Avrupa Türklerin tercihini tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Türklerin tercihini tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 09:34

Türkiye’de pazar günü yapılan anayasa değişikliği referandumunda oy kullanan Avrupalı Türklerin ağırlıklı olarak ‘Evet’i tercih etmeleri, eski uyum tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Haberin Devamı

AVRUPA’daki referandum sandıklarından çıkan sonuçlara en çok Almanya, Avusturya, Hollanda ve Danimarka şaşırdı. Bu dört ülkede ‘Evet’ oranları Türkiye’dekinin çok üzerinde. Avusturya’da ‘Evet’ oyları yaklaşık yüzde 73, Hollanda’da yüzde 71, Almanya’da yüzde 63, Danimarka’da yüzde 60.6... Türkiye’de ise bu oran yüzde 51.4. 

Almanya’da 1.4 milyon Türk seçmenin yüzde 44’ü oy kullandı. Yarısı bile değil. Almanya, Avusturya, Hollanda ve Danimarka’daki tartışma şu: Türkler Avrupa’da demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi tüm hakların tadını çıkarıyorlar. Ama Türkiye’de bu özgürlükleri kısıtlayacak bir anayasaya ‘Evet’ diyorlar. Genel kanı bu. Hatta bu sonucu siyasete malzeme yaparak, çifte vatandaşlığı kaldırmak isteyenler var. Almanya Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) iç politika sözcüsü Stephan Mayer, “Gelecek yasama döneminde çifte vatandaşlık kolaylığını iptal etmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

ESKİ GEREKÇELER

Referanduma ‘Evet’ oranı yüksek çıkan ülkelerin buna cevabı hazır: Türklerin uyum sorunu var. Türkler arasında Almanca bilmeyenlerin oranı, diğer yabancılardan daha mı yüksek? Cevabı: Uyum isteksizliği. Türk gençleri okullarda başarısız mı? Sebebi: Uyumsuzluk.
Eğer insanların oy tercihi, uyumun bir göstergesiyse, İsviçre, İsveç ve İngiltere’deki sonuca ne demeli? İsviçre’de ‘Hayır’ oranı ‘Evet’in iki katı. Yaklaşık yüzde 62 ‘Hayır’, yüzde 38 ‘Evet.’ İsveç’te ‘Hayır’ oranı yüzde 53, ‘Evet’ yüzde 49. İngiltere’de yüzde 80 ‘Hayır’, yüzde 20 ‘Evet.’
Bu sonuca göre, Türkler İsviçre ve İsveç’te, Almanya, Avusturya, Hollanda gibi ülkelerden çok daha iyi mi uyum sağladılar?

YASAKLAR ETKİLİ OLDU

Referandum sonucunda ülkelerin kampanya sırasında takındığı tavrın önemli payı var. Almanya, güvenlik, yangın söndürme sistemi, park yeri yetersizliği gibi sudan bahanelerle Türk hükümet yetkililerinin referandum kampanyasını engelledi. Hemen hemen hiç Türkün yaşamadığı Saksonya Anhalt Eyaleti kampanya yasağı getirdi. Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermedi. Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya kaçak muamelesi yaptı ve sınırdan geri çevirdi. Avusturya, “Seçim kampanyası için gelmeyin, yoksa engelleriz” dedi. Danimarka da bu kervana katıldı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın ziyaretini erteledi.
Ama bu ülkelerin tam tersine İsveç, “Biz de düşünce özgürlüğü var. Türk politikacılar gelebilir” dedi. İsviçre, Bakan Çavuşoğlu’nun Zürih’te halkla buluşmasını tüm baskılara rağmen iptal etmedi.
Referandum sonucunda tercihin yanında yasaklar etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!