134 kez korona aşısı oldu, sağlam çıktı

Güncelleme Tarihi:

134 kez korona aşısı oldu, sağlam çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2024 10:58

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların olumsuz yan etkileri olduğu, hatta ani ölümlere yol açtığıyla ilgili sosyal medyada çok sayıda paylaşım dolaşıyor. Ancak Almanya’da 134 kez aşı olan 62 yaşında kişinin sağlık durumunun gayet normal olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

MAGDEBURG kentinde 62 yaşındaki bir kişi, 29 ay içinde sekiz farklı aşı ile 217 kez Kovid-19 aşısı olduğunu iddia etmişti. Olayın medyaya yansımasından sonra Erlangen Nürnberg Üniversitesi’nden (FAU) görevli bir araştırma ekibi iddia sahibini incelemeye aldı. Kasım 2019’dan Ekim 2023’e kadar kan örnekleri analiz edildi. Buna göre olumsuz sağlık belirtisi görülmedi. Yapılan araştırmada vatandaşın 134 kez aşı olduğu da onaylandı. Bilim insanlarına göre aşıların bağışıklık sistemi üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadı. Doktorlar, sadece kandaki koronavirüs savunma hücrelerinin ve antikorların konsantrasyonunun arttığını tespit etti. Araştırma ekibi, çalışmanın sonuçlarını ‘The Lancet Infectious Diseases’ adlı bilimsel dergide de yayımladı. Adı açıklanmayan vatandaşın neden bu kadar aşı yaptırdığı ise bilinmiyor.

134 kez korona aşısı oldu, sağlam çıktı

‘AYNISINI YAPMAYIN’
Araştırmacılar, bunun, aşıların prensipte vücut tarafından ne kadar iyi tolere edildiğinin bir işareti olduğunu kaydetti. Ancak tek bir vakadan hareketle nüfusun geri kalanı hakkında sonuç çıkarmanın mümkün olmadığı vurgulanırken, çok sayıda aşı yaptırmanın genel anlamıyla tavsiye edilemeyeceği belirtildi. Uzmanlar, yaptıkları çağrıda bu kişinin durumundan yola çıkarak taklit edilmemesini de tavsiye etti. Avrupa İmmunoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) Başkanı Prof. Dr. Andreas Radbruch, “Normalde kanında zaten çok fazla antikor bulunan birine aşı yaptığınızda hiçbir şey olmaz. Aşı, bir bağışıklık tepkisini tetikleyemeden antikorlar tarafından durdurulur. Belirli bir antikor konsantrasyonunun üzerinde bağışıklık sistemi kilitlenir ve artık yenileri yapılmaz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!