20 asır geçse "Unutmayacağız Affetmeyeceğiz"

Güncelleme Tarihi:

20 asır geçse Unutmayacağız Affetmeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2012 10:59

Almanya’nın Mölln kentinde23 Kasım 1992’de iki neonazitarafından kundaklananevlerinde yanarak canveren Bahide Arslan (51) iletorunları Yeliz Arslan (10) veAyşe Yılmaz (14), büyük birtörenle anıldı.

Haberin Devamı

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi Başkanı Kalus Schlie, Eyalet Başbakanı Torsten Albig, Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels ve Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat’ın de katıldığı tören, yazarlar Hilal Sezgin ve İmran Ayata’nın ırkçılık üzerine konuşmalarıyla başladı.

Ardından Fatih Camisi’nde mevlit okundu. Daha sonra yaklaşık 600 kişinin katıldığı sessiz yürüyüşle Mühlen Caddesi’nde yakılan evin önüne gidildi. Burada siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları çelenkler bıraktılar.

DERİN UTANÇ DUYUYORUM
Anma töreni Quellenhof Oteli balo salonunda devam etti. Burada konuşan Faruk Arslan,

“Katılıp, destek vererek acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Biz aile olarak Mölln’de sokağa Bahide Arslan isminin verilmesi istiyoruz. Bu konuda belediye başkanı sayın Wiegels’in yardımını bekliyoruz” dedi.

Meclis Başkanı Klaus Schlie, “Hunharca cinayete kurban gidenlerin derin üzüntüsünü ve bu olaydan duyduğum utancı halen hissetmekteyim. Hepimizin çabası katledilenlerin anısını sürekli yaşatarak, her türlü ırkçılık ve ayrımcılığa karşı beraberce mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Başbakan Albig ise konuşmasında, “Mölln yangınında duyarlı herkes yandı. Öldürülenlerle bizlerin de bir yanı öldü” diye konuştu.

KENAN KOLAT’TAN ÇAĞRI
En dikkat çeken konuşmayı TGD Başkanı Kenan Kolat yaptı. Kolat, Faruk Arslan’ın talebini tekrarlayarak siyasetçilere,

“Gelin bugün burada hepimiz bu talebi destekleme kararı alalım ve Mölln cadde ve sokaklarına üç kurbanın isimlerinin verilmesi çalışmasında öncü olalım” çağrısında bulundu. Çağrı diğer konuşmacıların desteğini aldı.

Ablam tatile gelmişti tabutun içinde döndü
ANMA töreni için Samsun Çarşamba’dan gelen Ayşe Yılmaz’ın kardeşi Servet Yılmaz (26) konuştu. Siyasetçilere sitem eden Yılmaz,

“Yılmaz Ailesi hep unutuldu. Tatile gelen ablamın tabutta cenazesi bize geri döndü. Bu yılda biz talep etmeseydik gene unutulacaktık. Samsun’dan buraya gelmek için, vize almaya gittiğim Alman Konsolosluğu, elimde Mölln Belediyesi’nin davet yazısı olmasına rağmen beni çok uğraştırdı. Bugüne kadar bizden bir özür bile dilenmedi. Ablamın adını sokak ismi olarak Mölln’de görmek istiyorum. Ancak o zaman sizlerin ‘Hiç unutmayacağız’ sözlerine inanacağım.

TÖRENLER GÖSTERMELİK
Bahide Arslan’ın küçük oğlu Ahmet Arslan da aynı noktaya vurgu yaparak, “Acımızla çok yalnız kaldık. Yılda bir düzenlenen anma toplantıları bana çok göstermelik geliyor” dedi.

Almanya'nın bir sorunu var "adı da ırkçılık"
BERLİN Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, oldukça sert bir konuşma yaptı. Irkçılığın Almanya’nın en ciddi sorunu olduğunu belirten Karslıoğlu, şöyle dedi:

“20 yıl önce Mölln’de insan düşmanları üç yurttaşımızın, en temel insan hakkı olan yaşama hakkını aldılar. Almanya’nın ciddi bir sorunu var. Bu sorunun adı ırkçılıktır. Mölln, ardından Solingen ve şimdi NSU cinayetlerinden ders çıkarmak, bu tip vahşetlerin tekerrürünü önlemek adına mühimdir. Devlet, her birey, herkes el ele bu insan düşmanı ideolojiyle karşı mücadele etmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!