157 bin emekliye geriye dönük ödeme

Güncelleme Tarihi:

157 bin emekliye geriye dönük ödeme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2012 11:12

Almanya'da yıllarca eksik ödeme yapıldığı belirlenen emeklilerin arasında çok sayıda Türkün de bulunduğu bildirildi. Özellikle dul aylıklarında çocuk yetiştirme sürelerinin dikkate alınmamasından kaynaklanan eksik ödemeler, dört yıl geri dönük olarak telafi edildi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da emeklilik bildirimlerinde yapılan incelemeden sonra ülkede yaşayan 20 milyona yakın emekliden 157 binin e yıllarca eksik aylık ödendiği ortaya çıkarken, mağdur emeklilerin arasında çok sayıda Türkün de bulunduğu bildirildi.

Alman Emeklilik Sigortası yetkilileri, dul aylıklarında çocuk yetiştirme süreleri ile meslek eğitimi yaptıkları dönemleri dikkate alınmayan emeklilerin 2002 yılından bu yana eksik ödeme yapıldığı belirlendi. Meslek eğitim süresi dikkate alınmamış olan emeklilere de 1 Ocak 2007'ye dönük olarak toplam 15,7 milyon Euro aylık farkı ödendiği kaydedilirken, ocuk yetiştirme süreleri dikkate alınmayan dul emeklilere de toplam 19,3 milyon Euro ödeme yapıldığı belirtildi.

Sosyal adaletsizlik giderilmeli
Eksik ödemeden kaynaklanan aylık farklarının telafi edildiğine işaret eden sigorta yetkilileri, ödemelerin 1 Ocak 2006 yılına geri dönük olarak yapıldığını açıkladılar. Alman sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca, emekli aylıklarındaki eksik ödemelerin ancak dört yıl geriye dönük olarak yapılabildiğine işaret eden Sosyal Güvenlik Birliği (VdK) Başkanı Ulrike Mascher,

"Yapılan hata sigorta kurumu nun kabahati. Sigortanın kendi hatası sonucu onbinlerce emeklinin, 10 yıldır eksik aylık almasına rağmen, şimdi sosyal güvenlik kanunlarına dayanarak aylık farklarını sadece dört yıl geriye dönük ödeme yapmak sosyal adaletle bağdaşmaz. Bu nedenle Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ursula von der Leyen'e, bu sosyal adaletsizliği gidermeye çağırıyorum" dedi.

Prim farkı aylığı artırır
Alman Emeklilik Sigortası uzmanlarının verdiği bilgiye göre, eşi 31 Aralık 2001 tarihinden sonra vefat edip de, en az üç yaşına kadar çocuk yetiştirmiş olan dul eşlerin, dul aylıklarına ilişkin yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren eşlerinden dolayı aldıkları dul aylıkların, çocuk yetiştirme süreleri için devlet tarafından ödenen primlerden dolayı daha yüksek olması gerekiyor. Tam dul aylığı alan kişilerde, tek çocuk için 3 yıl boyunca ayda 56,13 Euro, diğer her bir çocuk için aynı süre boyunca ayda 28,07 Euro tutarında prim yatması gerekiyor. Bu da tek çocukta geriye dönük 4 yıl içinde 2 bin 700 Euro (doğu eyaletlerde 2.400 Euro) prim artışına yol açıyor. Söz konusu prim farkı da dul aylığını, ayda 2,82 Euro kadar artırdığı kaydedildi.

Eksik Ödeme nasıl anlaşılıyor
Emeklilere her yıl düzenli olarak Alman Emeklilik Sigortası tarafından gönderilen emeklilik bildiriminin (Rentenbescheid) "Anlage 6" bölümünde, aylığı artıran ek prim miktarları yazıyor. Bu bölümde "Zuschlag bei Witwenrenten" yazmıyor veya çocuk sayısına göre yetiştirme süresi yazılı değilse, dul aylığında eksik ödeme söz konusu.

Alman Emekli Danışmanları Birliği Başkanı Martin Reissig, tüm emeklilere, kendilerine posta yoluyla gönderilen emeklilik bildirimlerini dikkatle incelemelerini özellikle de "Anlage 6" bölümünde çocuk yetiştirme sürelerinin dikkate alınıp alınmadığına bakmalarını tavsiye etti.

İstisnai durum
Reissig, dul aylıklarında çocuk yetiştirme sürelerinin dikkate alınması uygulamasında sadece 1 Ocak 2002 tarihinde evlenip de, eşlerden biri 2 Ocak 1962'den önce doğan dul emeklilerin kapsam dışında tutulduğunu belirterek,

"Bu gruba giren emekliler zaten eski mevzuata göre tam dul aylığı aldıkları için, aylık hesabında çocuk yetiştirme sürelerinin bir önemi yok" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!