2 milyon çalışan emekliye çifte destek müjdesi

Güncelleme Tarihi:

2 milyon çalışan emekliye çifte destek müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2022 12:05

Alman hükümetinin artan enerji masraflarından dolayı vatandaşın sırtındaki mali yükü azaltmak için bir süre önce karara bağladığı 300 Euro tutarındaki maddi destek, çalışan emeklilerin yüzünü güldürdü.

Haberin Devamı

Â

2 milyon çalışan emekliye çifte destek müjdesi
SONBAHAR aylarında karara bağlanan ve sigortalı çalışanlara eylül ayından itibaren yapılan maddi destekten 21 milyon emeklinin mahrum bırakılması ve bu destekten sadece düşük ücretli Minijob türü sigortalı bir işte çalışan emeklilerin yararlandırılması, büyük tartışmalara neden olmuştu. Bunun üzerine federal hükümet, yaptığı yeni düzenlemeyle emeklilerin de 300 Euro’luk enerji fiyatı desteğinden yararlanmasını karara bağladı.

ÇİFTE ÖDEME YASALARA UYGUN
Berlin’deki federal emeklilik sigortası kurumu tarafından verilen bilgiye göre, eski düzenleme uyarınca, sigortalı bir işte çalıştığı için maddi destekten yararlanan emekliler, yeni düzenlemeyle birlikte 15 Aralık tarihine kadar ikinci kez 300 Euro’luk maddi destekten yararlanabilecek. Böylelikle, sayıları yaklaşık 2 milyon olarak açıklanan çalışan emekliye, çifte ödeme yapılacak. Federal Sosyal İşler Bakanlığı da internet sayfasından yaptığı duyuruda, çalışan emekliye yönelik çifte desteğin tümüyle yasal olduğunu ve yapılacak enerji destek ödemelerinin, sosyal yardımla geçinenlere yapılan diğer maddi yardım ödenekleriyle mahsup edilmeyeceğini ve yardım miktarından sosyal prim kesintisinin de yapılmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

NASIL BAÅžVURULACAK?
Almanya’da yaşayan emeklilerin 300 Euro enerji desteğinden yararlanmak için herhangi bir girişimde bulunmalarına gerek yok. Yapılan açıklamaya göre, ödemeler otomatikman Alman Posta İşletmesi’nin Emeklilik Servisi, Alman Emeklilik Sigortası, Knappschaft Bahn See veya tarım sigortası üzerinden yapılacak. Enerji desteğinin, vergiye tabi olduğunu hatırlatan yetkililer, bundan dolayı vergi mükellefiyetinin doğup doğmayacağının ise peşin söylenemeyeceği, herkesin gelir ve giderine göre vergi mükellefiyetinin münferit belirleneceği uyarısında bulundular.

GELİRİNİZ 10 BİN EURO’YU AŞIYORSA
Bu noktada hemen şunu belirtelim: 2022 yılı itibariyle yıllık geliri, vergiden muaf olan 10 bin 347 Euro sınırını aşan emeklilerin vergi beyanında bulunmaları gerekiyor. Emeklilerin gelirinden kasıt, sadece emekli aylıkları değil, elde ettikleri kira ve sermaye gelirlerinin yanı sıra iş yeri emekli sandığı veya bireysel emeklilik kapsamındaki tüm kazançlar da sayılıyor. Emekliler vergi külfetini azaltmak için sağlık ve bakım sigortasına yapılan prim kesintilerinin yanı sıra, yaptıkları bağışları, kaza veya mesuliyet sigortasına ödedikleri aidatları veya sağlık harcamalarını gider olarak gösterebilirler.
DEVAM EDECEK: 2023’te yapılacak yeni yardım ve teşvikler neler olacak?

Haberin Devamı

 -BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

TEMASSIZ ÖDEMENİN PÜF NOTLALARI NELER?
BİLİŞİM teknolojisinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza bir dizi yeni uygulamalar ve yeni alışkanlıklar girdi. Bunların başında, alışverişlerde kullandığımız ve halk arasında temassız alışveriş olarak bilinen ödeme yöntemi geliyor.
Bankaların müşterilerine sunduğu banka kartıyla ödeme yöntemi en yaygın temassız ödeme yöntemi olduğu, yapılan araştırmalarla tespit edildi. Akıllı cep telefonu üzerinden dijital ödeme yapanların sayısı da her geçen gün artıyor. Gerek banka kartıyla gerekse akıllı cep telefonlara indirilen uygulamalar aracılığıyla nakit para kullanmadan güvenli bir şekilde ödeme yapanlar neye dikkat etmeliler? Bu haftaki yazımızda, dijital ödemelerde dikkati alınacak püf noktaları sizler için derledik.

Haberin Devamı

GÄ°DEREK YAYGINLAÅžIYOR
Koronavirüs pandemisiyle birlikte temassız ödeme imkânından yararlananların sayısının arttığı bu dönemde, dijital ödeme yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Teknoloji alanındaki gelişmelerin sayesinde, akıllı cep telefonlarındaki online ödeme uygulamalarıyla alışverişlerinizi bir tuşla ödeyebileceğiniz gibi, kolunuzdaki dijital saatiniz gerekli donanıma sahipse, bununla bile süpermarketteki alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Bitkom araştırmasına göre, bu yılın üçüncü döneminde, Almanya’daki halkın yüzde 90’ı en az bir kez temassız ödeme yaptı. Aynı araştırmanın diğer bir sonucuna göre, Alman halkının en az yarısı, haftada bir kez alışverişlerdeki ödemeyi temassız gerçekleştiriyor. Almanya’da yaşayanların yüzde 46’sı dijital ödemelerde akıllı cep telefonu veya akıllı saatlerini kullanırken, 16-29 yaş grubu arasında dijital ödeme yapanların oranı yüzde 74 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

BİLEN İÇİN ÇOK KOLAY
Akıllı cep telefonu veya Smartwatch olarak da adlandırılan akıllı dijital saatle ödeme yapmak için, bu cihazların NFC adlı çipe sahip olması gerekiyor. Yakın temas iletişimi anlamına gelen NFC (Near Field Communication) donanımlı cihazlarla, süpermarket kasasında temassız ödeme yapabilirsiniz. Söz konusu çip sayesinde, akıllı cep telefonunuz veya dijital saatiniz kablo bağlantısı olmadan, alıcı cihazlarla temas kurup iletişime geçebiliyor. Ancak her akıllı cep telefonu NFC donanımına sahip değil. 2012 ve daha sonra üretilen Android işletim sistemiyle çalışan 6. nesil cep telefonlarının, NFC teknolojisine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

GÃœNCELLENMESÄ° UZUN SÃœREBÄ°LÄ°YOR
Cihazınıza ve sahip olduğu işletim sistemine bağlı olarak NFC fonksiyonunun aktif hale getirilmesi farklı şekilde oluyor. En kolay yol, akıllı cep telefonunuz ayarlarında NFC fonksiyonunu aramanız. Dijital ödemelerde en çok kullanılan Apple Pay, Google Pay veya birçok banka uygulamaları, akıllı cep telefonunuzdaki NFC teknolojisiyle uyumludur ve eşleştirilebiliyor. Birçok online uygulamalarının, yeni nesil akıllı cep telefonları için güncellenmesi uzun sürdüğü, unutulmamalıdır.

NFC TEKNOLOJÄ°SÄ° GÃœVENLÄ° MÄ°?
Yaklaşık 10 yıldır piyasada kullanılan NFC teknolojisi, çok yeni olmamasına rağmen genel olarak sorunsuz çalıştığı biliniyor. NFC donanımla alıcı ve verici sistemler, kendi aralarında şifreli iletişimi sağlayan, kopyalanması mümkün olmayan bir kod oluşturuluyor. Bu sayede, süpermarketteki elektronik kasa ile akıllı cep telefonu arasındaki haberleşmenin arasına kimse giremiyor. Yeni nesil bankamatik kartlarında da NFC teknolojisi artık standart.

PLASTÄ°K KART KORUYUCU
Tüketicileri Koruma Derneği, NFC özellikli banka kartlarından dolandırıcıların para çekmelerinin önüne geçmek için, söz konusu kartların kablosuz teması önleyen plastik kart koruyucuda muhafaza edilmesi gerekiyor. Akıllı cep telefonunuzu veya akıllı dijital saatinizi, şifre, parmak izi veya yüz tanıma sistemiyle NFC fonksiyonunu güvenli bir şekilde kilitleyebilirsiniz veya kullanıma açabilirsiniz. Ayrıca online bankacılık uygulaması kullanıyorsanız, o zaman azami havale miktarını önceden belirleyip hesabınızdan fazladan para çekilmesinin önüne geçebilirsiniz. NFC çipleri sadece yakın mesafede birbiriyle temasa geçiyor, ikiden fazla çipin iletişime geçmesi halinde ise, sistem otomatikman kapandığından, bunun güvenli olduğunu söyleyebiliriz.

BAKMADAN GEÇME!