2023’te 437 çocuk, ebeveyni tarafından kaçırıldı

Güncelleme Tarihi:

2023’te 437 çocuk, ebeveyni tarafından kaçırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2024 12:26

Almanya’da geçen yıl 437 yeni uluslararası çocuk kaçırma dosyası ele alındı. Dosya sayılarına göre Ukrayna 43 dosya ile ilk sırada yer alırken, 38 dosya ile Türkiye ikinci, 35 dosya ile Polonya üçüncü sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

FEDERAL Adalet Dairesi (BfJ), Almanya’da bir çocuğun velayet hakkı ihlal edilerek ebeveynlerden biri tarafından kaçırıldığı dosyalarla ilgili 2023 yılı raporunu açıkladı. Raporda yer alan sayılar, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi’ne taraf ülkeler arasında meydana gelen çocuk kaçırma vakalarını kapsıyor. Buna göre, geçen yıl toplam 527 yeni dosya işleme alındı, bunlardan 437’si ebeveynden birinin çocuğu kaçırma vakası, 90’ı ise ebeveynden birinin diğerine çocuğu göstermeme vakası oldu. Sözleşmeye taraf ülkeler arasında Almanya, dosya sayısı bakımından ABD ve İngiltere’den sonra üçüncü sırada geliyor. BfJ verilerine göre çocuğu kaçıran ebeveynin büyük çoğunluğunu anneler oluşturuyor. 2023 yılında işleme alınan 437 vakadan 236’sında çocuklar Almanya’dan bir başka sözleşmeye taraf ülkeye, 201 vakada ise bir başka sözleşmeye taraf ülkeden Almanya’ya kaçırıldı. Dosya sayılarında 43 ile Ukrayna ilk sırada. Onu 38 ile Türkiye ve 35 ile Polonya takip ediyor. Bir başka sözleşmeye taraf ülkeye iletilen taleplerde 29 dosya ile Türkiye en önemli partner ülke. Bir başka sözleşme ülkesinden gelen taleplerde ise 33 dosya ile Ukrayna ve 17 dosya ile Polonya bulunuyor.

Haberin Devamı

MERKEZİ MAKAM ROLÜ VAR
Bonn’da bulunan BfJ, sözleşmenin Almanya’da uygulanmasında merkezî makam rolünü üstleniyor. DW Türkçe’nin haberine göre BfJ, uluslararası velayet anlaşmazlığı davalarında hukuka aykırı bir biçimde bir başka ülkeye götürülen ya da gösterilmeyen çocuklarla ilgili hak sahibi anne ya da babaların taleplerinin geçerlilik kazanmasında istişari ve destekleyici rol oynuyor. Uluslararası sözleşmenin amacı, hukuka aykırı bir biçimde bir başka ülkeye götürülmeleri ya da alıkonmaları halinde çocukları bunun olumsuz sonuçlarından korumak. Kaçırılan çocukların olabildiğince hızlı bir biçimde geri getirilmesini isteyen BfJ’nin müdahalesi mecburi değil, dolayısıyla açıklanan sayılar çocuk kaçırma olaylarında toplam sayıları ifade etmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!