2010'da Türkiye-Almanya ilişkileri böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

2010da Türkiye-Almanya ilişkileri böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 12:14

TÜRKİYE-Almanya ilişkilerinde 2010 yılı, iki ülke arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yoğun olduğu bir yıl oldu. Almanya’da Cumhurbaşkanlığı görevinin Horst Köhler’den Christian Wulff’a geçtiği 2010 yılında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in karşılıklı ziyaretleri ile yeni Almanya Cumhurbaşkanı Wulff’un Türkiye ziyareti önemli gelişmeler arasında yer aldı. İstanbul’da kurulacak Türk-Alman Üniversitesinin temelinin de atıldığı 2010 yılında iki ülke ilişk

Haberin Devamı

OCAK:

1 Ocak:
Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, 2009’da turizm sektöründe Türkiye’nin kazananlar, Türkiye’nin sektördeki en önemli rakipleri İspanya ve Yunanistan’ın ise kaybedenler arasında yer aldığını söyledi.

6 Ocak: Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye’ye gitti.

7 Ocak: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Westerwelle ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, geleceğe dönük güçlü bir perspektif oluşturmaya çalıştıklarını, gelecekte yoğun bir istişare ve işbirliği mekanizmasının kurulmasını kararlaştırdıklarını, iki bakanlık arasında daha önce kurulmasına karar verilen stratejik diyalog mekanizmasının bir an önce hayata geçirileceğini, ikili, bölgesel ve AB gibi her alandaki konularda Türkiye ile Almanya arasında düzenli işleyen kapsamlı bir mekanizma kurulacağını bildirdi. Westerwelle de, Türkiye’nin uluslararası alanda kilit bir konuma sahip olduğuna vurgu yaparak, sorunlu bölgelerdeki sorunların çözümünde Türkiye’nin "çok belirleyici bir konumu" bulunduğunu söyledi. Westerwelle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi.

Haberin Devamı

8 Ocak: Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ile İstanbul’daki görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin müzakere tarihi almasında ve müzakerelerin geldiği noktada Almanya’nın çok önemli rolü bulunduğunu belirterek, "Westerwelle’ye Almanya’nın Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’nin AB sürecine verdiği destek için teşekkür ediyoruz" dedi. Westerwelle de, iki ülke arasındaki ilişkilerin en iyi şekilde gelişmesi için çaba harcadıklarını belirtti.


- Köln-İstanbul Kardeş Şehir Derneği, Türk işçilerin Almanya’ya göçünün 50. yılı nedeniyle yapılacak kutlamalara Başbakan Erdoğan’ı da davet edeceklerini bildirdi.


- Alman Sol Parti Federal Meclis Grubu Göç ve Uyum Politikası Sözcüsü Sevim Dağdelen, Alman hükümetinin, Avrupa Adalet Divanının sadece vize konusunda aldığı kararı değil, başka kararları da uygulamamakta direndiğini belirterek, "Türk vatandaşlarından alınan işlem harçları AB hukukuna aykırı" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

13-15 Ocak: Frankfurt ve Berlin’de temaslarda bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Berlin’de Türk işadamlarına Türkiye’deki ekonomik gelişmeler hakkında bilgi verirken, Almanya’da portföyün değişim gösterdiğini, hizmet sektörünün ağırlık kazanmaya başladığını, bu durumun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.


16 Ocak: TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul’u ziyaret eden Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ve beraberindeki parlamento heyeti onuruna yemek verdi.


23 Ocak: Almanya’nın önde gelen turizm şirketlerinden Öger Tur’un kurucusu ve eski Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, 2009 yılında İspanya ve Yunanistan’da yüzde 30 oranında turist kaybı yaşanırken, Türkiye’nin kaybının çok az olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

28 Ocak: Türkiye’nin, 2009 yılında 27 milyon 77 bin 114 turist ağırladığı bildirildi. Almanlar yüzde 16,58’lik dilimle Türk turizm pazarında ilk, Ruslar 9,95 ile ikinci sırada yer alırken, İngiltere 8,96’lık oranla en çok turist gönderen üçüncü ülke oldu.


30 Ocak: Alman radyo ve televizyon kuruluşu NDR tarafından hazırlanan ve Alman 1. televizyon kanalı ARD’de yayımlanan "Tatort" adlı polisiye dizinin başrol oyuncusu Mehmet Kurtuluş’a Hamburg Emniyet Müdürlüğü tarafından "2010 Polis Yıldızı" ödülü verildi.


31 Ocak: Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye’nin, AB için stratejik önemi olan bir ortak olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

ŞUBAT:

1 Şubat: Almanya’da federal hükümete ve eyalet yönetimlerine eğitim ve araştırma konularında tavsiyelerde bulunan Bilim Konseyi, üniversitelerde İslam eğitimi verilmesini önerdi.


3 Şubat: Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Berlin’de Almanya Ulaştırma ve İskan Bakanı Peter Ramsauer ile görüştü.


5 Şubat: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 46. Münih Güvenlik Konferansı’na katıldı ve çok sayıda ikili temasta bulundu.


10 Şubat: Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg Altona İlçesi Belediye Meclisi üyesi Behçet Algan, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının, pasaport yenileme ve pasaport süresini uzatma gibi işlemler için ödediği harçlara getirilen yüksek zammı protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

20 Şubat: 60. Berlin Film Festivali Berlinale’de "Altın Ayı" ödülünü, Semih Kaplanoğlu’nun "Bal" adlı filmi kazandı.


MART:


4 Mart: Nürnberg’de düzenlenen 15. Türk-Alman Film Festivali, yönetmenliğini Reha Erdem’in yaptığı "Kosmos" filminin gösterimiyle başladı.


5 Mart: Türk-Alman Akademisyenler Platformunun (TD-Plattform) bu yıl ikincisini verdiği Plattino ödülünün sahibi, Türkiye’nin AB üyelik sürecine sağladığı katkılarından dolayı eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder oldu.


6 Mart: Dresden kentinde açılan "Türckische Cammer" adlı Osmanlı sergisinin açılış toplantısı düzenlendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Saksonya eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich ile birlikte serginin resmi açılışını yaptı.


8-10 Mart: Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Berlin’i ziyaret ederek, Türkiye’nin bu yıl konuk ülke olduğu 44. Uluslararası Turizm Borsası Fuarı ITB’ye katıldı.


10 Mart: Almanya’da daha önce de Türklerle ve Araplarla ilgili hakarete varan açıklamalarda bulunan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin, Türk, Arap ve Afrikalı göçmenlerin uyumu istemediğini öne sürdü. Sarrazin’e çok sayıda politikacı ve göçmen derneği tepki gösterdi.


11 Mart: Türkiye’nin bu yıl konuk ülke olduğu 44. Uluslararası Turizm Borsası Fuarına (ITB) katılan KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Hamza Ersan Saner, Berlin’de Almanya Türk Toplumu (TGD) derneğini ziyaret etti.


14 Mart: Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, "Troya" adlı gösterisinin Almanya prömiyerini başkent Berlin’de sundu.


16 Mart: Berlin’de göçmenlerin Alman toplumuna uyumuna katkı sağlayan dernek ve kuruluşlara verilen Berlin Lalesi (Berliner Tulpe) ödülünü bu yıl Türkiyemspor ile Almanca ve Türkçe eğitim veren Aziz Nesin İlkokulu paylaştı.


19 Mart: Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Berlin eyalet teşkilatı, göçmenlere yönelik yeni yaklaşımlar içeren bir uyum tasarısı hazırladı.


- Almanya’da resmi olarak ilk kez düzenlenen eyalet uyum bakanları konferansı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin Düsseldorf kentinde yapıldı.


29 Mart: Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ve çok sayıda iş adamıyla birlikte Türkiye’ye giden Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Başbakan Erdoğan, düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye’de Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi gibi okulların Almanca eğitim verdiğini belirterek, "Türkiye’deki bu atılan adım, onlarca yıl önce atılmış bir adım ve aynı, benzer statüde adımların Almanya’da atılabileceği noktasında Bayan Merkel’den bunu duymak beni ayrıca mutlu etti" dedi. Merkel de, Türkiye’nin yurt dışında ve Almanya’da okulları olabileceğini, bu konuda ortak tutum üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda varılan anlaşmalara bağlı olduklarını ifade eden Merkel, "Benim açımdan en önemli husus, Ankara Protokolü’nün uygulanması. Çünkü burada Kıbrıs sorunu halledilmedi. Türkiye’nin tam üyeliği dışında, Kıbrıs konusunun da ele alınması hepimizin yararına olacaktır" diye konuştu.


30 Mart: Almanya Başbakanı Merkel, İstanbul’da Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Özel Alman Lisesi ve Alman Protestan Kilisesini ziyaret etti. Başbakan Erdoğan ile Merkel, birlikte bir konser izledikten sonra da Türk-Alman Ekonomi Forumu öncesinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısına başkanlık etti.


31 Mart: Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Bild Gazetesi'nde yayımlanan makalesinde, Başbakan Erdoğan’ın, Almanya’da Türk liseleri açılmasını isteyerek iyi bir öneride bulunduğunu belirtti.


NİSAN:


1 Nisan: TBMM Genel Kurulunda, Türk-Alman Üniversitesi kurulması öngören kanun tasarısı kabul edildi.


3 Nisan: Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Afganistan ile Pakistan arasındaki ilişkilerde ve şimdi BM Güvenlik Konseyinin daimi olmayan üyesi olarak, İran’ın nükleer programıyla ilgili krizde arabulucu işlevi gördüğünü belirtti ve "Türkiye, bölgesinde çok sayıda inisiyatifle barış ve istikrara önemli katkı sağlıyor" dedi.


23 Nisan: Almanya’nın başkenti Berlin’de, Türkiye’den 7 fotoğraf sanatçısının objektifinden toplam 140 fotoğrafın yer aldığı "İstanbul-Bir Şehrin Şahlanışı" adlı sergi açıldı.


27 Nisan: Aşağı Saksonya eyaletinin yeni Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Aygül Özkan, Hannover kentinde yemin ederek resmen görevine başladı.


MAYIS:


4 Mayıs: SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, bugün artık Türkiye’nin AB üyesi olup olmamasının değil, üye olduktan sonra AB’nin nasıl şekillendirilmesi gerektiğinin tartışılmasını istedi.


17 Mayıs: Alman hükümetinin Müslümanları ilgilendiren konularla ilgili olarak düzenlediği ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin başkanlık ettiği yeni "İslam Konferansı"na, hükümet ile bazı Müslüman ve göçmen kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


22 Mayıs: Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen ve Türk kızlarının katıldığı "Miss Turkuaz Germany 2010" güzellik yarışmasını, yarışmaya Berlin’den katılan 21 yaşındaki Özlem Özbek kazandı, Zeynep Uğur ikinci oldu, üçüncülüğü Nilgün Aslan ve Gizem Altay paylaştı.


26 Mayıs: Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle, Türkiye’ye 3 günlük ziyarette bulunarak, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ile İstanbul’da bir araya geldi.


27 Mayıs: Almanya’da Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi, Türk öğrenci Yunus M’nin okulda namaz kılmasına izin vermedi.


30 Mayıs: Hannover’de düzenlenen Türk Günü yürüyüşüne, Devlet Bakanı Bağış, AK Parti milletvekilleri Şaban Dişli, Seracettin Karayağız ve Kadir Tıngıroğlu da katıldı.


31 Mayıs: Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler görevinden istifa etti.


HAZİRAN:


2 Haziran: Almanya’da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşları, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısını kınadı.


20 Haziran: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsünün davetlisi olarak enstitü tarafından verilen 2010 Ekonomi Ödülü için düzenlenen törene katıldı.


25 Haziran: Almanya Türk Toplumu (TGD) Derneği, Berlin’de düzenlediği bir resepsiyonla 15. kuruluş yılını kutladı.


30 Haziran: Aşağı Saksonya eyaleti Başbakanı Christian Wulff (51), Alman Meclisinde (Bundestag) yapılan seçimde 5 yıllık bir süre için Almanya’nın 10. Cumhurbaşkanı oldu.


TEMMUZ:


2 Temmuz: Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği, Ernst Reuter Girişimi çerçevesinde hayata geçirilen ”Türkiye ve Almanya - Biz Birlikteyiz” projesi kapsamında Türk halkına iki ülkenin birbirine ne kadar bağlı olduğunu anlatmak amacıyla kısa TV-reklam spotları ve afişler hazırladı.


6 Temmuz: Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Cumhurbaşkanlığına seçilen Christian Wulff’u telefonla arayarak kutladı.


7 Temmuz: Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan bazı Türkler, açıklamalarında sıkça Türk, Arap ve Afrikalıları eleştiren Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin hakkında kışkırtıcılık ve ırkçılık yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.


- Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, "Die Zeit" Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dünyada çok etkili olmaya başladığını belirterek, Almanya’nın Türkiye ile çok daha yakından ilgilenmesi gerektiğini belirtti.


16 Temmuz: Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Alman futbol milli takımındaki çeşitliliğin Almanya için de bir örnek teşkil ettiğini belirterek, ülkede doğup büyüyen göçmen kökenlilerin Alman milli takımında oynamaya karar vermelerinin önemli olduğunu söyledi.


24 Temmuz: Almanya Eğitim Bakanı Annette Schavan, Almanların, büyüyen başarılı bir Türk grubuna sahip oldukları için kendilerini şanslı görebileceğini söyledi.


27 Temmuz: Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanlığında görevli Devlet Bakanı Cornelia Pieper, Sirkeci’de Türk-Alman Üniversitesine geçici rektörlük binası olarak tahsis edilen binayı gezdi.


27-28 Temmuz: Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İstanbul’da Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile bir araya geldi. Davutoğlu, "Almanya’dan teröre karşı mücadelede çok daha aktif ve günbegün işleyen bir işbirliği bekliyoruz" dedi. Westerwelle de "Türkiye’nin yönünün Avrupa" olduğunu söyledi ve "Karşılıklı ilişkilerin derinleştirilmesi ve Türkiye’nin AB’ye bağlanmasına büyük önem


atfediyoruz. Bu bizim çıkarımıza" diye konuştu. Westerwelle, Ankara’da da Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi.


AĞUSTOS:


9 Ağustos: Merkezi Almanya’da bulunan insan kaynakları araştırmaları şirketi Trendence’in yaptığı bir araştırmaya göre, Türk mühendislerin Avrupa’da çalışmak için tercih ettiği ülkelerin başında Almanya geliyor.


19 Ağustos: Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth ve Federal Alman Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Monika Grütters, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı ziyaret etti.


29 Ağustos: Almanya’da Mustakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Berlin Şubesi tarafından verilen iftar yemeğine katılan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Buraya 1960’larda işçi olarak gelen Türk ailelerin çocukları, bugün Almanya’da hatırı sayılır işverenlerdir" dedi.


30 Ağustos: Almanya’da yaşayan Müslümanlara yönelik eleştirileriyle gündeme gelen ve Müslüman karşıtı çıkışlarını sürdüren Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin, "Almanya Kendini Yok Ediyor" adlı kitabını tanıttı.


31 Ağustos: Aşağı Saksonya eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, ARD televizyonunda eski Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin ile birlikte katıldığı "Beckmann" adlı tartışma programında Sarrazin’i sert dille eleştirdi. Sarrazin ise "İslamiyet’in dini ve kültürel olgularının başarılı bir uyuma engel olduğu" ve topluma en az uyum sağlayanların başında Müslümanların geldiği yolundaki iddialarını tekrarladı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise aynı kanala yaptığı açıklamada, Sarrazin’in uyum sorunlarını artırdığını belirterek, "Sarrazin’in tezleri demokrasi sınırları dışında" dedi.


EYLÜL:


1 Eylül: SPD Genel Başkanı Gabriel, Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin’i sert dille eleştirerek, Sarrazin’in partiden ihraç edilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Keskin de Sarrazin’i kınadı.


- Berlin’de Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından verilen iftar yemeğine Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere de katıldı.


2 Eylül: Merkez Bankası Yönetim Kurulu, ülkede yaşayan Müslüman göçmenleri eleştiren yönetim kurulu üyesi Sarrazin’in görevinden alınması için Cumhurbaşkanı Wulff’a talepte bulunma kararı aldı.


3 Eylül: Cumhurbaşkanı Wulff, uyum konusunda ihmal edilen çabaların telafi edilmesi gerektiğini söyledi.


- Cumhurbaşkanı Wulff, hükümetten Sarrazin hakkında görüş istedi.


7 Eylül: Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere, imamların Almanya’da eğitim görmelerini istediklerini belirtti.


8 Eylül: Dışişleri Bakanı Westerwelle yayımladığı mesajla dünyadaki bütün Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutladı.


9 Eylül: Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin Florida eyaletinde bir rahibin Kur’an-ı Kerim’i yakma planını sert dille kınadı.


- "Almanya Kendini Yok Ediyor" kitabında Müslümanlara yönelttiği eleştirileriyle gündemde kalan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin görevinden istifa etti.


10 Eylül: Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Almanya Cumhurbaşkanı Wulff’un, Müslüman göçmenlere yönelttiği eleştirilerle gündemde kalan Sarrazin’in eylül sonunda Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılma kararını olumlu karşıladığı bildirildi. Alman hükümeti de Sarrazin’in istifa kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.


13 Eylül: Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Türkiye’de kabul edilen anayasa reformunun "Türkiye’nin Avrupa yolunda önemli bir adım" olduğunu söyledi.


- Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Yönetim Kurulu, Müslümanları eleştiren Thilo Sarrazin’i partiden ihraç etme sürecini başlatma kararı aldı.


15 Eylül: Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere, uyum politikası konusunda şu ana kadar hatalar yapıldığını belirterek, "Uyum konusu ihmal edildi" dedi.


17 Eylül: Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Sarrazin’in istifasını kabul etti.


- Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, camilerin, geçmişte olduğundan daha fazla şehirlerin görüntüsünün bir parçasını oluşturacağını söyledi.


19 Eylül: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmelerde bulunmak üzere Berlin’i ziyaret etti.


20 Eylül: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından düzenlenen bir toplantıda, Türkiye’de siyaset kurumunun bir ortak payda oluşturamadığını, bu nedenle ülkede yapılan tartışmaların kısır kaldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, daha sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel ile görüştü.


22-24 Eylül: Almanya İçişleri Bakanı de Maiziere, Türkiye’yi ziyaret etti. İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret eden de Maiziere, Ankara’da İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Atalay, Almanya ile güvenlik ve terör konuları başta olmak üzere hemen bir ortak komite oluşturacaklarını söyledi. Maiziere de terör ve terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile halen iyi düzeyde bir işbirliği içinde olduklarını, kurulacak yeni çalışma grubuyla bu işbirliğinin daha da mükemmel bir düzeye ulaştırılacağını ifade etti.


Maiziere ile görüşen Devlet Bakanı Faruk Çelik de Maiziere’nin "Irkçılık ve ayrımcılığa karşı verdiği mücadelenin, uyumun anahtarını eğitimin üzerine oturtmasının, göçmen öğretmenlere verdiği önemin, diyalog yanlılığının, Müslümanların entegrasyon konusunda büyük mesafe aldığı" yönündeki ifadelerinin gelecek için ümit verdiğini söyledi.


23 Eylül: Türk Hava Yolları (THY) Almanya’ya sefer başlatmasının 50. yılını Frankfurt kentinde kutladı.


- Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, ABD ziyareti sırasında "Wall Street Journal" gazetesine yaptığı açıklamada, tüm reform çabalarından sonra hiç kimsenin AB üyeliği konusunda Türkiye’nin yüzüne kapıyı kapatarak kaba tutum sergilememesi gerektiğini belirtti.


24-27 Eylül: TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in davetlisi olarak Almanya’yı ziyaret etti. Essen’deki Zeche Zollverein adlı eski maden ocağını gezen Şahin, yeni yasama yılı sonunda seçimlere gidileceği için şu anda parlamentodan yeni bir anayasa çıkmasının zor olduğunu söyledi. Duisburg Merkez Camisini ziyaret ederek burada bazı Türk dernek


temsilcileri ve milli futbolcu Nuri Şahin ile görüşen Şahin, cami derneği yöneticileri ve vatandaşlarla yaptığı toplantıda, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerini tüm engellere rağmen ciddi bir şekilde sürdürdüğünü söyledi.


EKİM:


2 Ekim: Düsseldorf kentinde 2. Almanya Türk Ekonomi Günü toplantısı düzenlendi.


3 Ekim: İki Almanya’nın birleşme günü olan 3 Ekim vesilesiyle çeşitli şehirlerde camiler Açık Kapı Günü düzenledi.


4 Ekim: Yönetmen Fatih Akın’a, kültürel alanda yaptığı üstün hizmetler dolayısıyla Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff tarafından Liyakat Nişanı (Verdienstorden) verildi.


5 Ekim: Maliye Bakanı Şimşek, 1. Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansına katılmak üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e geldi.


6 Ekim: Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili bazı temaslarda bulunmak üzere Berlin’e geldi.


8 Ekim: Başbakan Erdoğan, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (A) Grubu’nda oynanacak Almanya-Türkiye maçını izlemek için özel uçak ”ANA” ile Berlin’e geldi. Erdoğan’ın bazı bakanlar ve Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ile Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte Olimpiyat stadında seyrettiği karışlaşmayı Almanya 3-0 kazandı.


- Bağış, Berlin’de Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Özdemir, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel ve Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ile görüştü.


9 Ekim: Başbakan Erdoğan, Merkel ile Berlin’deki başbakanlıkta kahvaltıda bir araya geldi.


16 Ekim: Cumhurbaşkanı Gül, Alman "Süddeutsche Zeitung" Gazetesi'ne verdiği demeçte, Türkiye’nin stratejik hedefinin AB üyeliği olduğunu belirterek, AB ülkelerinin Türkiye’den endişe etmemesi gerektiğini söyledi.


18 Ekim: Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, 5 günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gitti.


19 Ekim: Wulff, Ankara’da Anitkabir’i ziyaret ettikten sonra Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül tarafından resmi törenle karşılandı. Başbakan Erdoğan ile de görüşen Wulff, TBMM’de konuşma yaptı, eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ve TBMM Türk-Alman Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Ünal’ı kabul etti.


20 Ekim: Wulff, Kayseri ve Adana’ya gitti.21 Ekim: Wulff ile eşi, Tarsus’taki Saint Paul Kilisesi’nde düzenlenen ayine katıldıktan sonra İstanbul’a gitti. Wulff, burada Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte, Alman Oda Korosunca verilen "Avrupa 2010 Kültür Başkentleri Ortak Konseri"ni dinledi ve Gül’ün verdiği yemeğe katıldı.


- Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini ziyaret etti.


22 Ekim: Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, Fener Rum Patrikhanesi, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi’ni gezdi. Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, konuk cumhurbaşkanı Wulff ve eşinin onuruna yemek verdi. Gül ve Wulff, daha sonra İstanbul’da kurulacak Türk-Alman Üniversitesinin temel atma törenine katıldı. Wulff ile eşi, Türk-Alman İşadamları Derneğince Almanya’nın İstanbul


Başkonsolosluğunda onuruna verilen resepsiyonun ardından Almanya’ya döndü.


24 Ekim: KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir dizi temasta bulunmak amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’e geldi.


25 Ekim: Eroğlu, Berlin’deki temasları çerçevesinde Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ile görüştü ve Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından düzenlenen "Türk-Alman Perspektifleri" konulu toplantıda Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında bilgi verdi.


26 Ekim: Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ile görüşen Eroğlu, Türk gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs sorununu yaratanların Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi olduğunu belirterek, bu iki ülkenin AB’ye üye olmasının sorunun çözümünü zorlaştırdığını söyledi.


27 Ekim: KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu Berlin’den ayrıldı.


KASIM:


3 Kasım: Berlin’de Merkel’in başkanlığında düzenlenen 4. Uyum Zirvesinde, Almanya’da yaşayan göçmenlerin topluma uyumu konusu ve uyum sorunları ele alındı ve bu konuda uygulanan politikalar gözden geçirildi.


7 Kasım: 52. Kuzey Almanya Film Festivalinde, Fatih Akın’ın yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu Adam Bousdoukos ile birlikte yazdığı "Soul Kitchen", "en iyi sinema filmi" kategorisinde Kuzey Almanya Film Ödülünü aldı.


12 Kasım: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Rautenstrauch-Joest Müzesi ile İstanbul Köln Kardeş Derneği tarafından Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters’in himayesinde düzenlenen "İstanbul 2010-Bir Yıl Avrupa Kültür Başkenti" adlı etkinliğe katıldı.


- Almanya’nın Brandenburg eyaletindeki Potsdam kentinde düzenlenen törenle, ülkenin en önemli medya ödülü olarak kabul edilen Bambi medya ödülleri kapsamında, Werder Bremen takımından İspanya’nın Real Madrid takımına transfer olan Alman Milli Takımının Türk kökenli oyuncusu Mesut Özil de "uyum" kategorisinde Bambi ödülünü aldı. Mesut’a ödülünü tanınmış Türk kökenli sunucu Nazan Eckes verdi.


15 Kasım: Almanya Başbakanı Merkel, yeniden Hristiyan Demokrat Birlik partisinin (CDU) genel başkanlığına seçildi.


20 Kasım: Yeşiller Partisi’nde Cem Özdemir ve Claudia Roth yeniden eşbaşkanlığa getirildi.


ARALIK:


2 Aralık: Avrupa ve Türkiye’nin dış politikada değişen rolleri, Berlin’de toplanan 3. Türkiye-Avrupa Forumu’nda ele alındı.


3 Aralık: Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka ve Portekiz’de İslamiyet üzerine bir araştırma yapan Alman Münster Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Detlef Pollack, Müslümanlara en az hoşgörü gösterenlerin Almanlar olduğunu söyledi.


6 Aralık: Berlin eyaleti Ekonomi Bakanı Harald Wolf, göçmen ve özellikle Türk kökenli şirketlerin Berlin ekonomisine önemli katkı sağladığını söyledi.


8 Aralık: Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, imamların ve İslami din görevlilerinin Almanya’daki eğitimi konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Bonn kentinde 16 imam ve din görevlisiyle bir araya geldi.


9 Aralık: Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, ülkesinde aşırılığa karşı daha etkili şekilde mücadele edilmesi çağrısında bulundu.


10 Aralık: Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Özkan, AB dışındaki ülkelerden gelenlerin diplomalarının da Almanya’da tanınması konusunda merkezi bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


11 Aralık: Alman Spiegel dergisi, Wikileaks tarafından yayımlanan ABD Dışişleri Bakanlığının gizli yazışmalarına dayanarak, Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin Türkiye’nin AB üyeliğine şüpheyle baktığını yazdı.


- Aşağı Saksonya eyaletinin Badenhausen kentindeki bir okulda, Dirk H. adlı öğretmenin 9. sınıf öğrencisi bir kıza, "Türk olduğu ve burada hakları bulunmadığı" gerekçesiyle derste tuvalete gitme izni vermediği belirtildi. Hamburg Türk Veliler Birliği Başkanı Malik Karabulut, yabancı düşmanı bu tavrı kınadı.


14 Aralık: Almanya’da iltica talebinde bulunan yabancılar arasında Türklerin 9. sırada yer aldığı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!