2010'da bizi üzen olaylar

Güncelleme Tarihi:

2010da bizi üzen olaylar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 17:45

Geride bıraktığımız 2010 yılında Avrupa'da önemli gelişmeler yaşandı. Türk toplumunu yakından ilgilendiren olaylar, ülkeler arasında diplomatik krizlerin yaşanmasına bile neden oldu. Sıla Yolu'nda meydana gelen kazalardan, yanardağ patlamasına, havaalanlarındaki vize çilesinden emeklileri üzen zamlara kadar çok sayıda gelişmeyi sizin için toparladık.

Haberin Devamı

3 Ocak: Yanlış anlaşılma ölüm getirdi

Norveç'in başkenti Oslo'da kalp krizi geçiren ve yanlış anlaşılma sonucu ambulansın gecikmesiyle ölen Döndü Tulum olayı skandala dönüştü. Türkiye'nin nota verdiği Norveç olayı araştırdı. Ancak sağlık ekibi suçsuz bulundu. Olayda ambulanstaki sağlık görevlileri, kendilerini defalarca arayan ailenin tehditvari konuştuğunu ileri sürerek "tehlikeli" diye müdahalede bulunmamış, durumu polise bildirmişti. Olay yerine ambulanstan önce polis gelerek aileye müdahale ederken Döndü Tulum'un damadı Fedai Uçarlı ve kızı Canan Uçarlı polis tarafından yere yatırılarak kelepçelenmişti. Yaklaşık 40 dakika yardım bekleyen Döndü Tulum ise bu sırada kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

10 Ocak: Almanya fırtınaya teslim oldu. Daisy Kuzey Almanya'yı etkisi altına aldı. Ülkenin bir çok limanı çalışmaz hale geldi.

26 Ocak:
Brüksel'de patlama: 14 ölü

Belçika’nın Almanya sınırı yakınlarındaki Liege kentinde 26 Ocak'ta Mehmet Çalık’a ait 5 katlı apartmanda meydana gelen patlama büyük bir faciaya yol açtı. Yetkililer gaz sızıntısının neden olduğu enkazdan 14 ceset çıkardı.

15 Şubat:
Belçika tren kazası ile sarsıldı. Sinyalizasyon hatasından meydana gelen tren kazasında 18 kişi öldü.

10 Nisan: Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski'nin de aralarında bulunduğu üst düzey politikacıların içinde bulunduğu uçak düştü. Uçakta kurtulan olmadı. Polonya yasa büründü.

16 Nisan: Yanardağ havayolunu felç etti

Eyjafjallajökull Yanardağı'nın patlaması sonucu Avrupa'daki havayolu ulaşımı felce uğradı. Uçaklar kalkamadığı için onbinlerce yolcu havaalanlarında perişan oldu.

31 Mayıs: Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler, beklenmedik şekilde istifasını açıkladı.

25 Haziran: Sıla Yolunda hüzün

Almanya'nın Hannover kentinden tatil için Türkiye'ye yola çıkan dört kişilik Türk Ailesi'nin üç ferdi Lüleburgaz'da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. Acı haber Hannover'deki yakınlarını yasa boğdu. Kazada Mehmet Türk (37), çocukları Abdullah (12) ile Hilal (8) ölürken anne Arzu kurtuldu.

24 Temmuz: Aşk geçidinde izdiham

Almanya'nın Duisburg kentinde düzenlenen 'Aşk geçidi' Love Parade tekno müzik festivalinde yaşanan izdiham nedeniyle 21 kişi öldü. Olay sonrası soruşturma açılırken büyük etkinliklerdeki güvenlik tedbirlerinin artırılması gündeme geldi. Belediye ile organizatörlerin karşılıklı suçlamaları sonrası facianın sorumluları hala belirlenemedi.

26 Temmuz: Wiesbaden'de sır cinayet

İki çocuk annesi Seyhan Buldak (52) Almanya'nın Wiesbaden kentindeki evinde ölü bulundu. Melanchthons Caddesi 25 numaralı binanın ikinci katında oturan Buldak'ın bir cinayete kurban gittiği açıklandı. 23 ve 21 yaşında iki çocuğu bulunan ve önceki gün öğle saatlerinde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu öldüğü belirlenen talihsiz kadınının cesedini saat 14.30 sıralarında eve gelen eşi Dilaver buldu.

30 Ağustos: Almanya'da yaşayan Türklere ve Araplara yönelik eleştirileriyle gündeme gelen ve Müslüman karşıtı çıkışlarını sürdüren Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin, 'Almanya Kendini Yok Ediyor' adlı kitabını tanıttı.

15 Eylül: Vize çilesi

2010'da Türkiye'den ALmanya'ya gelmek isteyen çok sayıda işadamı veya sanatçı vize çilesi çekti. Münih'teki çevre teknolojileri fuarında incelemeler yapmak üzere görevli gelen İstanbul Beyoğlu ve Üsküdar belediye yetkilileri de Schengen vizeleri olmasına rağmen saatlerce havaalanında tutuldu. Skandal, Türk avukatın devreye girmesiyle son anda önlendi.

18 Eylül: Belçika'da çifte cinayet şoku

Belçika’nın Meulebeke kentinde Mesut Uçar (34), Süleyman Aygün (33) ile Uğur Aygün’ü sokak ortasında tabanca ile öldürdü. Olay bölgede şok etkisi yarattı.

25 Eylül: Enkazda üç ölü

Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen patlamada çöken evde aralarında Mürsel Köse ve Michel Şahin’in de bulunduğu 3 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Brüksel’in Schaerbeek İlçesi sınırları içindeki "Rue Gaucheret" adlı sokaktaki patlama sonucu bina yıkıldı.

19 Ekim: Malmö'de keskin nişancı dehşeti

İsveç'in Malmö kentinde, göçmenleri hedef alan bir keskin nişancı halka aylarca korku dolu anlar yaşattı. Kasım ayında bir kişinin yakalanmasıyla kabus sona erdi.

2 Kasım:
Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e bombalı paket gönderildi. Paket Başbakanlık binasına kadar ulaştı.

28 Kasım: Tepki çeken afişler

Daha önce minare yasağı ile gündeme gelen İsviçre'de suç işleyen yabancıların sınırdışı edilmesi ile ilgili referandum yapıldı. Referandumda çoğunluk sınırdışını destekledi. Referandum kadar tanıtımda kullanılan "Karakoyun" afişleri de tepki çekti. Yabancıları karakoyun olarak gösteren afişler günlerce tartışıldı.

4 Aralık: Canlı yayında korkunç kaza

Almanya'da Thomas Gottschalk'ın sunduğu "İddiaya var mısın?" (Wetten Dass) programında ayağına giydiği zıp zıpla hareket halindeki aracın üzerinden atlamak isteyen yarışmacı Samuel Koch (23) düşüp hastanelik oldu. Canlı yayın kesilirken sunucu ve stüdyadakiler şok oldu. Yarışmacı hala eski sağlığına kavuşamadı. Olay Alman televizyonculuk tarihine geçti.

19 Aralık:
Kar kaosu

Avrupa'daki yoğun kar yağışı havaalanlarını alarme geçildi. Pistlerin kapanmasıyla hiçbir uçak kalkamadı. Binlerce yolcu mahsur kalırken dondurucu soğuk ve buzlanma nedeniyle otoyollarda sayısız trafik kazası meydana geldi.

28 Aralık: Emekliye kötü haber

Yurtdışı borçlanmada günlük miktarın endeklendiği asgari ücretin artmasıyla birlikte, günlük borçlanma miktarları da arttı. Buna göre, 2011'in ilk altı ayında asgari günlük borçlanma miktarı 8,50 TL olarak belirlenirken, yılın ikinci yarısında ise bu miktar 8,93 TL olarak hesaplandı. Böylece borçlanarak emekli olmak isteyenlerin cebinden daha fazla para çıkmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!