslağında, emekli aylıklarına yapılacak artış 1 Temmuz 2023’te olacak. Buna göre, ülkenin doğu eyaletlerinde yaşayan emeklilere yüzde 4.2, batı eyaletlerinde yaşayanlara ise yüzde 3.5 oranında zam yapılması planlanıyor. Zamlar, yaş haddinden bağlanan aylıkların yanı sıra, dul, yetim ve maluliyet aylıklarına, tarım işçilerine bağlanan emekli aylıklarına ve kaza sigortasında bağlanan aylıklar için geçerli olacak. Önümüzdeki yıl yapılması planlanan bu zamla birlikte Almanya’nın doğu eyaletlerinde ödenen emekli aylığının batıdakiyle eşitleme oranı, yüzde 98.6’dan yüzde 99.3’e çıkmış olacak.

Haberin Devamı

EK GELİR SINIRI KALKIYOR
Almanya’daki emeklileri 2023’te ikinci müjdeli daha haber bekliyor. Özellikle yaş haddinden önce maluliyetten dolayı erken emekli olup da geçim sıkıntısı nedeniyle çalışarak cep harçlığını çıkarmaya çalışanların yüzü gülecek, çünkü önümüzdeki yıldan itibaren aylıklarından kesinti yapılmadan ek işlerde istedikleri miktarda ek gelir elde edebilecekler. Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020 ile 2022 yılları arasında, çalışan emeklilere uygulanan ek gelir muafiyeti yıllık olarak 46 bin Euro’ya yükseltilmişti. Bu ek gelir muafiyet sınırı 2023’te tümden kalkacak ve malulen emekli olanlar kesintisiz ve sınırsız gelir elde edebilecekler.

2023’te emekliye çifte müjde geliyor
ENERJİ FİYATLARI FRENLENECEK
Almanya’da tüketicilerin yüzünü güldürecek bir diğer yenilik çerçevesinde, enerji fiyat artışı devlet eliyle frenlenecek. Uzun süredir kamuoyonu meşgul eden konu, nihayet Federal Parlamento’da çetin geçen tartışmalardan sonra son meclis oturumunda karara bağlandı. Buna göre, önümüzdeki yılın mart ayından itibaren doğalgazın kilovat saat fiyatı 12 Cent, merkezi yakıt sistemine bağlı olan doğalgaz aboneleri için 9.5 Cent’i geçmeyecek.

Haberin Devamı

TÜKETİMİN YÜZDE 80’İNİ KAPSAYACAK
Elektrik fiyatlarına yapılacak zamma da üst sınır belirlendi. Buna göre elektriğin kilovat saat fiyatı en fazlı 40 Cent olacak. Enerji fiyatlarına getirilmesi karara planlanan zam freni, özel konutlarda ve küçük işletmelerde tüketilen enerjinin yüzde 80 için geçerli olacak. Tüketilen enerjinin yüzde 80’inin üzerindeki tüketim miktarı için enerji piyasasındaki fiyat artışları geçerli olacak. Tüketilen enerjinin yüzde 80’ine yapılacak fiyat artışına üst sınır getirilmesiyle, enerji tüketiminde tasarrufun teşvik edilmesi amaçlanıyor. Söz konusu yasa, Mart 2023’te yürürlüğe girse de geriye dönük 1 Ocak 2023’ten itibaren işletilmesi planlanıyor.

2023’te emekliye çifte müjde geliyor
KONUT YARDIMINA ZAM
Almanya’da geçimini devlet yardımıyla sağlayanlara yapılan konut yardımı da önümüzdeki yıldan itibaren artacak. Buna göre, konut yardımı alanların cebine 1 Ocak 2023’ten itibaren ayda 190 Euro daha fazla geçecek. Sadece yardımlar artmakla kalmayacak, yardım alacak hak sahibi kişilerin sayısı da artacak. Mevcut uygulamaya göre, konut yardımından 600 bin kişi yararlanırken, yeni yıldan itibaren konut yardımından yararlanabileceklerin sayısı 2 milyona çıkacak.
2023’te emekliye çifte müjde geliyor
VATANDAŞLIK PARASI GELİYOR
Yeni yılın getireceği belki de en önemli değişiklikle, Hartz IV olarak bilinen ve halk arasında büyük önyargılara yol açan sosyal yardım ödeneği, yerini vatandaşlık parasına bırakıyor olması olacak. Geçen ay Federal Parlamento’da onaylanan bu yasa, Eyaletler Meclisi’nde ilk etapta anamuhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından engellenmeye çalışılsa da, Eyalet ve Federal Parlamento arasında Arabulucu Komisyonu düzeyinde kısa süre içinde uzlaşma sağlanarak, ödeneğe ilişkin ilk ödemelerin 1 Ocak 2023’te başlamasının önündeki son engeller de kaldırılmış oldu. Yeni yasayla birlike sosyal yardım ödeneğinin adı değişmekle kalmıyor, kişi başına yapılacak yardım miktarı da 449 Euro’dan 502 Euro’ya yükseltilecek. Yeni uygulamayla birlikte, vatandaşlık parası almaya hak edenlerin, ek gelir muafiyet miktarları da önümüzdeki yıldan itibaren artırılacak.
DEVAM EDECEK: Elektrikli arabalara getirilen teşvikler 2023’te kalkıyor mu?
2023’te emekliye çifte müjde geliyor
ÇOCUK PARASINA HEM EŞİTLEME HEM ARTIŞ VAR
Önümüzdeki yıldan itibaren çocuk parası da, tüm çocuklar için eşitlenecek ve 250 Euro’ya yükseltilecek. Böylelikle 1 Ocak 2023’ten itibaren çocuk parası birinci ve ikinci çocuk için 31’er Euro, üçüncü çocuk için 25 Euro tutarında artırılmış olacak. Bilindiği gibi yıl sonuna kadar ise ilk çocuk için 219 Euro, ikinci çocuk için 225 Euro, üçüncü çocuktan sonraki her bir çocuk için 250 Euro çocuk parası ödeniyor. 18 yaşına kadar olan çocuklara, çocuk başına bu ödenek veriliyor. Belli şartlar altında, meslek eğitimi veya yüksek öğrenim gören çocuklar için de çocuk parası ödeniyor.
Çocuk başına ebeveynlere vergiden düşülecek gelir miktarı da yeni yılda artıyor. Buna göre, çocuk sahiplerinin, ebeveyn başına vergiden düşebilecek gelir miktarı çocuk başına 2.810 Euro’dan 3.012 Euro’ya çıkacak. Buna ilaveten, çocuklar için yapılan bakım ve meslek eğitimi giderleri de bundan böyle ebeveyn başına 1.464 Euro tutarında vergiden düşülebilecek.

Haberin Devamı

49 EURO’LUK TREN VE OTOBÜS BİLETİ YOLDA
Almanya’da koronavirüs pandemisinden dolayı vatandaşların sırtına binen mali külfeti azaltmak ve ulaşım giderlerini düşürmek için belirli bir süre için yürürlüğe konulan 9 Euro’luk tren bileti halk arasında çok rağbet görünce, benzer bir uygulama için hummalı bir arayış başlamıştı. Federal ve eyalet düzeyinde yapılan pazarlıklar sonucu, 49 Euro’luk treni bileti üzerinde uzlaşma sağlandı. Almanya genelinde tüm otobüs ve tren seferleri için geçerli olması planlanan biletin satış tarihi henüz kesinleşmese de, söz konusu yeni uygulamanın önümüzdeki yılın bahar aylarında hayata geçirilmesi bekleniyor. Böylelikle farklı ulaşım bölgeleri arasında seyahat edenler, ayrı ayrı bilet çekmek sorunda kalmayacak ve tek tip biletle ülke genelindeki toplu taşıma araçlarından yararlanılabilecek.

BAKMADAN GEÇME!