2012'de spora doyduk

Güncelleme Tarihi:

2012de spora doyduk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 11:07

2012 Avrupa Spor Başkenti olan İstanbul'da, önemli spor organizasyonları düzenlendi.

Haberin Devamı

İstanbul, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası, Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali, Basketbol Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Finali, Dünya Satranç Olimpiyatları, TEB-BNP Paribas WTA Championships ve UEFA Kongresi başta olmak üzere çok sayıda organizasyona ev sahipliği yaptı.

2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olan İstanbul, gerçekleştirilen organizasyonlarla uluslararası alanda prestij kazanırken, sporseverler de bir çok alanda yapılan mücadeleleri ve sporcuları yakından görme şansı buldu.

Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Türkiye'de ilk kez düzenlendi

Ataköy Atletizm Salonu'nda 9-11 Mart tarihleri arasında yapılan 14. Dünya Atletizm Şampiyonası, Türkiye'de ilk kez düzenlendi.

Şampiyonada 172 ülkeden, 334 kadın, 349 erkek olmak üzere toplam 683 sporcu mücadele etti. İstanbul'daki organizasyonda 172 ülke ile ülke katılımı açısından rekor kırıldı. Daha önceki rekor 147 ülke ile 2008 yılındaki şampiyonada, Valencia'ya aitti.

Türkiye, erkeklerde 10, kadınlarda da 8 sporcu ile mücadele ettiği şampiyonada ilk gümüş madalyasını kazandı. Erkekler 1500 metrede İlham Tanui Özbilen gümüş, kadınlar 1500 metrede Aslı Çakır Alptekin bronz madalyaya ulaştı.

Yelena Isinbayeva, Veronica Campbell Brown, Sally Pearson, Meseret Defar, Valerie Adams, Liu Xiang, Dwain Chambers, Bernard Lagat, Mo Farah, Kirani James, Jessica Ennis gibi yıldız sporcuların da katıldığı şampiyonada en fazla sporcu ile yer alan ABD, 10 altın, 3 gümüş ve 5 bronz madalya ile birinci oldu.

Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası rekor katılımla yapıldı

İstanbul'da gerçekleştirilen 11. Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası, ülke ve sporcu sayısı bakımında rekor katılımla yapıldı.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda kurulan havuzda 12-16 Aralık tarihleri arasında düzenlenen şampiyonada, 162 ülkeden, toplam 958 sporcu akredite oldu.
Ryan Lochte, Chad Le Clos, Daniel Gyurta, Vladimir Morozov, Florent Manaudou, Paul Biedermann, Matthew Grevers, Ruta Meilutyte, Katinka Hosszu, Ye Shiwen, Hannah Miley, Britta Steffen gibi başarılı sporcuların kulaç attığı şampiyonada, ABD'nin 11 altın, 8 gümüş, 8 bronz ile birincilikle tamamladı.
ABD'li Ryan Lochte, şampiyonaya damgasını vurdu. Kırılan 2 dünya rekoruna da imza atan isim olan Ryan Lochte, 6 altın, 1 gümüş, 1 bronz madalya aldı.
Türkiye, organizasyonda 12 erkek, 14 bayan toplam 26 sporcu ile mücadele etti. Türk sporcular şampiyona tarihinde ilk kez 3 final, 4 yarı final yüzdü. Şampiyonada 4 Türkiye rekoru kıran, 2 final yüzen İskender Başlakov, Türkiye adına en başarılı isim oldu.

-Basketbolda Avrupa'nın en iyisi İstanbul'da belli oldu-

Basketbolda Avrupa'nın en iyi takımı, THY Avrupa Ligi'nin İstanbul'da yapılan 'Dörtlü Final'inde belli oldu.

THY Avrupa Ligi'nde yer alan Türk ekipleri Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray Medical Park top 16 turunda elenirken, Sinan Erdem Spor Salonu'nda 4-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen “Dörtlü Final”e Yunanistan ekipleri Olympiakos ve Panathinaikos, Rus CSKA Moskova ile İspanyol Barcelona Regal mücadele etti.

Basketbolseverlerin büyük ilgi gösterdiği organizasyon tarihi bir final maçına sahne oldu. Olympiakos ile CSKA Moskova'nın karşı karşıya geldiği final maçında, geriden gelen Yunan ekibi son anda attığı basketle kupanın sahibi oldu.

-FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Finali-

Basketbolda FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Final organizasyonu, Galatasaray'ın ev sahipliğinde yapıldı.

Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında düzenlenen organizasyona Türkiye'den Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yanı sıra Rusya'dan Spartak Moskova Region Vidnoje ve UMMC Ekaterinburg, İspanya'dan Rivas Ecopolis ve Ros Casares, İtalya'dan Beretta Familia ile Polonya'dan Wisla Can-Pack takımları mücadele etti.

İspanyol Ros Casares'in şampiyonluğa ulaştığı organizasyonda, Fenerbahçe 4., Galatasaray da 5. oldu.

-Teniste dünyanın en iyileri ikinci kez sahne aldı-

Kadınlar tenisinde teklerde dünyanın en iyi sekiz, çiftlerde de dört takımının mücadele ettiği TEB-BNP Paribas WTA Championships, ikinci kez İstanbul'da yapıldı.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda 23-28 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen organizasyonda teklerde Belaruslu Victoria Azarenka, ABD'li Serena Williams, Maria Sharapova, Çek Petra Kvitova, Polonyalı Agniezska Radwanska, Alman Angelique Kerber, Çinli Li Na ve İtalyan Sara Errani raket salladı. Teklerde Avustralyalı Samantha Stosur ile Fransız Marion Bartoli yedekte bulundu.

Çiftlerde ise Lisa Raymond-Liezel Huber (ABD), Sara Errani-Roberta Vinci (İtalya), Lucie Hradecka-Andrea Hlavackova (Çek Cumhuriyeti) ile Nadia Petrova-Maria Kirilenko (Rusya) mücadele etti.

Turnuvada tekler finalinde Serena Williams, Maria Sharapova'yı 6-4 ve 6-3'lük setlerle 2-0 yenerek şampiyon oldu. Çiftler finalinde ise Rus ikili Maria Kirilenko-Nadia Petrova, Çek Andrea Hlavackova-Lucie Hradecka çiftini 6-1 ve 6-4'lük setlerle 2-0 yenerek mutlu sona ulaştı.

-Tekerlekli Sandalye Basketbol Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Finalleri-

Tekerlekli Sandalye Basketbol Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Finalleri, Mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirildi.
Galatasaray'ın ev sahipliğinde Sinan Erdem ve Ahmet Cömert Spor Salonları'nda 4-6 Mayıs tarihlerinde yapılan organizasyona, sarı-kımızılı ekibin yanı sıra Almanya'dan RSV Lahn-Dill ve RSC Rollis Zwickau, İspanya'dan CD Fundosa Grupo, İtalya'dan Lottomatica Elecom Roma ve SSD Santa Lucia, Fransa'dan Toulouse I.C. ve İngiltere'den Capital Aces WBC takımları mücadele etti.
Final maçında RSV Lahn-Dill takımına 79-65 mağlup olan Galatasaray, organizasyonu ikincilikle tamamladı.

-Bayanlar Judo Dünya Kupası-

Judoda, olimpiyatlara puan veren Bayanlar Dünya Kupası, 6 Ekim'de Bağcılar Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
Olimpiyat oyunları için puan veren kupada 21 ülkeden 96 sporcu mücadele ederken, Türk sporcular 1 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Kupada Belkıs Zehra Kaya altın, Gülşah Kocatürk, Sümeyye Akkuş ve Ayşe Saadet Arca gümüş, Kübra Kara ile Dilara Lokmanhekim ise bronz madalyaya ulaştı.

-Dünya Satranç Olimpiyatları-

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen 40. Dünya Satranç Olimpiyatları 28 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da yapıldı.
İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen satrançta dünyanın en büyük etkinliği olan olimpiyatlara, 160'a aşkın ülkeden 1500 civarında sporcu katıldı.
Erkeklerde Ermenistan 9 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle birinci sırada yer aldı. Rusya, 9 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle ikinci sıranın sahibi olurken, Ukrayna ise turnuvayı 9 galibiyet ve 2 mağlubiyetle üçüncü sırada tamamladı. Organizasyonda Türkiye adına yarışan 6 takım ise kategorilerinde dereceye giremedi.

-Uluslararası kongreler-

2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul, 36. UEFA Kongresi'nin yanı sıra çok sayıda önemli uluslararası toplantıya da ev sahipliği yaptı.
Bunlardan en önemlisi İstanbul Kongre Merkezi'nde 22 Mart tarihinde yapılan UEFA Kongresi oldu. Avrupa futbolunun zirvesi olarak kabul edilen kongreye UEFA Başkanı Michel Platini, yönetim kurulu üyeleri ve 53 üye ülke federasyonlarının temsilcileri katıldı. Kongrede Avrupa futbolu ile ilgili önemli kararlar alındı.
İlk kez 1978 yılında UEFA Kongresi'nin yapıldığı Türkiye bu önemli organizasyona 34 yıl aradan sonra ikinci kez ev sahipliği yaptı.
Ayrıca, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Genel Kurulu, Dünya Binicilik Federasyonu Genel Kurulu, 34. Asya Yarışçılık Konferansı da İstanbul'da yapıldı.

-Ertekin: “2020 olimpiyat adaylığımız için ciddi avantaj sağlayacak”-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, İstanbul'da 2012 yılı içerisinde çok önemli organizasyonların yapıldığını dile getirerek, “İstanbul'da 2012 Avrupa Spor Başkenti'ne yakışır organizasyonlar yapıldı. Her biri çok başarılı bir şekilde sonuçlandı” dedi.
Organizasyonların, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı için önemli avantajlar sağladığını kaydeden Ertekin, “Bizim için sevindirici olan şey, İstanbul'un olimpiyat oyunlarına aday olduğu yılda bu önemli organizasyonları başarıyla gerçekleştirmek. Organizasyonlar dolayısıyla bir çok Uluslararası Olimpiyat Komitesi delegesi İstanbul'a geldi. İstanbul'un ve Türkiye'nin neler yapabileceğini bizzat yerinde gözlemlemiş oldular. Bu da olimpiyat adaylığımız için ciddi avantaj sağlayacak” diye konuştu.
Türkiye'nin son yıllarda büyüyen ekonomisi ve artan prestijiyle büyük organizasyonların altından başarıyla kalktığını vurgulayan Alpaslan Baki Ertekin, “Türkiye'nin son yıllarda ekonomisinin gelişmesi ve prestijinin artmasıyla sürekli ilgi artıyor. Çok önemli organizasyonlar alıyoruz. Bu organizasyonlar için ciddi yatırımlar yapılıyor. Olimpiyatların da İstanbul'a gelmemesi için hiç bir neden yok. İnşallah kazanan Türkiye ve İstanbul olur” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!